Smartphones: het beste van 2017
Je kan er lang omheen draaien, maar uiteindelijk is het heel simpel: ik houd van stock Android, oftewel een (zo goed als) onaangepaste versie van Android zoals Google die uitgeeft. Dit zul je ook terugzien in mijn lijstje met mijn persoonlijk beste Android-smartphones van 2017.
1. Google Pixel 2 XL
Hoe kan het ook anders: de Google Pixel 2 XL staat bij mij bovenaan. De combinatie van goede hardware en software maakt mij enthousiast over dit toestel. Apple heeft al bewezen hoe belangrijk de integratie tussen deze twee factoren kan zijn voor zaken als updates, accuduur en snelheid.
Google lijkt op weg om ook zoveel mogelijk in eigen huis te produceren met de (gedeeltelijke) overname van HTC. Ja, het scherm van LG kreeg veel kritiek (onder andere in onze review), dus hopelijk verbetert Google deze dan ook. Ik heb hoge verwachtingen van de Pixel 3. Bring it on, 2018!
2. Xiaomi Mi A1
Dit jaar waren er diverse Android One toestellen die hun intrede maakten op de Nederlandse markt. Twee daarvan waren de Xiaomi Mi A1 en de HTC U11 life. Android One naar Nederland brengen is een goede ontwikkeling wat mij betreft, aangezien je zo voor een veel lagere prijs van de Pixel toch gegarandeerd drie jaar bent voorzien van veiligheidsupdates.
Waar de HTC mij tijdens het reviewen niet zo kon bekoren, daar sprong de Xiaomi er wel uit als een smartphone die veel waar voor zijn geld biedt: een Snapdragon 625, 4GB werkgeheugen, metalen behuizing, dubbele camera, een goede accuduur, en dat allemaal voor een prijs rond de 250 euro. Kortom, je kunt niet misgrijpen met de Mi A1 als je nog op zoek bent een goede telefoon.
Links Xiaomi Mi A1, rechts HTC U11 life
3. Nokia 8
Nokia kwam in 2017 met diverse smartphones op de markt, waarvan de Nokia 8 de meest high-end was. Een Snapdragon 835, 4GB werkgeheugen, dubbele Zeiss-camera en natuurlijk stock Android met snelle updates, zo belooft HMD Global (het bedrijf dat de merknaam van Nokia mag gebruiken).
Tijdens de review sprongen vooral de uitstekende bouwkwaliteit en de snelle werking eruit. Dit alles voor een adviesprijs van 599 euro is geen slechte deal te noemen. Toch waren er een aantal verbeterpunten op te merken, zoals de knoppen en speakers. Maar een goede start is het zeker!
4. OnePlus 5T
Op plek nummer 4 komt de OnePlus 5T. Voor de mensen die al een OnePlus 5 hebben gekocht was dit geen fijne release, maar voor veel anderen een positieve verrassing. Deze smartphone heeft de trend van 18:9 schermen met dunne bezels ook gevolgd, en dat voor dezelfde prijs van de OnePlus 5 (499 euro): qua waar voor je geld heb je aan de 5T een goed toestel.
Het enige wat we nog niet goed weten is hoe consequent OnePlus updates zal gaan doorvoeren. Als we kijken naar het verleden lijkt het waarschijnlijk dat er twee grote systeemupdates worden gedaan, dus naar Android Oreo (die er al een tijdje is) en naar Android P. Dat is niet heel denderend, maar zal niet voor iedereen een probleem zijn. Toch is het wisselvallige updatebeleid van OnePlus de reden dit toestel op nummer 4 te zetten.
5. Moto X4
De nummer 5 is een toestel die me positief verraste tijdens IFA, de Moto X4. Deze mid-ranger met een hoogwaardige bouwkwaliteit is waterbestendig en heeft de toekomstbestendige USB Type C poort. Ook het Full-HD 5.2 inch scherm zag er mooi uit.
Nadelen? Natuurlijk, Motorola is onder de hoede van Lenovo enorm inconsequent geworden met updates. Krijg je überhaupt wel een grote systeemupdate? Dit is voor mij de reden dit toestel veelal niet aan te raden voor mensen die langer met hun telefoon willen doen. Toch laat Motorola zien een goede combinatie van prijs en specificaties op de mid-range markt neer te kunnen zetten, en verdient het daarom een plekje in mijn top 5.
Apps: het beste van 2017
In 2017 heb ik een aantal apps ontdekt die ik voorheen niet of veel minder gebruikte. Ze hoeven niet perse dit jaar uitgebracht te zijn, maar ik gebruik ze alle 5 heel veel. Alle apps zijn gratis te downloaden.
1. BaconReader
Sinds dit jaar ben ik steeds meer op reddit te vinden. Hier kom ik ook veel leuke technieuwtjes tegen. De app die ik hiervoor gebruik is BaconReader: het donkere thema past mooi bij een AMOLED-scherm, en de app is makkelijk in gebruik en bovendien gratis te downloaden. Aanrader!
2. Citymapper
Voor op vakantie is Citymapper mijn beste vriend. Deze app geeft in duidelijke stappen aan waar ik naartoe moet als ik reis met het openbaar vervoer, en wat je moet doen als je even een aansluiting mist. Daarnaast werkt de app feilloos op Android Wear. Dat is weer een zorg minder!
3. Google Allo
Dat is raar, Google Allo bestaat al een tijdje. Dat klopt, maar Google heeft dit jaar het mogelijk gemaakt om deze chat-app via een laptop / desktop te gebruiken. En dan blijkt het eigenlijk een hele geschikte chat-app is, waar voornamelijk de leuke stickers de boel vrolijk maken. Inmiddels gebruik ik Allo dagelijks met veel plezier.
4. Signal
Een tweede chat-app die ik gebruik sinds 2017: Signal. Deze privacy-vriendelijke app bestaat ook al langer, maar is het afgelopen jaar flink verbeterd, met name in features en snelheid. Ook hier is de desktop-versie een stuk beter geworden, en kan deze zelfs onafhankelijk van de telefoon gebruikt worden. Als je telefoon dus leeg is of geen internet heeft kun je gewoon doorchatten, en dat is soms wel zo handig.
5. Files GO
De laatste app is net als nummer 3 van Google. Files Go is een bestandsbeheer-app waar je onder andere makkelijk ruimte kan vrijmaken. De mooie en gemakkelijke interface maken de app een plezier om te gebruiken. Het grootste pluspunt is het draadloos overzetten van bestanden tussen twee apparaten. Je hoeft niet meer eerst te koppelen via Bluetooth of NFC, en bestanden worden een stuk sneller overgezet. Het principe lijkt erg op AirDrop van Apple die altijd op veel positieve kritieken kan rekenen.
Games: het beste van 2017
Een echte gamer ben ik niet, maar als ik mijn vrije tijd toch aan een game besteed, is het vrijwel altijd aan een racespel. Al heb ik ook nog wat andere leuke spellen ontdekt in 2017!
1. Real Racing 3
Real Racing 3 is al 4 jaar lang mijn nummer 1 game, en je kan alles over dit uitgebreide en realistische spel lezen in dit artikel. Real Racing 3 is gratis te gebruiken, al zijn er wel in-app aankopen.
2. CSR Racing 2
Grafisch fantastisch weergeven, vind ik het nog altijd bijzonder dat CSR Racing 2 kan draaien op een smartphone. Alhoewel het racen in een rechte lijn na een tijdje gaat vervelen, gaan de details in de auto’s dit niet. Het spel is gratis te downloaden, maar in-app aankopen zijn wel aanwezig.
3. Motorsport Manager 2
Voor de tactische mensen onder ons die de snelste strategie willen bepalen en een team naar de top willen brengen is Motorsport Manager 2 een echte aanrader. Er komt vanalles bij het spel kijken zoals het opleiden van talenten, het managen van je zuurverdiende geld, etc. Je kan alles over het spel in dit artikel hier lezen. Motorsport Manager kost 4,49 euro.
4. Crossy Road
Crossy Road is een oude bekende, maar ik kwam dit leuke spel onlangs pas tegen. Het principe door met een kip de weg over te steken met allerlei obstakels zoals auto’s, treinen, water en ga zo maar door is ontzettend vermakelijk. De multiplayer versie van dit spel is erg leuk om te spelen met vrienden en sinds april 2016 beschikbaar. Deze kan je gewoon gebruiken zonder extern apparaat, zoals wel bij Apple nodig is (hier is voor multiplayer een Apple TV vereist). Crossy Road is gratis te downloaden.
5. Mini Metro
Mini Metro heb ik zelf niet gespeeld op Android, maar wel op de computer. Door middel van symbolen (stations) met elkaar te verbinden maak je een spoornet, die algauw steeds complexer wordt. Elke kaart heeft weer nieuwe uitdagingen, en naarmate de tijd verstrijkt zullen steeds meer stations verschijnen en passagiers je het lastig maken om alles door goede banen te leiden. Toch wel respect voor de NS! Mini Metro kost 4,99 euro, maar is soms in de aanbieding voor (veel) minder te krijgen.
Gadgets: het beste van 2017
2017 was voor mij misschien wel het jaar van de gadgets. Ik heb m’n eigen assortiment met diverse items uitgebreid waarover ik meer dan tevreden ben.
1. Google Home Mini
Het leukste item dat in huis werd gehaald was de Google Home Mini. Via een aanbieding bij de Mediamarkt in Duitsland verkreeg ik dit slimme apparaatje voor een prijs van 35 euro, en ik vind hem helemaal tof.
Muziek bedienen als ik aan het koken ben, trivia spelen, lampen bedienen, zelfs met het inpakken van je spullen helpt de Google Home Mini je. Voor zo’n zachte prijs is deze kekke speaker zeker een aanrader. De volledige review volgt later!
2. Fossil Q Explorist
Een ander item die ik heb aangeschaft is de Fossil Q Explorist. Ik was al lang op zoek naar een stijlvol horloge met een rond AMOLED-scherm, en de Fossil Q Explorist voldeed perfect aan mijn eisen.
