Belangrijkste probleem Android 5.0 wordt opgelost

Belangrijkste probleem Android 5.0 wordt opgelost

Geheugenprobleem

Al vanaf dat Google de preview-versie van Android 5.0, toen nog de 'Android L-preview', vrijgaf, waren er problemen met het geheugengebruik. Dit probleem werd door veel gebruikers gemeld, maar het werd tot nu toen nog niet opgelost. Android 5.0 heeft, in ieder geval tot en met versie Android 5.0.2, last van een geheugenlek. Dat houdt in dat er door het systeem werkgeheugen wordt toegewezen aan een app, maar dat dit geheugen niet meer wordt vrijgegeven. Doordat dit zich gaat opstapelen, blijft er uiteindelijk geen geheugen meer over voor andere apps. Normaal gesproken zou dit er voor zorgen dat de app die zoveel geheugen gebruikt, wordt afgesloten, maar dat gebeurt niet wanneer het gaat om een toepassing van het systeem zelf.

Het geheugenlek zorgt voor grote problemen: doordat er voor de andere apps nog maar weinig geheugen overblijft, worden apps heel snel afgesloten. Dit heeft te maken met de manier waarop Android met geheugen omgaat. Een voorbeeld van de manier waarop Android met het werkgeheugen omgaat is het volgende. Je bekijkt een website via de Chrome-browser op je Android-toestel. Wanneer je daarna een game opstart, draait de Chrome-browser nog steeds op de achtergrond. Dat zorgt er voor dat je, mocht je dat willen, snel weer terug kunt gaan naar de desbetreffende website, bijvoorbeeld via de multitask-knop op je toestel. Wanneer de game echter veeleisend is, kan het zijn dat er maar weinig werkgeheugen overblijft. De Chrome-browser wordt dan in een soort slaapstand gezet en het geheugen wordt vrijgegemaakt voor de game. Wanneer je nu weer teruggaat naar de website in de browser, zal deze eerst opnieuw geladen moeten worden. Wanneer er, bijvoorbeeld door een geheugenlek, nog maar weinig werkgeheugen overblijft, zullen apps heel snel worden afgesloten en zal multi-tasken een stuk langzamer worden.

Wanneer het gebrek aan geheugen echt kritiek wordt, zullen ook apps die permanent op de achtergrond draaien worden afgesloten. Het gaat dan onder andere om muziek-apps als Google Play Music. Ook de launcher, de app die het homescherm van je toestel verzorgt en normaal gesproken prioriteit heeft ten opzichte van andere apps, wordt dan afgesloten. Dat zorgt er voor dat elke keer wanneer je teruggaat naar het homescherm, dit helemaal opnieuw geladen moet worden.

Het lijkt er op dat het geheugenprobleem met een fix van één regel code opgelost kan worden. Afgelopen week veranderde een Google-medewerker bij het Androidteam de status van de bug in 'FutureRelease', wat inhoudt dat het probleem opgelost is in een volgende versie van Android.

Bugs melden onzinnig? 

Het probleem met het vollopende geheugen was al vlak na het uitkomen van de Android L-preview in juli van dit jaar bekend en werd gemeld door oplettende gebruikers. Google heeft de fout die het probleem veroorzaakt echter pas deze week opgelost. Hetzelfde zagen we gebeuren met de beruchte sms-bug. Dit probleem in de Android L-preview werd pas opgelost ná de officiële release van Android 5.0 en wel met de Android 5.0.1-update.

Het probleem van de bugtracker van het Android-project is dat er veel problemen gemeld worden die eigenlijk geen probleem zijn. Doordat de klantenservice voor Nexus-toestellen tot voor kort ondermaats was, werden veel eenvoudig op te lossen problemen ook in de bugtracker gemeld. Wanneer het wel gaat om echte problemen, worden er veel reacties van andere gebruikers geplaatst die hetzelfde probleem hebben. De reacties zijn vaak in de trant van 'ik heb dit probleem ook', of 'waarom doet Google niets aan dit probleem? Ik ga nú een iPhone kopen!'. Deze reacties zorgen er voor dat de deze bugs bijna onleesbaar zijn geworden en belangrijke berichten die wel bijdragen aan de oplossing voor problemen worden over het hoofd gezien.

Android 5.0.3

Google heeft tot nu toe twee updates voor Android 5.0 uitgebracht, Android 5.0.1 en 5.0.2. Het is goed mogelijk dat we een Android 5.0.3 gaan zien waarin het geheugenprobleem aangepakt is. Nu er een oplossing voor het probleem is, lijkt het waarschijnlijk dat fabrikanten die hun toestellen gaan voorzien van een update naar Lollipop hier alvast op vooruitlopen en gebruik maken van de oplossing zonder dat deze officieel in Android 5.0.2 zit.

Vorige week bracht website AndroidPit het gerucht dat Android 5.1 eind februari uitgebracht zal gaan worden. Hierin zouden verschillende 'irritatiepuntjes' zijn opgelost, waaronder het ontbreken van de 'stille modus'. Daarnaast zouden onder meer verbeteringen in het geheugengebruik en stroomverbruik zijn doorgevoerd. Het lijkt ons echter waarschijnlijker dat, mochten de geruchten kloppen, we eerst nog een tussenrelease gaan zien de vorm van Android 5.0.3.

Bron: Android Authority

Lees meer over:
Android 5.0 Lollipop

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties