'TikTok niet meer in Nederlandse Play Store bij Amerikaans verbod'

'TikTok niet meer in Nederlandse Play Store bij Amerikaans verbod'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

TikTok

De Verenigde Staten dreigt al een tijdlang om Chinese apps zoals TikTok en WeChat te verbannen. ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok heeft nog tot 12 november om een Amerikaanse overnemer te vinden, maar als die er niet komt dan zal TikTok niet alleen in de VS uit appwinkels verdwijnen, maar wereldwijd. Dat zeggen juristen tegen RTL Z.

Het decreet waarin de regering-Trump het verbod op TikTok uitlegt, staat een transactieverbod beschreven. Dat wil zeggen dat Amerikaanse bedrijven geen handel kunnen drijven met ByteDance. Dat wil zeggen dat Apple en Google de app niet langer in hun applicatiewinkels kunnen opnemen. Al is er nog wel enige onduidelijkheid in het decreet over wat precies als een transactie wordt beschouwd.

TikTok video

Androidworld op TikTok

Geen achterpoortje

"Het transactieverbod kun je zo lezen dat de Apple App Store en de Google Play Store geen zaken meer mogen doen met ByteDance. In theorie kan dat betekenen dat niemand, waar ook ter wereld, de app kan downloaden uit de app-winkels", zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en privaatrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen tegen RTL.

Volgens juristen is er ook geen achterpoortje mogelijk waarbij een bedrijf als Google via zijn Ierse vestiging in Europa TikTok zal aanbieden in de Play Store, want die Ierse tak wordt als een dochteronderneming beschouwd van de Amerikaanse.

Google of Microsoft?

De Verenigde Staten voert een verbod uit op TikTok uit vrees dat Amerikaanse gegevens worden doorgespeeld naar de Chinese overheid. De VS keerde zich om vergelijkbare redenen ook tegen Huawei. Ondertussen worden onder meer Microsoft en Google genoemd als mogelijke overnemers van TikTok.

Welk bedrijf heeft volgens jou de meeste baat bij een overname van TikTok? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Apps

Dit vind je misschien ook leuk