Ook de draaiende homeknop en Android Wear 2.0 kunnen mij bekoren. Ik krijg veel positieve opmerkingen over het uiterlijk, en ben er dan ook zelf heel blij mee.
3. Google Wifi
Toen Google Wifi beschikbaar was in Nederland heb ik meteen één unit aangeschaft. Ik was nog opzoek naar een nieuwe router, en het leek me een mooie gelegenheid de Google Wifi aan de tand te voelen. Deze heeft me niet teleurgesteld: het instellen was een eitje, en de snelheid is net als het bereik uitstekend.
4. Bose QC35 II met Google Assistant
Over naar de muzikale kant. Hier viel mij de Bose QC35 II met de Google Assistant-knop op. Zelf heb ik al een Bluetooth-koptelefoon en vind dit erg handig. Een koptelefoon met Google Assistant onder handbereik en die je meldingen desgewenst doorgeeft lijkt me een leuke toevoeging, en dat is precies wat de Bose QC35 II biedt. Wellicht voor volgend jaar!
5. KZ Ates
Als laatste kunnen de KZ Ates niet ontbreken. Deze oortjes heb ik in m’n tas zitten voor in de trein of op de fiets, en zijn elke euro meer dan waard. Het geluid is voor de prijs fantastisch, en je krijgt zelfs een beschermingshoesje meegeleverd. Verder vind ik de oortjes ook fijn zitten, en heb er al met al weinig over te klagen. Maar dat kan ook niet snel voor de prijs van 13 euro….
De toekomst
Ten slotte nog een persoonlijke note. Dit was m’n eerste jaar voor Androidworld, en het was nog veel leuker dan ik ooit had durven dromen. Het team van Androidworld doet hun uiterste best om jullie lezers de beste content voor te schotelen, en ik hoop dat ik hier ook mijn steentje heb kunnen bijdragen. Volgend jaar hoop ik dan ook weer veel leuke en toffe artikelen voor jullie te mogen schrijven. Ook wil ik iedereen bedanken voor alle reacties die jullie achterlaten, het maakt het schrijven voor Androidworld net wat bijzonderder 🙂 Op naar 2018!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik kan me goed vinden in heel veel wat je zegt.
Ik heb pasgeleden een nieuwe telefoon gekocht. En toen ben ik geswitched van Samsung naar Nokia. De zoektocht naar een nieuwe telefoon die heeft wat ik wil, heeft me eigenlijk weer enthousiast gemaakt over android. Daardoor ben ik nu ook ineens verslaafd aan deze website, terwijl ik er hiervoor nooit kwam.
Ik was zo teleurgesteld in mijn vorige telefoon, dat ik zo weinig updates kreeg. Samsung geeft het idee dat goedkopere telefoons in dat opzicht minderwaardig zijn. Ik wil graag een duurzame telefoon. En Samsung verplicht je dan eigenlijk om een duur model te kiezen. Ik wil geen vlaggenschip. Ik heb de specs niet nodig. Ik vraag niet zoveel van een telefoon. Ik heb daar ook een discussie over gehad met een collega (Samsung fan), die het niet begreep. Hij vindt het vanzelfsprekend dat je een dure telefoon moet kopen, als je updates wilt. Ik ben dat niet met hem eens. En ik vind het dan ook geweldig om te lezen dat Nokia al zijn telefoons tot duurzame aankopen wil maken.
Ik wil geen telefoon van €200 omdat ik een wegwerpproduct wil hebben. Ik wil die telefoon omdat het precies heeft wat ik wil en wat ik denk dat ik nodig heb. En door Nokia voel ik me daarin serieus genomen. Ook al krijg ik geen treble. Dat is wel jammer. Maar ik heb wel degelijk het idee dat ze moeite doen om de updates snel te brengen.
En ik weet dat er fabrikanten zijn die het slechter doen dan Samsung. En toch is het niet goed genoeg. Samsung is het op dit moment niet voor mij. Ik ben blij met mijn nieuwe Nokia 5. En ik hoop dat deze weg voor Nokia ook goed uitpakt. Dat zou best weleens kunnen, want er zijn vast meer mensen zoals ik.
Het wordt in ieder geval wel duidelijk dat de voorkeur bij jullie om stock Android gaat, daar kan ik mezelf ook wel in vinden. In iedere geval voor alle redactie leden vast bedankt voor de artikelen en nieuwsberichten. Ik lees het altijd met plezier. Fijne feestdagen en een mooi 2018.
Na een (soms wel soms niet) drukke werkdag is het altijd leuk om eens halt te houden bij Androidword en mezelf terug even een update te geven over Android-nieuwtjes.
Aan iedereen bedankt voor de leuke en interessante artikels.
Fijne feestdagen en een gelukkig 2018 voor iedereen.
Leuke lijstjes, als je deze vergelijkt met die van Claudia blijkt maar weer dat er over smaak niet valt te twisten. 🙂
Fijne dagen.
Heel leuk deze artikelen! 1 dingetje, dat update beleid van OnePlus is sinds de 3 uitstekend. Fijne feestdagen!
Jij ook bedankt voor je (achtergrond) artikelen en inzet. Fijne dagen!