Binnenkort wordt het sideloaden van Android-applicaties een stuk simpeler, kondigt Google aan. Dat doet het bedrijf niet zomaar, integendeel. Dit wordt opgelegd door de rechter, die uitspraak gedaan heeft in een rechtszaak die in 2021 aangespannen werd. Ook moet Google een flink geldbedrag neerleggen.
Uitspraak in een rechtszaak
In 2021 werd Google aangeklaagd door 36 Amerikaanse staten, en Washington, over zorgen die te maken hebben met de monopoliepositie van de Google Play Store. Afgelopen september volgde daarin de uitspraak, waardoor Google het gemakkelijker moet maken apps te sideloaden op Android-apparaten.
Ook moet het bedrijf 700 miljoen dollar betalen, dat is iets meer dan 640 miljoen euro. Negentig procent van dat bedrag gaat naar een schikkingsfonds, dat verdeeld wordt met als doel de consument daarvan te laten profiteren. Het restbedrag gaat in een fonds voor de staten; onduidelijk is hoe dat bedrag verdeeld wordt.
Gemakkelijk Android-apps sideloaden
Niet alleen krijgt Android dus een gemakkelijker proces voor het sideloaden van apps, ook zal Google duidelijker moeten maken wat daar de gevaren van zijn. Op moment van schrijven is nog niet duidelijk hoe die nieuwe waarschuwing eruit komt te zien, maar daar komen we ongetwijfeld vanzelf achter in de komende weken.
Verder moet Google het duidelijk maken dat het oké is voor andere fabrikanten om zowel de Google Play Store als alternatieven aan te bieden. Met Android 14 is het overigens mogelijk een andere appstore verantwoordelijk te maken voor de appupdates. Dan ben je dus minder afhankelijk van de Play Store of handmatige updates.
Tot slot mogen Android-apps en -games een eigen betaalsysteem introduceren in de Verenigde Staten. Ontwikkelaars mogen tot slot verschillende prijzen laten zien binnen de app. Deze veranderingen vinden plaats op het moment dat de rechtbank die formeel goedkeurt.
Het sideloaden van apps wordt dus gemakkelijker; welke vorm denk je dat dit proces aanneemt?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Heb een Déjà-vu met Microsoft. Ze moesten ook verplicht worden om alternatieve Browsers of Zoekmachines toe te laten.
Spijtig dat Big-Tech pas acties ondernemen NA een rechtsspraak of interventies van Antitrust instanties in de VS of EU.
Precies dat. Helaas zit Edge ingebakken in Windows 11, en kun je het onmogelijk verwijderen. Smerige streek van Microsoft.
“Verder moet Google het duidelijk maken dat het oké is voor andere fabrikanten om zowel de Google Play Store als alternatieven aan te bieden.”
Dit was al jaren duidelijk voor Samsung, die zowel de Play Store, als de Galaxy Store standaard geinstalleerd heeft staan… Hoeveel duidelijker moet het nog worden voor die andere fabrikanten, kijk naar wat Samsung doet. Einde uitleg.
Ik vind het absurd dat een OS die al sideloaden toelaat, harder wordt aangepakt dan bv Apple die dat niet toelaat. Verder ben ik bang dat we straks telefoons krijgen met een meuk aan appstores.
En waarbij er app stores zijn die niet of onvoldoende scannen op malware