Google Play Protect wordt nu breder beschikbaar gesteld

Google Play Protect wordt nu breder beschikbaar gesteld

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Google Play Protect

Google doet al erg veel om jouw Android-toestel te beveiligen. Zo brengt het maandelijks beveiligingsupdates uit voor Android, schermt het apps van elkaar af zodat ze niet zomaar bij gegevens kunnen, en met de introductie van het permissiesysteem in Android 6.0 Marshmallow kan je ervoor zorgen dat apps niet zonder jouw toestemming bepaalde data kunnen lezen, zoals een zaklamp-app die je contacten en locatie nodig heeft. Voor een compleet overzicht kan je hier verder lezen.

Toch oordelen sommige mensen dat Android een onveilig platform is, vanwege zijn open karakter. Om dit probleem tegen te gaan, wil Google laten zien dat het dagelijks hard werkt om jouw veiligheid op je Android-apparaat te garanderen, ongeacht je Androidversie. Hiervoor heeft het bedrijf Google Play Protect in het leven geroepen. Deze tool scant dagelijks in totaal 50 miljard apps om te kijken of een app zich goed gedraagt, of zijn gedrag niet achteraf verandert, nadat deze is goedgekeurd door Google om gedownload te mogen worden in de Google Play Store. Google heeft een leuk animatiefilmpje gemaakt om te laten zien welke veiligheidsmaatregelen het allemaal neemt:

Waar vind ik Google Play Protect?

Google Play Protect is nu breed beschikbaar voor alle gebruikers, nadat de uitrol al eerder was begonnen. Je kan Google Play Protect vinden door naar de Google Play Store te gaan, en vervolgens naar 'Mijn Apps & games.'

Hier staat bovenaan een nieuw balkje, met daarin de veiligheidsstatus van je apparaat vermeld. Ook zie je wanneer je apparaat voor het laatst is gescand. Zijn er geen problemen gevonden, dan krijg je een groen schild met een wit vinkje erin te zien. Ook kan je Google Play Protect zelf aan het werk zetten, zodat al je apps worden gescand op verdacht gedrag. Deze scan neemt niet meer dan een vijftal seconden in beslag.

In het hamburgermenu in de Play Store is er ook een item 'Play Protect' toegevoegd, waarbij je kan zien welke apps recent gescand zijn, een linkje naar meer informatie over Play Protect, en je kan de dienst desgewenst uitschakelen. Dit laatste is niet aan te raden. Ook wordt er voordat je een app download vermeld dat de app is geverifieerd door Play Protect.

Google Play Protect wordt op afstand zichtbaar gemaakt, en is geen aparte app om te downloaden. Verschijnt het item nog niet bij jou, dan zal dit binnenkort als het goed is wel het geval zijn: hier op de redactie is Play Protect bij de meerderheid al zichtbaar. Heb je nog niks ontvangen, dan betekent dit niet dat je niet beschermd bent: je hebt simpelweg nog geen inzicht wat Play Protect op jouw apparaat doet.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk