Google laat je nu een browser en zoekmachine kiezen op bevel van Europese Commissie

Google laat je nu een browser en zoekmachine kiezen op bevel van Europese Commissie

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google laat Europese Android-gebruikers voortaan zelf een browser of zoekmachine kiezen dankzij een nieuwe reeks vragen in de Google Play Store. Zo werkt het op Android-apparaten.

Oneerlijke concurrentie Google

Vorig jaar kreeg Google al af te rekenen met een boete van 4,3 miljard euro doordat het zijn macht misbruikt met Android en een dergelijke soms hing Google alweer boven het hoofd in maart van dit jaar, doordat het bedrijf doet aan oneerlijke concurrentie.

Google schuift namelijk volgens de EU zijn Chrome-browser en zoekmachine - die deel uitmaken van de Android-licentie - te nadrukkelijk naar voor op Android. Google ging daarom in op een verzoek van de Europese Commissie om een wijziging door te voeren. Je kan alles over het geval van oneerlijke concurrentie door Google lezen in dit artikel.

Browsers en zoekmachines kiezen

Google laat Android-gebruikers nu kiezen welke browsers en zoekmachines ze op hun telefoon willen gebruiken. Als je de Google Play Store opent, krijg je nu een bericht te zien waarbij je uitdrukkelijk gevraagd wordt om alle zoekmachines te selecteren die je wil installeren. Als je een zoekmachine aantikt, krijg je er meer informatie over te zien, en vervolgens kan je kiezen voor 'Installeren' of 'Nee, bedankt'. Daarna krijg je dezelfde vraag gepresenteerd, maar dan over browsers. Als je ook daarvoor een keuze hebt gemaakt, kan je weer verder met je activiteiten in de Play Store.

Screenshots van de nieuwe keuzemogelijkheden

Je krijgt voortaan de optie om de zoekmachines, DuckDuckGo, Qwant, Ecosia en Bing te installeren. Voor browsers kan je kiezen voor Opera, Puffin Web Browser, Mozilla Firefox of Microsoft Edge. Google Zoeken en Chrome blijven wel geïnstalleerd op je apparaat, en Google spreek dan ook uitdrukkelijk om "extra" webbrowers of zoekmachines. Als je beide vragen hebt beantwoord, krijg je de meldingen niet langer te zien op je andere apparaten.

Screenshots van de nieuwe keuzemogelijkheden

De beslissing van de Europese Commissie is volledig in lijn met wat Microsoft eerder te verwerken kreeg op zijn Windows-besturingssysteem waar Internet Explorer en later Microsoft Edge voorgeïnstalleerd worden. Het bedrijf gaf vervolgens ook gebruikers de mogelijkheid om een keuze te maken uit een lijst van browsers. Denk jij dat de nieuwe keuzeoptie voor gebruikers een goede zaak is? Welke browsers of zoekmachines heb jij geïnstalleerd? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Microsoft Edge

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en ingebouwd in Windows 10. Deze browser is in de Play Store beschikbaar en onder de naam Microsoft Edg ..
Firefox Browser: snel en privé

Firefox Browser: snel en privé

Mozilla Firefox is één van de bekendste browsers en is erg populaire wereldwijd. De mobiele versie van de browser is beschikbaar voor Android en is een prima alter ..
Opera-browser met gratis VPN

Opera-browser met gratis VPN

De desktopbrowser van Opera heeft al jaren een trouwe groep volgers. De Androidversie is ook bezig aan een opmars en biedt een prima alternatief voor de standaardbro ..
Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk