Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Elke Google-medewerker moet nu tijd stoppen in Bard

Sebastien Marien
Sebastien Marien
17 februari 2023, 12:15
3 min leestijd

Het is alle hens aan dek bij Google wat betreft zijn nieuwe AI-bot ‘Bard’. Alle medewerkers kregen recent een e-mail waarin ze werden verzocht om twee tot vier uur van hun tijd te spenderen aan het verbeteren van Bard. De taalbot maakt binnenkort zijn opwachting in de zoekmachine van Google.

Lees verder na de advertentie.

Bard verbeteren

Achter de schermen woedt er momenteel een ware AI-oorlog tussen Microsoft en Google. Microsoft gebruikt namelijk de CHatGPT-technologie van het bedrijf OpenAI om zijn Bing-zoekmachine uit te rusten met een slimme chatbot die vragen van gebruikers rechtstreeks beantwoordt met volzonnen. Google heeft ook een eigen systeem ontwikkeld genaamd Bard, dat nu door alle medewerkers wordt getest.

Werknemers van Google kregen een e-mail met de vraag om intensief Bard te gebruiken en zo te helpen om het systeem te verbeteren. Zij moeten elk twee tot vier uur met Bard doorbrengen en telkens feedback delen bij de antwoorden die de chatbot geeft. Dat meldt het Amerikaanse CNBC. De neurale netwerken van de AI moeten zo snel mogelijk worden getraind, zodat Bard straks betere antwoorden geeft zodra de eerste echte gebruikers het systeem testen.

Bard manieren leren

Medewerkers van Google moeten geen antwoorden van Bard herschrijven, want dat doet het team dat het project volledig ontwikkeld. De taak bestaat er uit om een duim omhoog of omlaag te geven bij antwoorden van de chatbot.

Bard mag geen juridisch, medisch of financieel advies vertrekken. Daarnaast kan de chatbot geen emoties uitdrukken of op een echte persoon gelijken. Al moet Bard wel gewoon beleefd blijven in zijn antwoorden en hij moet een casual en toegankelijke indruk nalaten. Het is ook de bedoeling dat Bard in zijn antwoorden geen vooroordelen uit op basis van: ras, nationaliteit, geslacht, leeftijd, religie, seksuele oriëntatie, politieke ideologie, locatie of andere categorieën.

Problemen met chatbots

Het is niet verwonderlijk dat Google een grote inspanning doet om de kwaliteit van zijn taalbot op peil te krijgen. Het bedrijf gaf deze maand een demonstratie van Bard, waar de chatbot een flater beging. Het gaf een fout antwoord op een vraag en dat in een volledig gecontroleerde omgeving. Het foutje had grote negatieve gevolgen voor het aandeel van Google. 

Toch duiken er nog evengoed kinderfoutjes op bij Bards concurrent Bing. Niet alleen krijgen testers onwaarheden te zien in de antwoorden van Bing, maar er zijn ook geregeld problemen met de toon waarop Bing gebruikers aanspreekt. 

Zelfde race, ander uitgangspunt

Het kost nu eenmaal tijd om AI-systemen te trainen opdat ze waarheidsgetrouwe informatie delen. Dat geeft natuurlijk problemen op het moment dat twee techgiganten een onderlinge race houden. Het lijkt erop dat Bing daarbij op kop ligt, vermits de eerste gebruikers het systeem alvast testen. Naar verwachting zal ook Google in de komende weken de eerste externe testers met Bard laten werken.

Google is het bedrijf dat met zijn AI-bot het meeste te verliezen heeft. De Google-zoekmachine is duidelijk wereldwijd de marktleider en meer dan 80 procent van Googles inkomsten worden door advertenties gegenereerd, dat blijkt uit recente cijfers van Statista. Microsoft is met Bing een uitdager. Elk percentage marktaandeel dat Bing van Google kan wegnemen, staat straks voor een hogere omzet.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over chatbots? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op TelegramFacebookInstagram en Twitter.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

17 februari 2023, 13:52

Als het louter om duimpjes omhoog of omlaag gaat, vraag ik me af waarom crowdsource app en google ai test kitchen niet kunnen helpen (al dan niet in een gebruikerstestfase). Als die ai-wetloop tot betere resultaten leidt, vind ik dat prima. Maar als het uitdraait op slecht in elkaar geflanste modellen die louter op winstbejag gebouwd zijn, …