Zo kun je Android 5.1 Lollipop handmatig flashen op Nexus-apparaten

Zo kun je Android 5.1 Lollipop handmatig flashen op Nexus-apparaten

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Factory images

De update wordt door Google verspreid als OTA (over the air)-update. Dat wil zeggen dat er een update-pakket verspreid wordt. Dit update-pakket kan vrij eenvoudig ook handmatig worden geïnstalleerd, maar is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Wel is het mogelijk om de fabrieksimages (factory images) handmatig te flashen. Wanneer je wel graag op een eenvoudige manier handmatig wilt updaten, kun je beter wachten tot de OTA (over-the-air)updates begonnen zijn en dan die updatebestanden handmatig installeren.

Lees meer: Android 5.1 officieel: HD voice, device protection en veel bugfixes

Op dit moment zijn de images voor Android 5.1 beschikbaar voor de Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 (2012, nog geen LTE) en Nexus 10.

Stappenplan

Let op dat er altijd een (heel klein) risico is dat je bestanden kwijtraakt bij het op deze manier flashen van een nieuwe Android-versie. Zorg dus dat je een back-up hebt van belangrijke gegevens. Volg de onderstaande stappen om de factory image te flashen.

Er zijn twee stappenplannen, de lange versie zorgt er voor dat er normaliter geen gegevens verloren gaan, bij de korte versie is dat wel het geval. Wanneer je toestel nog niet ontgrendeld is, dan zullen de gegevens altijd verloren gaan. Wanneer je Windows draait kun je ook de Nexus Root Toolkit-applicatie gebruiken om de bestanden te flashen.

1. Zorg dat je Fastboot hebt geïnstalleerd. Deze applicatie is bijvoorbeeld hier voor Windows te vinden en zit ook in de officiële ontwikkelaarskit. Voor Linux en OS X kun je hier terecht.

2. Download de factory image van de officiële pagina hier.

3. Pak het zip-bestand uit.

4. Zet het Nexus-apparaat in de fastboot-modus. Dit doe je op de Nexus 5 bijvoorbeeld door het toestel uit te zetten en weer aan te zetten met daarbij de volume-omlaag-knop ingedrukt.

5. Typ in een terminal (op Windows ga je naar 'Start'-->'Uitvoeren'-->'cmd') het volgende commando 'cd NaamVanDeMapWaarDeBestandenStaan'

Kort plan (géén behoud van gegevens)

6. Typ vervolgens: flashall.bat (Windows) op ./flash-all.sh (Mac/Linux). Wanneer je hier de foutmelding 'error: update package missing system.img' krijgt, zul je het lange plan moeten volgen.

7. Android 5.1 wordt geïnstalleerd, dit kan even duren.

Lang plan (met behoud van gegevens)

6. Pak in de map het zip-bestand met de naam 'image-****.zip' uit.

7. Zoek in de bovenliggende map het bestand waarvan de naam begint met 'bootloader' en typ in het terminalscherm 'fastboot flash bootloader bootloader-***'

8. Typ 'fastboot reboot-bootloader' en wacht tot het toestel herstart is in de fastboot-modus.

9. Zoek in de bovenliggende map het bestand waarvan de naam begint met 'radio' en typ in het terminalscherm 'fastboot flash radio radio-***'. Op tablets (zonder dataverbinding) kan deze stap overgeslagen worden.

10. Typ 'fastboot reboot-bootloader' en wacht tot het toestel herstart is in de fastboot-modus.

11. Ga naar de map image-**** en typ 'fastboot flash system system.img'.

12. Typ 'fastboot flash cache cache.img'.

13. Typ 'fastboot flash recovery recovery.img'.

14. Typ 'fastboot flash boot boot.img'.

15. Typ 'fastboot reboot' en wacht (heel, heel) geduldig af tot Android 5.1 opstart!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk