Opinie: de zin en onzin van geruchten, en de Pixel 4 XL 5G is nepnieuws

Opinie: de zin en onzin van geruchten, en de Pixel 4 XL 5G is nepnieuws

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Geruchtenmolen op topsnelheid

Er is een oranje Pixel 4 opgedoken, we zien hands-on video's in 4K-resolutie en recent raakte de officiële lanceringsdatum van de Pixel 4 en Pixel 4 XL bekend. Je hebt het helemaal goed, de draaisnelheid van de geruchtenmolen over aankomende telefoons van Google heeft een hoogtepunt bereikt. De nieuwssite XDA Developers maakte van het moment gebruik om daarbovenop bewust een nepbericht de wereld in te sturen, namelijk over de komst van een Pixel 4 XL 5G.

Het gerucht was te zien op de benchmarksite Geekbench, waar een apparaat met de naam Google Pixel 4 XL 5G gespot was, samen met testresultaten. XDA heeft vandaag kleur bekend, en zegt nu dat het om een nepbericht gaat. Volgens de nieuwssite kunnen geruchten afkomstig van benchmarks gemakkelijk vervalst worden door een echt toestel te testen, maar eenvoudigweg een andere naam bij de resultaten te vermelden. De Pixel 4 XL 5G was daarom in feite een ASUS Zenfone 6.

Pixel 4 gelekt onleaks

Betrouwbare lekken afkomstig van OnLeaks

Geruchten beoordelen

De website maakt als punt dat geruchten afkomstig van benchmarks dus beter links kunnen worden gelegd door nieuwssites. Hier bij Androidworld behandelen in principe alle geruchten met betrekking tot nieuwe toestellen en andere onderwerpen waar je regelmatig over leest op onze nieuwssite. Zo las je bijvoorbeeld ook dat er voor de zoveelste keer een gerucht ontstond wat betreft een samenvoeging van de Note- en S-reeks van Samsung.

Belangrijk is wel dat we elk bericht beoordelen en inschatten in welke mate de informatie betrouwbaar is, en we brachten daarom in het geval van de Pixel 4 XL 5G en het Samsung-bericht de nodige nuance. Een bericht kan je ook pas als meer betrouwbaar beschouwen wanneer een tweede bron de informatie op een andere manier bevestigt, en dan benadrukken we ook dat de informatie meer geloofwaardigheid heeft gekregen. Zo was dat bijvoorbeeld onlangs het geval met de Nest Mini-smart speaker waar eerst informatie lekte bij 9To5Google en later bij de Amerikaanse regulator FCC verscheen.

Google Pixel 4 renders

Nepafbeeldingen van de Pixel 4 en Pixel 4 XL

Herken onzekere informatie in de titel

Verder laten we natuurlijk ook regelmatig een gerucht voorbij vliegen als dezelfde informatie al meermaals bevestigd is en daarbij slecht een minuscuul nieuw detail is toegevoegd. Zowel jouw als onze tijd is daar te kostbaar voor. Wil je zeker zijn dat je een gerucht of ook bijvoorbeeld informatie afkomstig uit slechts één enkel onderzoek kan herkennen? Dat kan, want we duiden zo'n artikelen in de titel aan met aanhalingstekens. In andere gevallen lees je tekstuele aanduidingen zoals: 'gerucht:', 'teaset' of 'mogelijk' in de titel, die op hetzelfde wijzen.

Geen benchmark-geruchten meer?

In principe kan je bij zowat elke vorm van gelekte informatie een bericht vervalsen. Met de juiste vaardigheden in fotobewerking kan je zo evengoed van een OnePlus 7 Pro een OnePlus 7T Pro maken als je dat wil. Valse informatie lijkt dus niet enkel een probleem te zijn voor benchmarkresultaten, want het vergt hoogstens iets minder inspanning om zo'n gerucht te faken.

Beeld van het lek

De nepresultaten van de Pixel 4 XL 5G

Wat dus een rol speelt is de inhoud, en XDA beweert dat op basis daarvan ook duidelijk af te leiden was dat het om nepinformatie ging. Toch lijkt de komst van een vlaggenschip met 8 GB aan RAM met een 5G-modem niet geheel ondenkbaar in 2019. De website koos er bijvoorbeeld niet voor om hem 16 GB aan RAM te geven in zijn vermelding. Google kreeg ook negatieve feedback met de Pixel 3-reeks die een vrij krappe 4 GB aan RAM heeft. Daarnaast is de Pixel 4-lancering dit jaar sowieso al erg onconventioneel doordat Google het toestel voor het eerst zelf heeft gelekt op Twitter. Een extra verrassing was - en is - dus zeker nog een mogelijkheid.

De molen tot stilstand

Wat zeker is, is dat de geruchtenmolen tot stilstand komt op 15 oktober, want dan worden de Pixel-telefoons gelanceerd. Dit jaar spreken we op de redactie over 'techtember' en 'techtober' omdat deze maand en volgende maand nog tal van lanceringen - en daarbij ook de bijhorende geruchten - verwacht worden.

Geruchten beoordelen is helaas verre van exacte wetenschap, maar we hopen dat jullie ze hier bij ons lezen waar ze steeds de nodige duiding krijgen. Hopelijk blijft nepnieuws de komende maanden ook zoveel mogelijk beperkt tot 1 april, en tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen (hopelijk niet).

Opinie: de zin en onzin van geruchten, en de Pixel 4 XL 5G is nepnieuws

De afbeelding waarmee Google zijn Made by Google-evenement aankondigde

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk