Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Digital Markets Act tegen macht techreuzen gaat volgend jaar pas in

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
9 mei 2022, 12:43
2 min leestijd

Eurocommissaris Margrethe Vestager laat weten dat de Digital Markets Act niet in oktober dit jaar, maar pas volgend jaar in het voorjaar ingaat. De techreuzen krijgen hierdoor nog wat extra tijd om aanpassingen door te voeren. 

Lees verder na de advertentie.

Vanwege voorbereidingen gaat de Digital Markets Act (DMA) later van kracht dan in eerste instantie de bedoeling was. De eurocommissaris geeft aan dat er personeel moet worden aangenomen, IT-systemen moeten worden ingericht en procedures moeten worden opgesteld. Dit alles heeft gezorgd voor de vertraging.

Digital Markets Act

De DMA moet de macht van techgiganten aan banden leggen. Bedrijven als Meta, Apple, Amazon en Google moeten hiervoor in Europa bepaalde aanpassingen doen die met name chatapps treffen. Zo stelt de Digital Markets Act (DMA) verplicht dat de consument met WhatsApp een bericht moet kunnen sturen naar een gebruiker op iMessage. En zo moet een bericht dat via iMessage is verstuurd bij Telegram binnenkomen. Voor de meeste gesloten platformen wordt dit dus een behoorlijke technische uitdaging om de verschillende systemen met elkaar te integreren. De Europese Unie wil met dit onderdeel van de DMA ervoor zorgen dat kleinere spelers de kans krijgen om met hun berichtenapp een groter publiek te kunnen bereiken.

Nog een consequentie van de DMA is de verplichting dat voorgeïnstalleerde apps op een telefoon te allen tijde moeten kunnen worden verwijderd. Daarnaast moeten consumenten zelf de standaard app voor een dienst kunnen kiezen. Vergelijkbaar met hoe men momenteel een standaard browser en zoekmachine kiest op nieuwe telefoon. Er zijn nog een aantal grote gevolgen voor techgiganten en vind je in dit artikel.

Monsterboetes

Het Europese parlement en de Raad moeten de de Digital Markets Act nog goedkeuren. Zodra de wetgeving van kracht is kunnen techbedrijven die de regels overtreden rekenen op monsterboetes. Die bedragen tot 10 procent van hun jaarlijkse omzet wereldwijd. Die kunnen oplopen tot 20 procent van hun omzet, als ze na zo’n boete geen wijzigingen hebben aangebracht.

Je leest alles over de 7 gevolgen voor jou ten gevolge van de DMA in dit artikel. Je zou mogelijk ook hinder van de Digital Markets Act kunnen ondervinden. Wat dat precies zou zijn, lees je hier. Wat vind jij van de gevolgen van de Digital Markets Act? Denk je dat dit de techindustrie in positieve zin zal veranderen of zie je nog meer positieve of negatieve gevolgen voor consumenten? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over grote techbedrijven? Download dan onze Android-app en volg ons op FacebookInstagramYouTubeTelegram en Twitter.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!