Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Vier navigatie-apps voor Android op een rij, welke wijst jou de weg?

· 17 januari 2013

De hedendaagse smartphone heeft vele toepassingsmogelijkheden waarvan, door de aanwezigheid van GPS in een toestel, navigatie er één is. Navigatie brengt je simpel gezegd van A naar B via de meest optimale route. Er zijn een aantal verschillende systemen op de markt, sommige gratis, sommige betaald, die elk hun eigen kenmerken hebben. Zo is er een ‘community-variant’, die door te leren van andere gebruikers een volledig dekkend netwerk op zal leveren, maar is er ook navigatie van zoekgigant Google, met integratie in Google Maps en actuele file-informatie. Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden met betrekking tot navigatie en daarom bespreken we er vandaag vier. Navigatie van Google komt voorbij, Waze, TomTom en Sygic.

 

Waze - gratis

Waze is een vreemde eend in de bijt in navigatieland, maar daardoor absoluut niet minder interessant. Waze is opgericht door Israëlische studenten in 2006, maar inmiddels zit er een professionele organisatie achter. Waze is om mee te beginnen gratis, dus je kunt deze gewoon downloaden en uitproberen zonder er aan vast te zitten. Hetgeen Waze zo uniek maakt is het feit dat alle kaarten, verkeersinformatie en andere gegevens door gebruikers verzameld worden. Doordat Waze-gebruikers met deze navigatie rijden, worden wegen herekend, vooral naarmate er meer mensen dezelfde route gereden hebben. Dit brengt ook gelijk het grootste nadeel van Waze met zich mee, de kaarten zijn niet altijd 100% accuraat en volledig. Aan de andere kant is het met bijvoorbeeld de verkeersinformatie wel enorm handig dat het op deze manier in zijn werk gaat. Als er gebruikers minder hard rijden of zelfs stilstaan op de autosnelweg, dan wordt er, als voldaan wordt aan een aantal variabelen, geconcludeerd dat er een file staat op de betreffende plaats. Naast verkeersinformatie kun je ook allerlei onvolkomheden rapporteren aan de Waze-community zodat de kaarten aangepast kunnen worden. Je zou dit eventueel achteraf ook thuis kunnen doen via je eigen account op de website van Waze. Een leuk element in deze community-navigatie is dat je punten krijgt als je hebt bijgedragen aan het beter maken van de navigatie of bijvoorbeeld een verkeerscontrole rapporteert. Mocht je Waze willen gebruiken en hiermee bijdragen aan een echte community en helpen de navigatie steeds beter te maken is het wel wenselijk een onbeperkt data-abonnement af te sluiten. Waze is namelijk een redelijk data-intensief programma. Waze voor Android is inmiddels al meer dan 5 miljoen keer gedownload en ook beschikbaar op andere platformen zoals bijvoorbeeld iOS (iPhone) en Blackberry, waardoor de community alleen maar groter zal worden en kaarten accurater.

[qrcode name="com.waze"]

Google Navigatie (Google Maps) - gratis

Ook Google heeft haar eigen navigatie die een naadloze integratie heeft met Google Maps maar ook andere Google-diensten. Deze turn-by-turn-navigatie staat standaard op jouw toestel als je de Google Maps-applicatie hebt. Net als Waze is ook Google Navigatie gewoon gratis en te volledig gebruiken over de hele wereld, mits je beschikt over een werkende internetverbinding. Ook zonder internetverbinding is het mogelijk om te navigeren met Google Navigatie, maar dan dien je wel vooraf je route te laten berekenen door je smartphone of tablet. Op deze manier beschik je niet over de actuele verkeersinformatie, maar wel over een offline navigatiesysteem. Wanneer je dan iets van de route afwijkt, kan dit nog worden opgevangen, maar grote omleidingen onderweg kunnen voor problemen zorgen wanneer je geen internetverbinding hebt. Google Navigatie is erg accuraat qua kaarten en heeft bij het invoeren van de locatie ook suggesties voor wanneer je niet de exacte naam van een locatie weet. Wil je bijvoorbeeld even snel een route berekenen met via Google Maps, dan kun je deze vervolgens direct opstarten in Google Navigatie om te vertrekken. Ook andere navigatie-applicaties hebben integraties op het Android-platform, maar zoals we dat van Google gewend zijn zit deze weer erg goed in elkaar. Persoonlijk nadeel vind ik wel dat de maximale snelheid niet weergeven wordt, ik merk toch dat ik daar vaak onbewust naar zoek op het scherm. Google Navigatie werkt gewoon goed, actuele kaarten, degelijke informatie en een prettige manier van weergeven en navigeren. Kortom, een prima en gratis optie op je smartphone of tablet.

[qrcode name="com.google.android.apps.maps"]

Sygic: GPS Navigation - vanaf € 19,99

Sygic biedt een kleurrijk navigatiesysteem, onder andere beschikbaar op het Androidplatform en absoluut de meest uitgebreide mogelijkheden. De Sygic-app op zich is gratis, maar als je kaarten wilt gebruiken dan wordt daar wel een eenmalige vergoeding voor gevraagd. Zo kost de kaart van de Benelux eenmalig €19,99 en de volledige kaart van Europa €49,99. Mocht je hier ook nog live verkeersinformatie aan toe willen voegen dan kost dat € 9,99 per jaar voor Europa. Zoals aangegeven is Sygic een erg uitgebreid navigatiesysteem en zitten er een heleboel handige functies ingebouwd. Zo kun je bijvoorbeeld meldingen weergeven/afspelen als er een flitspaal nadert of je eigen snelheid te hoog is. Daarnaast is heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de optie rijbaanassistentie aan te zetten, waarmee je op drukke knoop- en kruispunten door een extra zoom ziet welke baan je moet volgen om niet van je route af te wijken. Ook kun je met Sygic het volledige uiterlijk van de navigatie aanpassen door te kiezen voor 2D- of 3D-beelden, maar ook de informatie die weergegeven wordt op het hoofdscherm kan gepersonaliseerd worden. Een handige functie in Sygic is de mogelijkheid om aan te geven hoe er met de batterij omgegaan dient te worden als deze aan de lader ligt, of juist op de batterij draait. Met bovenstaande mogelijkheden en natuurlijk nog veel meer is Sygic een uitgebreide navigatie-app, maar ook een betaalde applicatie. Mocht je toch een budget beschikbaar hebben is Sygic zeker een goede optie, een overzicht van de prijzen is hier terug te vinden.

[qrcode name="com.sygic.aura"]  

ad_transformer_a15

TomTom - vanaf € 34,99

Wie aan navigatie denkt, denkt aan TomTom. Sterker nog, de apparaten die in de auto gebruikt worden, ook al zijn ze van een ander merk, worden vaak TomTom genoemd. Op zich niet zo gek, want TomTom was één van de eersten die op de markt kwam met een dergelijk apparaat. Toch heeft het nog lang, heel lang geduurd voordat er een Androidapplicatie beschikbaar kwam van de populaire navigatieproducent. In oktober was het uiteindelijk zover, TomTom was beschikbaar in de Google Play Store, helaas alleen voor de 'oudere toestellen' en door middel van een update begin december worden nu ook nieuwere toestellen ondersteund. De Androidapp maakt gebruik van de reeds bestaande navigatie, kaarten en andere technologieën. Dankzij de  TomTom On-Board-kaarten, IQ Routes en TomTom HD Traffic zul je met deze app voorzien zijn van de meest actuele kaarten, de snelste routes naar je bestemming inclusief de meest nauwkeurige aankomsttijden. Navigeren is ook offline mogelijk, dus zonder internetverbinding, kaartupdates zullen gratis zijn en er is een 2D- en een 3D-weergave mogelijk. TomTom HD Traffic (de slimste route op basis van real-time verkeersinformatie) is via een in-app betaling aan te schaffen. Dit geldt ook voor TomTom Flitsers. Het voordeel van TomTom voor Android ten opzichte van de populaire gratis navigatiesoftware Google Maps Navigatie, is uiteraard dat TomTom ook offline gebruikt kan worden. Los van de geschiedenis van TomTom doet deze app het erg goed zoals je eigenlijk ook zou verwachten van een bedrijf met zoveel ervaring. De navigatie is goed, helder en misschien wel erg herkenbaar van het navigatiekastje in de auto. Het simpele menu en makkelijke instellingen maken toch dat TomTom ondanks de late introductie een redelijk populaire navigatie-applicatie is geworden.

[qrcode name="com.tomtom.benelux"]Benelux (€ 34,99)
[qrcode name="com.tomtom.weurope"]West-Europa (€ 44,99)
[qrcode name="com.tomtom.europe"]Europa (€ 59,99)

Conclusie

Alhoewel elke navigate zijn eigen plus- en minpunten heeft hebben ze ook elk hun eigen charme en hangt je keuze meer van persoonlijke smaak en voorkeuren af. Wil je graag bijdragen aan een actieve community ben je op zoek naar een gratis navigatie is Waze een optie. De andere gratis variant, Google Navigatie is ook erg sterk en heeft standaard ook actuele verkeersinformatie ingebouwd. Sygic is een betaalde app, maar heeft zeer veel mogelijkheden net als bij TomTom: bijna al het denkbare is in te stellen. Naast deze vier navigatie-applicaties zijn er natuurlijk meerdere spelers op de markt. De keuze voor welke navigatie voor het meest geschikt is, is persoonlijk. Wat is jouw favoriet?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (117)
Bezig met laden van reacties...