Minister Grapperhaus wil toegang tot je WhatsApp-berichten

Minister Grapperhaus wil toegang tot je WhatsApp-berichten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Toegang tot versleutelde berichten

Minister Grapperhaus heeft in 'Nieuwsuur' tegen de NOS gezegd dat Justitie toegang moet kunnen krijgen tot berichten die versleuteld zijn met end-to-end-encryptie (E2EE). Het gaat om berichten van diensten als WhatsApp, Telegram en Signal die versleuteld zijn en daarmee in veel gevallen niet gebruikt kunnen worden als bewijsmateriaal bij strafrechtelijke zaken.

"Wat ik graag zou willen is met grote internetpartijen om de tafel en zeggen: 'luister, we gaan het nu zo regelen dat wij in ieder geval als er sprake is van verdacht verkeer toch een toegang kunnen krijgen om te kunnen zien wat zich er precies afspeelt'", zegt de minister in Nieuwsuur. Experts in cyberbeveiliging spreken de minister tegen en wijzen erop dat zo'n sleutel die toegang geeft tot geëncrypteerde berichten ook risico's met zich meebrengt. Zo'n sleutel zou namelijk in verkeerde handen kunnen vallen, en dat zou dan de privacy van Nederlanders in gevaar brengen.

Screenshot van end-to-end encryptie-melding op WhatsApp

Steun van VS en UK

Toch zijn er buitenlandse politici die het wel eens zijn met de analyse van Grapperhaus, want de Amerikaanse minister van Justitie William Barr riep recent in een brief op om de opsporingsdiensten toegang te geven tot de inhoud van gesprekken in geval van verdachte criminele feiten. Die brief van Barr werd ook ondertekend door Australië en het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk schreef dit jaar een vergelijkbare brief die op lauwe reacties kon rekenen bij Apple, Google en Facebook.

Niet alle berichtendiensten maken alvast gebruik van encryptie, want dat is bijvoorbeeld nog niet het geval bij RCS via Google Berichten of in Facebook Messenger. Toch heeft Facebook al langer de ambitie uitgesproken om ook Messenger-berichten van E2EE te voorzien, want het bedrijf verkondigde dit jaar zijn verhoogde focus op privacy.

Momenteel wordt er al samengewerkt met de veiligheidsdiensten bij strafrechtelijke zaken. In dit artikel legt Google uitgebreid uit hoe het informatie deelt met de autoriteiten.

Signal: privéberichtenapp

Signal: privéberichtenapp

Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..
Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk