RAW-bestanden zijn altijd vrij groot, waardoor er niet altijd even goed mee om wordt gegaan door telefoons. Of apps op telefoons.. Google Foto’s verandert dit nu, want het laat je nu foto’s die je in RAW schiet met de camera opslaan in de cloud. Bovendien tonen ze ook in het grid.
Google Foto’s
Google Foto’s informeert je over de nieuwe functie met een kleine melding. We kregen hem zelf nog niet, maar in het Engels is het (via 9to5Google): “New RAW photos will appear in the Photos view and will now be backed up”, kortom: Nieuwe RAW-foto’s verschijnen in het fotogrid en worden nu ook opgeslagen als back-up. Als je nu dus een RAW-kiekje schiet, dan wordt die automatisch naar Google Foto’s overgezet.
Althans, als je hebt aanstaan dat foto’s automatisch uploaden naar Google Foto’s. Dat is wel belangrijk om te weten, want RAW-bestanden zijn vaak vele malen groter dan een gewone foto. Sta je Google Foto’s zelfs toe om op je data back-ups te maken, dan kan dat wel grote gevolgen hebben voor de hoeveelheid MB die je dagelijks hebt om te gebruiken. Een goed moment dus voor wie veel in RAW schiet om te zorgen dat er alleen wanneer het toestel op wifi is wordt geüpload. Of een beter data-abonnement, maar dat kost weer meer geld.
RAW-bestanden
Je herkent RAW-foto’s ook in Google Foto’s, want ze worden voorzien van een klein RAW-labeltje. Je hebt ook een wisselaar erbij waardoor je het kiekje ook als jpg kan bekijken. Handig voor als je hem bijvoorbeeld met anderen wil delen. Je kunt hem als jpg ook exporteren, of ervoor kiezen om alleen de jpg te bewaren. RAW heeft als opties alleen ‘Instellen als hoofdfoto’ en ‘Bewaar alleen deze foto’.
Houd er wel rekening mee dat die grote RAW-bestanden niet alleen op je data invloed kunnen hebben, maar ook op je Google One-abonnement. Daaraan zitten immers ook limieten en die kun je met veel grote foto’s zeker overschrijden. Tot slot ook goed om te weten: op Pixel is de RAW-fotomap, die je vroeger kon vinden in de bibliotheek, verdwenen.
Gebruik jij vaak RAW-bestanden? Laat het nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Na een klein weekje met mijn Pixel 8 pro gestoeid te hebben, constateerde ik dit gedoe met de raw ook. Raw wil je niet in de cloud hebben (is mijn mening dan). Heb alles als volgt ingesteld: Pixel maakt jpeg en raw. De jpeg gaat meteen naar Google foto’s. De raws zijn zo ingesteld dat ze opgeslagen worden in /pictures/raw. Deze synchroniseerd niet met Google foto’s. Verder heb ik met Photos van Synology gemaakt dat de raws automatisch naar mijn nas gekopieerd worden. Van daaruit bewerk ik ze ook. Groot voordeel is dat ik de raws dagelijks uit de map op de pixel kan verwijderen zonder dat deze op de nas verwijderd worden.
Dus ze nemen enkel plaats in op mijn nas.