De nieuwe generatie van Samsung-foldables is er. Een van de twee is de Samsung Galaxy Z Fold 6. Je kan de smartphone openvouwen als een boek, maar dat is niet het enige bijzondere aan het toestel.
Ontwerp en schermen
We zeiden het al: de Samsung Galaxy Z Fold 6 is een foldable die je openslaat zoals een boek. Aan de buitenkant zit echter ook een scherm, zodat je de Z Fold 6 ook als een reguliere smartphone vast kan houden. Wil je comfortabel je artikelen lezen of social media groter in beeld hebben, dan komt het grote scherm aan de binnenkant zeker van pas.
De Samsung Galaxy Z Fold 6 is iets anders dan de Fold 5, de voorganger. Het scherm op de buitenkant is net iets breder geworden, zodat je daar comfortabeler op kunt browsen en appen. De afmetingen zijn daardoor net iets anders geworden: 153,5 x 132,6 x 5,6 millimeter wanneer de Galaxy Z Fold 6 is opengeklapt. De afmetingen van de Fold 5 wanneer die is uitgeklapt is 154,9 x 129,9 x 6,1 millimeter. Het lijkt marginaal, maar wanneer je beide toestellen in handen hebt, valt het wel op.
Wat voor schermen zitten er dan aan de binnen- en buitenkant van het toestel? Aan de buitenkant vind je een 6,3 inch AMOLED-scherm met een ververssnelheid van maximaal 120 Hz. Eenmaal opengeklapt maak je gebruik van een AMOLED-scherm van 7,6 inch dat ook een ververssnelheid van maximaal 120 Hz heeft.
Hardware
Wat zit er onder de motorkap van de Galaxy Z Fold 6? Allereerst een behoorlijk krachtige chipset: de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy. Met de chipset kan je zonder problemen multitasken en een zware game draaien. Samsung zegt met de Fold 6 een smartphone voor productiviteit aan te willen bieden en dat lukt met zo’n chip aardig.
Er zijn verschillende opslagvarianten voor de Galaxy Z Fold 6: 256 GB, 512 GB en 1 TB. Wel hebben alle drie de versies dezelfde hoeveelheid werkgeheugen: 12 GB. Dat is in combinatie met de genoemde chipset meer dan vlot genoeg om alles moeiteloos te kunnen draaien.
De Fold 6 heeft een accucapaciteit van 4400 mAh. Dit is wat kleiner in vergelijking met de meeste (reguliere) toestellen op de markt, die vaak 5000 mAh bevatten. Desondanks kan het zijn dat Samsung door middel van software efficiënter de accu toepast. De foldable is op te laden met maximaal 25 watt. Ook kan je draadloos opladen, al duurt dat iets langer dan met een kabel.
Camera’s
De camera-opstelling op de Samsung Galaxy Z Fold 6 is hetzelfde als op de Galaxy Z Fold 5. Die bestaat uit een 50 megapixel-hoofdcamera, een 12 megapixel-groothoeklens en een telelens van 10 megapixel. Wel is de engine voor de camera’s verbeterd, wat inhoudt dat de smartphone beter begrijpt hoe een foto of video gemaakt moet worden.
Wil je een selfie maken, dan zit er aan de voorkant nog een camera van 10 megapixel. Wel zit die aan de buitenkant van het toestel, dus moet je even je Fold 6 inklappen om een portretfoto te schieten.
Software
De Samsung Galaxy Z Fold 6 heeft een behoorlijk updatebeleid. Samsung belooft voor de foldable maar liefst zeven jaar aan beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies. Je bent dus tot 2031 in ieder geval voorzien van software die veilig en snel is.
De Fold 6 draait vanuit het doosje meteen op Android 14. Daaroverheen zit One UI 6.1, het eigen sausje dat de Koreaanse techgigant aan de software geeft. Daardoor ervaar je meer de stijl van Samsung op je toestel en kan je exclusieve functies van het merk gebruiken.
Prijzen en release
Sinds 19 juli 2024 is de Samsung Galaxy Z Fold 6 in Nederland kopen. Er zijn nog drie keuzes als het gaat om de opslag: 256 GB, 512 GB of 1 TB. Ook kan je kiezen uit verschillende kleuren: Silver Shadow, Pink en Navy. Zoals vaker bij Samsung-smartphones zijn er ook twee kleuren die je alleen bij Samsung zelf kan kiezen: Crafted Black en White.
Voor de opslagoptie 256 GB geldt een adviesprijs van 1999 euro. Voor de 512 GB en 1 TB betaal je respectievelijk 2119 euro en 2359 euro.