Android 13

Lees al het laatste nieuws over Android 13

Android 12 moet nog officieel aangekondigd worden maar we kijken natuurlijk ook alvast uit naar de Androidversie van 2022 en dat is Android 13. Alles over deze nieuwe Androidversie zoals nieuwe functies, de lancering ervan en de telefoons die Android 13 krijgen, vind je hier op Androidworld.

Wat is Android 13?

Android 13 is de nieuwste Androidversie van Google die momenteel getest wordt. Ontwikkelaars testen Android 13 via developer previews en later via bètaversies. Zodra dit traject doorlopen is, zal Google de stabiele versie van Android 13 aankondigen voor zijn Pixeltelefoons. Bezitters van deze telefoons kunnen dus dan als eerste aan de slag met Android 13. Daarna volgen andere smarthphonemerken met de uitrol van Android 13 voor hun telefoons.

In Android 13 zitten allerlei nieuwe functies, en ook optimalisaties en verbeteringen. Tijdens de hele testfase zullen er nieuwe functies bijkomen, en mogelijk ook nieuwe functies verdwijnen. Pas bij de aankondiging van de stabiele versie van Android 13, weten we hoe deze Androidversie er precies uit komt te zien.

Android 13

Wat is Android 13 Tiramisu?

Google maakte op in 2019 bekend dat het afscheid nam van desserts in de naam van Androidversies en doopte Android 10 Q om tot simpelweg Android 10. Google vond de namen en afkortingen van de toetjes te verwarrend voor mensen die niet de Engelse taal machtig zijn. Vanaf Android 10 bleven de zoetigheden wel terugkomen maar dan als codenaam die Google intern gebruikte. Daarnaast werd de alfabetische volgorde gewoon gehandhaafd.

Gerelateerde artikelen

Alhoewel Google de Androidversie Android 13 als naam geeft, maakt het bedrijf intern stiekem toch gebruik van een dessertnaam, en wel Tiramisu. Hieronder vind je een lijst met alle dessertnamen die Google zowel publiekelijk als intern voor zijn Androidversies heeft gebruikt.  Voor de mensen die nog nooit een stukje Tiramisu hebben gehad: Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert, met onder andere mascarpone en lange vingers. Hier heb je een recept.

Android 13

 Android 13 Tiramisu?

Wat zijn de nieuwe functies van Android 13?

Op dit moment zijn er al veel nieuwigheden van Android 13 ontdekt in de twee developer previews en eerder bèta. Met de uitrol van de bèta in april richt Google zich voor het eerst op gebruikers in plaats van alleen ontwikkelaars. Met Android 13 is het voor apps verplicht om eerst toestemming te vragen alvorens ze meldingen kunnen tonen op je telefoon. Er kwamen meer mogelijkheden voor haptische feedback, een nieuwe fotokiezer een handiger systeem waarmee je tegels van apps toevoegt aan de snelle instellingen en meer.

Gerelateerde artikelen

In onderstaande artikelen lees je alles over de belangrijkste Android 13-functies:

Android 13

Nieuwe Material You-icoontjes voor alle apps

Wanneer is Android 13 beschikbaar?

In april heeft Google de eerste bètaversie van Android 13 aangekondigd en daarna kwamen er nog een aantal van zulke updates. De laatste twee van die bètaversies stonden in het teken van Platform Stability. Dat betekent dat bij die versies al vaststond hoe Android 13 omgaat met apps. Met deze versies konden ontwikkelaars hun apps dus helemaal geschikt maken voor de lancering van de stabiele versie van Android 13. In augustus werd de stabiele versie van Android 13 aangekondigd voor Pixeltelefoons.

Gerelateerde artikelen

Hieronder vind je het complete schema van het testen tot de lancering van de stabiele versie.

Android 13

Tijdlijn Android 13

Hieronder vind je een overzicht van de data waarop Google in de voorgaande jaren de stabiele versies uitbracht.

Wanneer krijgt mijn telefoon Android 13?

Na de lancering van de stabiele versie zullen andere smartphonefabrikanten Android 13 voor hun telefoons beschikbaar maken. Deze fabrikanten hebben al een en ander bekend gemaakt over hun updateplannen:

Android 13

OPPO ColorOS 13 gebaseerd op Android 13

Hoe kan ik Android 13 installeren?

Ik heb een Pixel-telefoon

De eerste bètaversie van Android 13 is beschikbaar in de vorm van een Over The Air-update voor de telefoons van Google Het gaat dan om: de Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Je kan je telefoon hier inschrijven voor het bètaprogramma en zodoende ontvang je ook alle toekomstige bètaversies als een eenvoudige update.

Er is ook de mogelijkheid om de Android 13-ROM te flashen. We leggen hier uit hoe je dat doet. Hieronder vind je de benodigde bestanden en meer voor het installeren van een testversie van Android 13 op je Pixeltelefoon.

Ik heb een Pixel met de Android 12 bèta

Toch heeft het Google het verwarrend gemaakt voor gebruikers die nog ingeschreven waren voor het bètaprogramma van Android 12. Zij moeten zicht eerst uitschrijven voor dat bètaprogramma om dan weer in te schrijven voor het Android 13-bètaprogramma.

Gerelateerde artikelen

Ik heb een andere Android-telefoon

Als je geen Pixel-telefoon hebt dan kan je net als bij Android 12 een gsi of General System Image van Android 13 flashen op je telefoon. Je kan de benodigde gsi hier vinden voor apparaten met de ARM64- en x68_64-architectuur. Houd er rekening mee dat de gsi wel problemen kan veroorzaken die per apparaat kunnen verschillen.

Android 13

Android 13 kan onder andere op de Pixel 6 Pro getest worden

Dit vind je misschien ook leuk