Samsung: ‘Exynos 990 is net zo krachtig als de Snapdragon-chipsets’

Samsung: ‘Exynos 990 is net zo krachtig als de Snapdragon-chipsets’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Exynos vs. Snapdragon

Sinds jaar en dag maakt Samsung in Europa gebruik van Exynos-chipsets voor high-end telefoons. Bij de Samsung Galaxy S10 werd de Exynos 9820-chipset vergeleken met de Snapdragon 855-chipset. In de praktijk zou de Exynos-chipset (veel) meer stroom gebruiken; daarnaast levert de chipset minder prestaties per watt. Notebookcheck voerde dezelfde controles uit voor de Galaxy S20-serie. Daaruit bleek wederom dat de Exynos 990-chipset slechter presteert en meer stroom verbruikt. Middels een petitie vroegen consumenten Samsung om te stoppen met deze praktijken, tot op heden wist de petitie 34.000 stemmen te verzamelen.

Samsung Galaxy S9 Exynos vs Snapdragon

Zelfs de Galaxy S9 had last van slechtere prestaties met de Exynos-chipsets

Samsung heeft inmiddels gereageerd op de onrust omtrent het gebruik van Exynos-chipsets binnen Europa en verschillende Oosterse markten. “Zowel Exynos als Snapdragon-processors ondergaan dezelfde strenge en rigoureuze testscenario's in de praktijk om consistente en optimale prestaties te leveren gedurende de gehele levenscyclus van de smartphone”, aldus de Koreaanse fabrikant. Met de reactie impliceert Samsung dat beide toestellen vergelijkbaar presteren bij dagelijks gebruik. Het is een claim die niet overtuigend bewezen kan worden, gezien AnandTech inmiddels testen heeft uitgevoerd waaruit wederom een snelheidsverschil blijkt.

Consistentie

Samsung investeert veel geld in de ontwikkeling van zijn Exynos-chipsets, die in combinatie met de Qualcomm Snapdragon-chipsets worden ingezet op high-end telefoons. Samsung kondigde eerder aan samen te werken met AMD om het Radeon RDNA-design in zijn mobiele chipsets te verwerken. De kans is erg klein dat Samsung door zo’n petitie afstand neemt van zijn Exynos-chipsets. Wel is het wederom een waarschuwing voor de achterblijvende prestaties van Samsungs eigen chips. Naast de inferieure chipsets, zou Samsung tevens gebruikmaken van in-house camerasensoren. Wat opvalt is dat de Snapdragon-versies juist Sony-sensoren gebruiken.

Beelden van de chipsets

Qualcomm loopt flink voor op Samsung met de Snapdragon 865-chipset

Bij een telefoon van 1.349 euro, zoals de Galaxy S20 Ultra, verwacht je de best mogelijke prestaties. Met de Exynos-chipsets blijkt dat de batterijduur lager uitvalt dan bij de Qualcomm-varianten. Wat de precieze oorzaak is van de slechtere batterijduur, is onbekend. Samsung is sinds kort gestopt met het ontwikkelen van eigen ARM-kernen, en gebruikt nu enkel nog ARM’s Cortex-chipontwerpen. Het Amerikaanse Qualcomm gebruikt tevens de Cortex-kernen, maar voert optimalisaties door om de prestaties te verbeteren en het energieverbruik omlaag te helpen. Onbekend is welke optimalisaties Samsung zelf doorvoert.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk