Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Foto's maken, we doen het steeds meer met smartphones, tablets en andere wearables. Maar hoe vervelend is het als deze foto's weg zijn als het apparaat beschadigd raakt? Gelukkig zijn er tegenwoordig vele apps en tools die je hierbij kunnen helpen.

1. Google+

Mijn persoonlijke favoriet, Google+. Bijna elke Androidgebruiker heeft een Google-account, anders is er geen toegang tot de Play Store. Hieraan kan een Google+-account gekoppeld worden, dus er komt geen extra inlog bij. Met Google+ kan van foto's automatisch een back-up gemaakt worden naar de servers van Google. Het grote voordeel is, deze back-ups gaan automatisch en worden gesynchroniseerd met verschillende apparaten. Heb je dus een foto gemaakt, dan wordt deze automatisch geüpload naar Google+. Deze staat daar als privé, dus alleen voor jou zichtbaar. Wil je vervolgens op de PC bekijken welke foto's je hebt gemaakt tijdens het avondje stappen, dan is dat gewoon mogelijk, net als op andere (Android-)apparaten.

In een Google-account is standaard 25GB ruimte aanwezig voor het back-uppen van foto's en de opslag van bestanden. Als Google+-foto's in het originele formaat worden geüpload, dan gaat dit van deze ruimte af, maar gebruik je het standaardformaat (2048px) dan is de opslag in principe onbeperkt. Een handige instelling is dat je kunt aangeven wanneer foto's naar de servers van Google gestuurd dienen te worden, bij bijvoorbeeld een WiFi-verbinding, of als de smartphone of tablet aan de lader ligt. Dit is ook mogelijk met video's. 

Mocht je willen beginnen met Google+-foto's, dan is het mogelijk alle foto's die op dit moment op het device aanwezig zijn te uploaden naar Google+. Dit neemt uiteraard wel wat tijd in beslag. Wel wenselijk is de melding van de automatische back-up uit te zetten in de app van Google+, anders verschijnt er een melding als er nieuwe foto's verzonden worden. 

Android app on Google Play

 

--new-page--

2. Dropbox

Ook Dropbox biedt een soortgelijke functie, met de mobiele applicatie voor Android is het mogelijk foto's automatisch te back-uppen. Het principe is hetzelfde, in de app wordt aangegeven dat 'Auto camera upload' aangezet moet worden. Vervolgens zullen de foto's automatisch geüpload worden als aan de voorwaarden voldaan wordt, zoals bijvoorbeeld een verbonden WiFi-netwerk. 

Ook in Dropbox worden foto's privé opgeslagen en wordt er een aparte map aangemaakt waarin deze te vinden zijn. Nadeel van Dropbox is dat je natuurlijk wel een apart account moet hebben en het feit dat er relatief beperkte opslagruimte is. Standaard is er 2GB beschikbaar, maar door verschillende acties van fabrikanten kan dit snel oplopen. Zo gaf HTC en Samsung bij een nieuw toestel 25 of zelfs 50GB weg voor een bepaalde periode. Wil je Dropbox toch blijven gebruiken en loop je tegen de limiet aan, dan kun je natuurlijk altijd opslagruimte bijkopen.

 

Android app on Google Play

Er zijn nog veel meer apps die op dezelfde manier als Dropbox en Google+ werken, maar we willen ook een aantal andere manieren bespreken, daarom gaan we verder met AirDroid, een iets minder automatische manier van foto back-ups.--new-page--

3. AirDroid

AirDroid is niet per se bedoeld om foto's mee te back-uppen, maar heeft hier wel mogelijkheden voor. Het grote verschil is dat dit wel handmatig moet, maar wel draadloos kan. AirDroid maakt het mogelijk een draadloze verbinding op te zetten met een PC, voorwaarde is wel dat beide met hetzelfde netwerk verbonden zijn. Als de verbinding tot stand gebracht is, zijn er meerdere mogelijkheden in AirDroid. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk SMS-berichten via de browser te verzenden, maar zijn er ook foto's en andere bestanden te selecteren om vervolgens draadloos naar een PC te sturen. Op deze manier heb je direct een back-up van de foto's op de PC staan zonder dat hier kabels aan te pas moeten komen. 

Het nadeel van AirDroid is dat het handmatig moet, de foto's dienen afzonderlijk geselecteerd te worden om vervolgens te verzenden naar de desktop. Dit is, in tegenstelling tot de vorige applicaties, ook mogelijk met andere apps dan media. Heb jij een Word-document, of anders belangrijk bestand op je smartphone staan (of juist op PC) dat overgezet moet worden, dan is AirDroid ideaal. Vooral als de bestanden groter zijn dan de maximale e-mail-bijlage. Kortom, AirDroid is een erg mooie tool, maar wel iets arbeidsintensiever dan de vorige genoemde apps.

Android app on Google Play

--new-page--

Nog meer?

Er zijn natuurlijk nog veel meer apps en tools om een back-up te maken van je foto's en andere media op een smartphone of tablet. De 'ouderwetse' manier met een USB-kabeltje bestanden van en naar de PC overzetten kan natuurlijk ook, mits de juiste drivers geïnstalleerd zijn, iets dat ook niet voor iedereen is weggelegd. Ook is een automatische FTP-back-up een optie, maar lang niet voor iedereen weggelegd.

Onderstaand noemen we nog een aantal van deze apps en tools om het lijstje compleet te maken.

Flickr - werkt zelfde als Google+ en Dropbox, maar is van YAHOO!

DS Photo+ - werkt alleen met Synology NAS, om back-ups in eigen netwerk te zetten

Box - online cloudopslag, vergelijkbaar met Dropbox

Mega - Cloudsopslagdienst van Kim Dotcom, waar vooral beveiliging belangrijk wordt geacht.

➤ Mozy - Back-uptool voor onder foto's via een versleuteld wordt opgeslagen. Ook worden foto's na het uploaden gewist om ruimte te besparen.

Nu er veel meer foto's gemaakt worden, worden dit soort back-up-toepasisngen steeds populairder. Toch blijven er altijd vragen over de veiligheid en wie er nu toegang heeft tot de foto's. Een logische vraag, dus wij adviseren ook altijd om een goede, degelijke partij te kiezen waar jij vooral vertrouwen in hebt. We mogen er wel van uitgaan dat Google de beveiliging goed geregeld heeft, maar het is natuurlijk niet uit te sluiten dat er ook hier iets kan gebeuren. 

Maak jij back-up van je foto's? Zo ja, op welke manier?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (32)
Bezig met laden van reacties...