Android Wear in 2017
Smartwatches hebben in 2017 tegenover 2016 niet de hardwarematige sprongen gemaakt die we vlak na de introductie van Android Wear zagen. De schermen, processors, geheugen en groottes van de accu zijn niet erg veel verbeterd. Reden genoeg voor diverse merken zoals Motorola, Asus en Sony om te stoppen met Android Wear. Naar aanleiding hiervan schreef ik eerder al een opiniestuk dat het de verkeerde kant opging met Android Wear.
Op de korte termijn is hier nog weinig van te merken: dit jaar alleen al zijn er rond de 22 nieuwe smartwatches met Android Wear 2.0 geïntroduceerd. Hierbij lag de focus voornamelijk op het uiterlijk. Dit komt omdat diverse modemerken hun kans zien om mooie horloges te maken die toch smart zijn.
Android Wear biedt hier een ideaal platform voor, aangezien Wear weinig aanpassingen vereist. Combineer dit met de stabiele hardware, en je kan als bestaand mode- of horlogemerk relatief makkelijk een smartwatch introduceren. Dit hebben dan ook veel merken gedaan zoals Casio, Swarovski, Tag Heuer, Montblanc, Guess, Tommy Hilfiger en nog veel meer.
Eén daarvan is de Fossil Q Explorist: een mooi horloge met een rond AMOLED-scherm, een draaibare homeknop waarmee je door de interface kan navigeren, een speaker, lichtsensor, en nog veel meer. Dit alles kan je krijgen voor prijs van onder de 300 euro. Reden genoeg om dit horloge na ongeveer een maand gebruik aan een review te onderwerpen.
Strak uiterlijk past precies
Als je geïnteresseerd bent in smartwatches heb je wellicht de review over de Emporio Armani Connected al gezien. Deze smartwatch is technisch identiek aan de Fossil Q Explorist, aangezien de merken allebei onderdeel zijn van hetzelfde moederbedrijf. Ben je dus benieuwd naar zaken die ik in deze review niet behandel, dan loont het zeker om die van de Emporio Armani Connected te lezen.
Toch is de Fossil wel degelijk anders dan de Emporio. Het uiterlijk bijvoorbeeld: de rand van het horloge is geribbelde in plaats van glad. Daarnaast is de diameter van de Fossil 44 mm, tegenover de 46 mm van de Emporio. Dit lijkt een klein verschil, maar de longen (het uitstekende gedeelte van de kast naar het bandje toe) zijn ook een stuk kleiner. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik de Fossil perfect pas op mijn redelijk smalle pols, en niet uitsteekt zoals bij de Emporio wel het geval was.
Er zijn drie knoppen aan de zijkant van het horloge aanwezig. Hierbij kan je de bovenste en onderste knop gebruiken om een app op te starten naar eigen keuze. Bij mij is de bovenste knop gelinkt aan m’n agenda, en de onderste knop aan Google Keep. De middelste knop is te gebruiken om door de interface heen te scrollen. Dit blijft een handige toevoeging die ervoor zorgt dat je je scherm niet blokkeert tijdens het scrollen. Daarom ga je de draaibare homekop algauw missen zodra je een andere smartwatch draagt, zo is mijn ervaring.
De Q Explorist kan in diverse uitvoeringen worden uitgekozen. Zo is er de bovenstaande metalen band die je in het zilver of grijs kan krijgen. Een leren bandje behoort ook tot de mogelijkheid samen met een zilveren kast. Het verschil in gewicht tussen leer en metaal voel je wel meteen: de leren variant weegt 72 gram, terwijl het gewicht van de metalen variant 159 gram is. Het is een kwestie van smaak naar welk materiaal jouw voorkeur uitgaat. In mijn geval heb ik voor de metalen variant gekozen vanwege de donkergrijze kleur en ik het prettig vind om wat gewicht op m’n pols te hebben.
De bouwkwaliteit van de Fossil Q Explorist is van hoog niveau. De metalen behuizing voelt solide aan, en de glazen achterkant draagt hier alleen maar verder aan bij. Je merkt hier dat Fossil ervaring heeft met het maken van horloges.
Passende hardware
Nu is een mooi uiterlijk leuk meegenomen, maar het maakt nog geen goede smartwatch. Hiervoor moeten we ook kijken naar de hardware. Deze is prima op de orde bij de Q Explorist en precies zoals we van een Android Wear horloge in 2017 gewend zijn. Het 1.4 inch 454 x 454 AMOLED scherm is een zeer goed exemplaar. Samen met de automatische lichtsensor heb je hier (figuurlijk) geen omkijken meer naar. Deze sensor doet goed zijn werk, en past zich vlot aan de omstandigheden aan. Opmerkelijk is dat het always-on scherm ook in helderheid kan fluctueren, zoals je in onderstaande afbeelding kan zien. Waarom dit precies zo is ben ik nog niet achter gekomen, maar het zou met de lichtsensor te maken kunnen hebben.
De Snapdragon Wear 2100 samen met 512 MB RAM laat de interface vloeiend en snel overkomen, zeker vergeleken met mijn vorige LG G Watch R. Daarnaast is er nog 4GB opslaggeheugen voor het gebruik van apps en het opslaan van muziek, en IP-67 certificering voor waterbestendigheid. De aanwezige speaker aan de zijkant van het horloge is voornamelijk bedoeld om mee te bellen, en werkt hiervoor redelijk als je binnen zit. Ben je buiten, bijvoorbeeld op de fiets, dan is bellen op de Q Explorist niet aan te raden. De speaker kan in deze situatie niet hard genoeg, en de microfoon weet geen raad met de ruisende wind.
Zoals je wellicht ook al uit het uiterlijk kan afleiden heeft de Q Explorist absoluut geen focus op sport gelegd. Het ontbreken van een hartslagsensor of GPS dragen hier alleen maar verder aan bij. Ben je dus opzoek naar een horloge die je tijdens het hardlopen of andere intensieve activiteiten wilt gebruiken, dan kan je beter verder zoeken.
De accu van 370 mAh is verder niet om over naar huis te schrijven. Het relatief hoge resolutie scherm, always-on modus ingeschakeld samen met het kantelen om in te schakelen en de automatische lichtsensor, zorgen ervoor dat je per definitie het horloge elke nacht aan de lader moet leggen. Met licht tot redelijk gebruik en bovenstaande functies ingeschakeld houd je na een dag van 08.00 tm 22.30 uur ongeveer 30-40% over.
Het oplaadsysteem blijft net zoals bij de Emporio een minpunt: het opladen gaat langzaam, en de magneet in de lader die aan de achterkant van het horloge wordt bevestigd is niet erg krachtig, waardoor je deze er zorgvuldig op moet leggen.
Ook de trilmotor is hetzelfde exemplaar als de Emporio. Dit betekent een redelijke zwakke buzz bij het binnenkrijgen van een melding, al is het ook een kwestie van gewenning. Ik mis onderhand bijna geen meldingen meer, maar een betere trilmotor die meer aanwezig was is toch wel gewenst.
Toegevoegde watchfaces
Zoals genoemd passen fabrikanten maar weinig aan in Android Wear. De gebruikte kleur in bijvoorbeeld menu-knoppen is door Fossil oranje gemaakt, maar daar houdt het qua interface-veranderingen ook wel mee op.
Een andere verandering zijn de toegevoegde watchfaces. Opmerkelijk genoeg zijn er nagenoeg geen mooie analoge wijzerplaten meegeleverd zoals bij de Emporio wel het geval was, maar meer vrolijke en kekke uitvoeringen. Je moet er maar van houden, maar het kan mij in ieder geval niet bekoren. Daarnaast zijn er zelfs een aantal simpele games toegevoegd voor als je je echt heel erg verveelt (of de accu snel leeg wilt trekken.)
Conclusie
De Fossil Q Explorist is een smartwatch die uiterlijk hoog in de vaandel heeft staan. Toch is de technische uitvoering dusdanig goed, dat dit horloge samen met de redelijk scherpe prijs een goede keuze is voor iemand die een mooi en stijlvol Android Wear 2.0 horloge zoekt.
De Q Explorist vertegenwoordigt als één van de beste horloges de wisseling van tech naar uiterlijk die Android Wear in 2017 heeft doorgemaakt, en is daarmee een aanrader voor de prijs van onder de 300 euro. De Fossil Q Explorist is zowel met de leren als de metalen band bij Coolblue te krijgen. De Explorist met leren band kost 279 euro en kan je via deze link kopen, terwijl de metalen variant voor 299 euro hier te verkrijgen is.
+ Uiterlijk
+ Bouwkwaliteit
+ Draaibare homeknop
+ Instelbare bovenste- en onderste knop
+ Scherm
+ Automatische lichtsensor
– Zwakke trilmotor
– Langzaam met opladen
– Draadloos opladen werkt omslachtig
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten