'Samsungs 600 megapixel smartphonecamera overtreft menselijk oog'

'Samsungs 600 megapixel smartphonecamera overtreft menselijk oog'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

600 MP camera

Smartphonecamera's komen met steeds meer megapixel om zo meer details in foto's vast te leggen. Al zorgt zo'n techniek voor grote uitdagingen, want door pixels die steeds kleiner worden, dreigt ook meer licht aan de sensor te ontsnappen, wat de prestaties niet ten goede komt. Samsung werkt aan oplossingen en spreekt de ambitie uit om een 600 MP camera uit te brengen.

Het menselijk oog werkt vergelijkbaar met een 500 MP camera, maar Yongin Park, het hoofd van Samsungs Sensor Business Team onthult dat het bedrijf al werkt aan een 600 MP camera. Het bedrijf lanceerde vorig jaar als eerste een 108 MP camera die negen kleine pixels met een grootte van 0.8μm combineert tot één grotere pixel van 2.4μm, dat heet een 3x3-opstelling. Als Samsung een sensor met 600 MP wil uitbrengen zijn er nog kleinere pixels nodig om zo'n camerasensor in een smartphone te laten passen.

Camerasensor Samsung

De 108 MP ISOCELL Bright HMX van de Xiaomi Mi 10-reeks, de Mi Note 10 en de S20-reeks van Samsung

'Balanceringswerk'

"Als we miljoenen pixels in hedendaagse telefoons willen stoppen, terwijl die toestellen andere hoogtechnologische functies bevatten, zoals hoge screen-to-body-ratio's en slanke designs, dan zullen pixels onvermijdelijk moeten krimpen zodat sensors zo compact mogelijk worden", legt Park uit in een blogbericht van Samsung. "Aan de andere kant leiden kleinere pixels tot wazige en weinig levendige beelden, want pixels vangen dan op een kleinere oppervlakte lichtinformatie op. Het afstemmen van pixelgrootte met het aantal pixels is een balanceerwerk geworden dat technologische durf vergt", aldus de topman.

Samsung zou dit najaar volgens de geruchten alvast een 150 MP camera lanceren die Xiaomi als eerste in een telefoon zal bouwen. Eerder deed het Chinese merk dat ook met de Mi Note 10 die de 108 MP 'ISOCELL Bright HMX' als eerste kreeg voor de S20-reeks van Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf kan op dit moment alvast kleinere pixels met een 0,7μm grootte toepassen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk