Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Ik ga op vakantie met mijn Android-toestel en neem mee...

· 11 juli 2014

Velen zullen dit jaar weer op vakantie gaan, of het nu in eigen land is of naar een verre zonnige bestemming, je Android-device gaat mee. Wij hebben een aantal handige tips waar je allemaal aan moet denken om niet voor verrassingen te staan tijdens je vakantie.

Smartphone of tablet

Natuurlijk neem je je smartphone en tablet mee, hierbij is het handig bepaalde apps te installeren, maar ook te checken of het toestel helemaal up-to-date is. Dit doe je door via instellingen naar over deze telefoon (of soortgelijk) te gaan en vervolgens te checken op software-updates. Ben je in het buitenland en er komt toevallig een software-update binnen, check dan altijd of je op een WiFi-netwerk zit, anders kan het een zeer prijzige update worden. Verder is het verstandig het toestel helemaal vol te laden, voor de (lange) reis en eventuele accessoires ook volledig op te laden. 

Android-accessoires

Er zijn vele denkbare accessoires die je mee kunt nemen op vakantie, maar wij beperken ons tot een beperkt aantal, vaak gebruikte accessoires voor Android.

Lader

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je een lader moet meenemen, er is geen enkel device die het een hele vakantie vol kan houden bij regelmatig gebruik. Check wel van te voren of er een verloopstekker nodig is op de vakantiebestemming, Amerikaanse stekkers zijn bijvoorbeeld anders dan de Europese exemplaren.

Extra of externe accu

Wil je op vakantie verzekerd zijn van een constante stroomvoorziening, ook tijdens bijvoorbeeld een excursie, tripjes of de reis, neem dan een extra accu of powerbank mee. Hiermee is het mogelijk je Android-toestel onderweg te voorzien van extra stroom en kom je, als het goed is, de dag goed door. Zorg wel dat ook deze externe accu of powerbank opgeladen is voor vertrek, wel zo handig.

Bescherming

Wellicht is het handig ook te kijken naar extra bescherming voor je Android-device in de vorm van een hoesje, cover of screenprotector. Zo kun je minder last hebben van bijvoorbeeld zand, en ander vuil dat rondzweeft op je vakantiebestemming. 

Android-apps

Roamy

Roamy is een handige applicatie als je gebruik maakt van mobiel internet in het buitenland. Deze app geeft exact aan welke apps al dan niet toegang hebben tot internet. Zo is er bijvoorbeeld in te stellen dat WhatsApp in het buitenland wel toegang heeft en Facebook niet, handig!

Roamy

 

Google Maps

Navigeren in het buitenland (of Nederland) is het makkelijkste met een goed werkende app. Google Maps werkt erg goed, maar het nadeel is wel dat deze (in ieder geval bij het berekenen van de route) online moet zijn. Wanneer je dan verkeerd rijdt kan de app zonder internetverbinding vaak geen nieuwe route berekenen. 

Wanneer je alleen gebruik wilt maken van de kaartenfunctie van Maps en niet wilt navigeren, kun je kaarten downloaden voor offline gebruik. Hierdoor is een internetverbinding niet meer vereist. Teveel gedoe of gewoon liever een andere, er zijn vele navigatie-apps voor Android. Google Maps kan uiteraard ook gebruik worden voor het verkennen van en ontdekken van de omgeving.

Google Maps

WhatsApp

Voor sommigen een must op vakantie, voor andere een bewuste keuze om het niet te doen. Als er WiFi is, dan kan WhatsApp een ideale manier zijn om te communiceren met het thuisfront, geliefden, collega's (jaja) of andere mensen. 

WhatsApp

 

Kranten en tijdschriften NL

Ook tijdens je vakantie wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, waarbij het kopen van een krant natuurlijk een optie is. Maar met deze app kun je ook allerlei Nederlandse sites en kranten bekijken, makkelijk en snel. Hier staan geen volledige kranten in, de websites van de betreffende titels worden in de app geladen.

Kranten en tijdschriften NL

Moon+ Reader

Lezen, we doen het allemaal. Lezen op een smartphone of tablet is natuurlijk een optie, dan is Moon+ Reader een erg goede app die het lezen van eBooks op Android tot een genot maakt. Natuurlijk kun je ook een aparte ereader meenemen, uit eigen ervaring weten we dat dat toch lekkerder leest. Gratis eBooks zijn te vinden in de VakantieBieb-app voor Android.

→ 5 apps voor de liefhebbers van eBooks

Moon+ Reader

 

Bankieren-app

Soms is het nodig op vakantie een overboeking te doen, of het saldo te bekijken. De verschillende bankieren apps zijn hierbij erg handig, waar je ook het bijbehorende kastje moet meenemen om geld over te kunnen maken als jouw bank dat vereist. Zorg er in ieder geval voor dat de app erop staat, het kan geen kwaad. Zo is er een app voor ABN AMRO, ING, Rabobank en vele andere banken. 

Fiets-apps

Er zijn vele apps beschikbaar die kunnen helpen bij het fietsen met bijvoorbeeld het plannen van of navigeren tijdens een fietstocht. Wij hebben deze eerder bekeken: 5 apps voor de liefhebber van fietsen.

Optioneel: Androidworld Reader

Natuurlijk wil je op vakantie ook wel eens Android-nieuws lezen, wie kan er nu zonder! Dan is de Androidworld Reader natuurlijk de enige en beste optie (*kuch*).

Androidworld Reader

Natuurlijk is dit slechts een kleine selectie aan apps die handig zijn voor tijdens een vakantie, denk vooraf goed na welke apps jij in praktijk misschien nodig kunt hebben. Thuis downloaden is veel makkelijk dan dit op vakantie te doen via een zwakke WiFi-verbinding.

Back-up van foto's

Waarschijnlijk wil je na afloop van je vakantie aan je vrienden en familie laten zien waar je geweest bent en hoeveel beter jij het hebt gehad op vakantie dan de buurman. Dan is het belangrijk dat je een back-up van je gemaakte foto's hebt. Op Android zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Google+ is standaard geïnstalleerd op de meeste Android-apparaten en biedt de mogelijkheid om automatisch een back-up te maken van foto's. 

Ook Dropbox biedt de mogelijkheid om automatisch een back-up van foto's en afbeeldingen te maken, via de normale Dropbox-app of via de speciale foto-app Carousel. In dit artikel lees je meer over back-upmogelijkheden voor foto's.

Je dient wel te beschikken over een WiFi-verbinding om dit in het buitenland te doen. Let op dat je de mogelijkheid om een automatische back-up te maken alleen via WiFi inschakelt, anders zou je wel eens snel op hele hoge kosten gejaagd kunnen worden wanneer je roaming in het buitenland inschakelt. 

Carousel

Roaming-tarieven

In het buitenland gelden andere tarieven voor het gebruik van mobiel internet. Deze roaming-tarieven zijn terug te vinden op de site van je telecomaanbieder en zijn recent verder verlaagd. Standaard zit er een limiet van € 60,50 op alle Nederlandse aansluitingen als het om buitenlandtarieven gaat, wordt dit bereikt dan zullen er geen kosten meer gemaakt kunnen worden. In praktijk betekent dit dat je geen gebruik meer kunt maken van mobiel internet. Bij het aanschaffen van bepaalde buitenland-bundels of op eigen verzoek komt deze limiet automatisch te vervallen en kunnen er dus onbeperkt kosten gemaakt worden. 

Zorg ervoor dat je goed voorbereid op vakantie gaat, installeer de juiste apps, zorg voor een opgeladen accu en laat de smartphone of tablet je vakantie niet overheersen! Fijne vakantie toegewenst van Androidworld!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (27)
Bezig met laden van reacties...