Facebook gaat focus op privacy leggen

Facebook gaat focus op privacy leggen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Facebook en privacy

Via een bericht op zijn eigen sociaal netwerk laat Mark Zuckerberg weten dat hij de focus van Facebook verlegt van openbare berichten naar privé-communicatie. De laatste is volgens Zuckerberg in opkomst: “Ik verwacht dat de toekomstige versies van Messenger en WhatsApp de belangrijkste manieren worden waarop mensen op Facebook met elkaar zullen communiceren.”

De Facebook-oprichter geeft ook aan dat privacy mensen de vrijheid geeft om zichzelf te zijn zodat zo op een natuurlijkere manier met elkaar kunnen communiceren. Dat is volgens Zuckerberg dan ook de reden dat er sociale netwerken worden gebouwd. Hij ziet ook dat online communicatie zich steeds meer richt op privé-gesprekken op Messenger en WhatsApp, dat geldt ook voor korte verhalen en groepsgesprekken. Mensen zoeken volgens de topman de intimiteit op in één-op-één-gesprekken of kleine groepen. Openbaar je leven op Facebook posten, wordt steeds minder gedaan.

Alle chat-apps op één platform

Messenger en WhatsApp zullen op termijn sneller en eenvoudiger worden maar ook veiliger met privacy daarbij voorop. Dat betekent dat ze beide apps kunnen rekenen op een verbetering in de versleuteling waardoor de verstuurde berichten door niemand kunnen worden gelezen behalve de verzender en ontvanger. WhatsApp is al voorzien van deze end-to-end-encryptie maar Messenger en de chatfunctie van Instagram nog niet. De drie chatdiensten zullen in de toekomst dan ook op één platform draaien, waardoor het mogelijk is om berichten van de ene chatdienst naar de andere te sturen.

Daarnaast zal Facebook data van gebruikers minder lang bewaren en metadata eerder verwijderen. Zo wordt voorkomen dat berichten of media later een probleem kunnen vormen voor gebruikers. Dit heeft uiteraard direct invloed heeft op de inkomsten van het sociale netwerk. Daarnaast gaat Facebook niet langer haar data bewaren in landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, privacy en vrijheid van meningsuiting.

Opmerkelijke koerswijziging

Deze koerswijziging is opmerkelijk aangezien Facebook de laatste jaren het ene na het andere privacy-schandaal te verduren had waarbij de aantijgingen niet mals waren. Zo werden de privégegevens van gebruikers meerdere malen voor 'misbruikt'. Ook zouden er gegevens van gebruikers zijn ingezet tijdens de werkzaamheden voor de Trump-campagne in 2016.

Of deze koerswijziging op tijd komt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Er is een wereldwijde trend in mensen die Facebook de rug toekeren. In Nederland hebben 240.000 Facebook-gebruikers het afgelopen jaar hun Facebook-account verwijderd. De belangrijkste reden hiervoor, dat bleek uit het onderzoek, is dat gebruikers niet langer vertrouwen hebben in Facebook. Daarnaast verandert het gebruik van sociale media. Instagram groeit bijvoorbeeld nog steeds.

Wat vinden jullie van deze koerswijziging? Is Facebook nog geloofwaardig?

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
Instagram

Instagram

Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk