HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

Sven Brys

door Sven Brys

Laatst geüpdatet

Behuizing en design

Met de HTC U12 Life doet HTC niet mee met de ‘notch-hype’, maar heeft gekozen om de U12 Life een rechthoekige vorm te geven met bredere randen boven en onder het 6 inch scherm. Het FHD+ scherm heeft een 18:9-schermverhouding en een screen-to-body ratio van 83%. Boven het scherm vind je de frontcamera, led-flitser en notificatie-led.

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

Aan de bovenkant van het toestel vind je de 3,5mm koptelefoonaansluiting en aan de zijkanten de sim- en microSD-kaart slot. Ter hoogte van de onderkant is er de USB-C aansluiting en een enkele speaker aanwezig.

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

Het design aan de achterkant bestaat uit twee delen wat resulteert in een pixel-achtig uiterlijk. De onderkant heeft minieme streepjes wat HTC beschrijft als ‘3D Ultra Stripes”.

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

Dit design moet volgens HTC zorgen voor beter grip en minder vingerafdrukken. Jammer genoeg is dat laatste niet het geval en zijn er snel vingerafdrukken zichtbaar. Verder is er op de achterkant de dubbele camera met flits aanwezig. De HTC U12 Life weegt 175 gram, voelt licht aan en ligt stevig in de hand.

Scherm en weergave

De HTC U12 Life heeft een 6 inch scherm met een FHD+ resolutie van 1080 x 2160 pixels. Op het scherm worden de kleuren mooi weergegeven en zijn de kijkhoeken goed. Binnen de weergave-instellingen kan je de kleurtemperatuur aanpassen naar eigen zin.

HTC heeft er voor gekozen om geen notch te voorzien en verantwoordt dit met de zin: ‘Normaal is nu bijzonder’. Of het weglaten van de notch een slimme zet is, is heel persoonlijk.

De helderheid van het scherm gaat redelijk fel, ook buitenshuis is het scherm goed afleesbaar. De blauw filter ontbreekt, wat ik persoonlijk jammer vind.

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

Het Full HD+ scherm maakt het aangenaam om naar video’s van streamingplatformen zoals YouTube of Netflix te kijken.

Prestaties

De HTC U12 Life is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 636 octa-core met 4GB werkgeheugen. Dit zijn specificaties die we ook zien terugkomen bij de Moto Z3 Play (399 euro) en de ASUS Zenfone 5 (399 euro).

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

Bij de benchmarktest haalde de U12 Life een score van 116.730, wat niet de beste score is binnen zijn prijsklasse.

> Honor 10 (399 euro): 213.381

> Nokia 7 Plus (396 euro): 141.701

> Huawei P Smart+ (349 euro): 138.538

> Huawei Mate 20 Lite (399 euro): 138.000

> Asus Zenfone 5 (399 euro): 123.390

Maar zoals we al zeiden in de review van de Moto Z3 Play zijn benchmarktests maar een richtlijn. In dagelijks gebruik loopt de HTC U12 Life redelijk gesmeerd, want zowel de software als de apps werken vlot met amper haperingen. Zwaarder games zoals PUBG laden trager, maar mits lagere instellingen zijn deze goed speelbaar.

Verder heeft het toestel standaard 64GB intern geheugen dat via microSD-kaart verder uitbreidbaar tot maximum 256GB.

Batterijduur

De HTC U12 Life is uitgerust met een batterij van 3600 mAh. Dankzij dit vermogen is de batterij zeker goed te noemen. Bij gemiddeld gebruik waarbij WiFi, Bluetooth en hoge GPS bepaling continue aanstaan, haalde ik gemakkelijk meer dan 4 uur scherm-aan tijd. Op een dag dat ik het toestel om 7 u van de lader haalde, overdag regelmatig sociale media-apps opende, regelmatig notificaties ontving en soms eens een YouTube-filmpje bekeek, koppelde ik de lader om 22 uur terug aan met nog 30% batterij. Ik heb de batterij getest met de AccuBattery-app en hieronder zie je enkele resultaten.

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

De

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

Om de batterij op te laden moet je rekenen op iets meer dan 2 uur laadtijd.

HTC U12 Life review: degelijke smartphone zonder veel poespas

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner is terug te vinden op de achterkant van de HTC U12 Life. Deze zit op een goed bereikbare plaats en reageert snel en accuraat. Er zijn geen extra functies te koppelen aan de vingerafdrukscanner, tenzij je daar een app voor downloadt.

Geluid

De HTC U12 Life heeft een enkele speaker onderaan het toestel. De kwaliteit is zoals bij veel smartphones niet om over te stoefen. Het geluid is schel en zonder bas. Het geluid kan redelijk luid, maar van zodra je het geluid op volle vermogen laat spelen, hoor je lichte vervormingen.

HTC heeft op de U12 Life gekozen om een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting te voorzien, zodat je je bekabelde oortjes kan blijven gebruiken.

Camera

De HTC U12 Life heeft achteraan twee camera's: een 16 MP camera met een diafragma van F/2.0 en een 5 MP camera met diafragma van F/2.2 die zorgt voor bokeh-foto's. Bij goede lichtomstandigheden kan je mooie foto's maken. Onderstaande foto's zijn genomen op een bewolkte dag.

De foto's met bokeh-effect zijn acceptabel maar de sterkte van het bokeh-effect is niet handmatig aan te passen. Hieronder zie je twee voorbeelden van bokeh-foto's

Bij donkere lichtomstandigheden vind ik persoonlijk dat de kwaliteit nog mee valt. Het is niet de beste kwaliteit, maar de foto zijn zeker nog acceptabel.

Aan de voorkant heeft het toestel een 13 MP camera met led-flits. In goede lichtomstandigheden is de fotokwaliteit goed.

Video

Met de camera achteraan kan je maximaal 4K video's opnemen. Met de selfie-camera kan je tot Full HD resolutie opnemen. Beeldstabilisatie is helaas niet aanwezig.

Camera-app

De Camera-app heeft enkele modi zoals landschap, sport en nacht. Verder bij gebruik van de selfie-camera is de 'beauty'-functie in te schakelen, dat de oneffenheden van je gezicht probeert weg te werken. Verwacht hier geen resultaat zoals bij een gefotoshopt model. De mogelijkheid om deze 'beauty'-functie naar eigen wens in te stellen ontbreekt.

Software

De HTC U12 Life draait op Android 8.1 Oreo met bovenop de HTC Sense Lite-skin. Alhoewel deze skin erg dicht aanleunt bij stock Android, is het jammer dat HTC geen gebruik maakt van Android One.

Buiten apps zoals Geluidrecorder, FM radio, Klok en Boost+ zijn er geen bloatware-apps geïnstalleerd. Met de Boost+-app kan je het toestel optimaliseren, waarbij achtergrond-apps worden gesloten en onnodige bestanden worden verwijderd. Zelf vind ik dit een overbodige app die ik nooit gebruik en is deze jammer genoeg niet te verwijderen.

Extra mogelijkheden

Hierbij kan ik erg kort zijn. HTC kondigt deze smartphone aan met de uitspraak 'Normaal zijn is nu bijzonder' en dit merk je ook bij de U12 Life. Er zijn buiten een notificatie-led geen extra mogelijkheden of speciale functies aanwezig op dit toestel.

Updatebeleid

Bij onze rondvraag naar het updatebeleid van fabrikanten, vertelde HTC ons het volgende: "HTC heeft een bewezen staat van dienst om onze gebruikers de nieuwste Android-ervaring te bieden, vooral wanneer u het vergelijkt met de concurrentie. In termen van toekomstige jaren van upgrades hangt het allemaal af van de systeemvereisten van toekomstige Android-systemen en onze evaluatie van de prestaties op de hardware. In eerdere vlaggenschepen hebben we in twee jaar tijd twee belangrijke OS-upgrades uitgevoerd. De HTC 10 (vlaggenschip van 2016) kreeg zelfs begin dit jaar de Android 8-update, toen bijna geen van de 2016-vlaggenschepen van de concurrent werden geüpgraded naar Android 8 tot nu toe. In termen van beveiligingsupdates beoordelen we momenteel onze cadans van updates en zullen die tijdlijn delen zodra deze is bevestigd."

Momenteel heeft de HTC U12 Life de beveiligingspatch van augustus 2018 ontvangen..

Conclusie

De HTC U12 Life is zeker een goed toestel en ik ben er erg tevreden over. De processor is niet een van de snelste binnen zijn prijsklasse, maar zowel de software als de meeste apps lopen soepel en zwaardere 3D-games spelen vlot mits lagere instellingen.

De batterij is ruim voldoende om een volledige dag rond te komen. De camera's maken mooie foto's bij goede lichtomstandigheden, maar ook bij donkere lichtomstandigheden vind ik de fotokwaliteit nog acceptabel. De tweede camera achteraan zorgt ook voor een mooie bokeh-foto's. De camerasoftware is wel erg standaard, waarbij de sterkte van het bokeh-effect niet aanpasbaar is en er geen AI-functies aanwezig zijn.

De software leunt erg dicht aan bij stock Android en er zijn weinig bloatware-apps aanwezig. Jammer genoeg heeft HTC niet gekozen voor Android One, wat een beter updatebeleid met zich mee brengt.

Als je een krachtigere processor of AI-camerafuncties wenst, kan je eventueel kijken naar alternatieven zoals de Huawei Mate 20 Lite. Heb je het meer voor Android One kan je kiezen voor de Nokia 7 Plus.

Voordelen

- Zuinig batterijverbruik

- FHD-scherm

- Goede prestaties

- Bijna stock Android

- Acceptabele fotokwaliteit

Negatieve punten

- Geen Android One

- Updatebeleid

- Standaard camera-app

HTC U12 Life kopen

De HTC U12 life is aangekondigd in het blauw en het paars voor een adviesprijs vanaf 321 euro. Het toestel is beschikbaar bij webshops zoals Mobiel.nl en Belsimpel.

Hieronder vind je nog meer prijzen, ook in combinatie met een abonnement.

[tds=6573]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk