De derde bètaversie van Android 13 is nu beschikbaar voor telefoons. Deze update moet zogenaamde ‘platform stability’ brengen, of met andere woorden een meer foutloze gebruikservaring. Google is nu twee maanden eerder in die fase vergeleken met Android 12 vorig jaar. Dit moet je weten over de derde bèta van Android 13.

Lees verder na de advertentie.
Android 13 bèta 3
Een nieuwe bètaversie van Android 13 staat klaar en met de derde bètaversie komen we in een heel nieuw stadium. Het is naar verwachting de voorlaatste update alvorens we de stabiele versie van Android 13 mogen verwelkomen en die laatste updates gebruikt Google om zoveel mogelijk fouten uit de software te halen en de werking te optimaliseren.
Wil je dus Android 13 testen zonder dat je tegen te veel fouten aanloopt, dan is het nu de moment om de laatste bètaversies te installeren. Hoe je dat doet lees je verderop.
Nieuw in Android 13 bèta 3
Zoals je kan verwachten zijn de meeste nieuwe Android 13-functies inmiddels geland, maar er zijn nog een aantal kleine verbeteringen die in deze update zijn geslopen. In de officiële changelog lezen we dat Google het kopiëren en plakken met het klembord heeft verbeterd zonder meer specifieke informatie te geven. In de eerste bètaversie lanceerde Google ook al een slimmere versie van het klembord voor Android waarmee je tekst en afbeeldingen kan bewerken voordat je ze plakt.
Verder is voor Pixel-telefoons de zoekbalk verbeterd en je kan nu zoeksuggesties zien verschijnen wanneer je een zoekopdracht typt. Die functie hangt ook samen met een instelling voor de Pixel Launcher en je kan de suggesties dus ook uitschakelen.




Het slimme klembord van Android 13 aan het werk
Material You en toestemmingen
Google heeft ook een fout verholpen met de kleurenthema’s van Material You, dat is het Android 13-design waarmee de interface van de software de kleuren aanneemt van je achtergrond. Sinds de eerste bèta kan je uit veel meer kleuren kiezen die passen bij je wallpaper, maar door een fout waren de meeste levendige tinten al die tijd niet te zien in de instellingen.
Sinds de eerste bèta zijn ook de toestemmingen voor mediaopslag gesplitst in Android. Een app voor audiobewerking heeft namelijk geen toegang nodig tot je foto’s en voortaan zijn er toestemmingen voor: audiobestanden, video’s, afbeeldingen en foto’s. Oudere apps ondersteunen deze gesplitste toestemmingen niet en met de derde bèta voegt Google een waarschuwing toe die gebruikers te zien krijgen. Die maakt gebruikers erop attent dat ze aan een oudere app meer rechten verlenen dan eigenlijk nodig is.
De belangrijkste Android 13-functies
Met Android 13 zijn er in de eerste plaats meer personalisatiesmogelijkheden en nieuwe privacy- en beveiligingsfuncties. Google verbeterde haptische feedback, er komt een nieuwe fotokiezer en je kan de snelle instellingen nu makkelijker bewerken. Material You-kleuren zijn verbeterd met meer kleuren en appicoontjes die de kleuren overnemen. Daarnaast dienen apps eerst toestemming te krijgen voor ze meldingen mogen versturen.

Interessant is ook dat de Apparaatbediening, ofwel de knoppen voor bediening van smarthome-apparaten een meer prominente plaats krijgt op het vergrendelscherm. Google schoof de functie in Android 12 wat aan de kant waardoor ze niet meer in het powermenu verscheen. Je kan alle verbeteringen in Android 13 ontdekken via onderstaande links.
- Android 13 eerste developer preview – 11/02/2022
- Android 13 deze 7 handige kleine features wil je echt niet missen
- Android 13 tweede developer preview – 18/03/2022
- Android 13 bèta 1 – 27/04/2022
- Android 13 bèta 2 – 12/05/2022
- Android 13 bèta 2.1 – 27/05/2022
Aan de slag met Android 13
Ik heb een Pixel-telefoon
Deze bètaversie van Android 13 is beschikbaar in de vorm van een Over The Air-update voor de telefoons van Google. Het gaat dan om: de Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Je kan je telefoon hier inschrijven voor het bètaprogramma en zodoende ontvang je ook alle toekomstige bètaversies als een eenvoudige update. Er is ook de mogelijkheid om de Android 13-ROM te flashen. We leggen hier uit hoe je dat doet.
Ik heb een Pixel met de Android 12 bèta
Toch heeft het Google het verwarrend gemaakt voor gebruikers die nog ingeschreven waren voor het bètaprogramma van Android 12. Zij moeten zicht eerst uitschrijven voor dat bètaprogramma om dan weer in te schrijven voor het Android 13-bètaprogramma.
Ik heb een andere Android-telefoon
Als je geen Pixel-telefoon hebt dan bestaat de kans dat je alsnog kan aanmelden om de bèta via een handige update te ontvangen. Dat kan als je een van de specifieke apparaten hebt die de Android 13 bèta ondersteunen van de merken: ASUS, Lenovo, Nokia, OnePlus, OPPO, Realme of Xiaomi. Via het Developers Blog van Android kan je controleren of jouw telefoon met de bèta werkt.
Is dat niet het geval, dan kan je, net als vorig jaar met Android 12, een gsi of General System Image van Android 13 flashen op je telefoon. Je kan de benodigde gsi hier vinden voor apparaten met de ARM64- en x68_64-architectuur. Houd er rekening mee dat de gsi wel problemen kan veroorzaken die per apparaat kunnen verschillen.
Android 13-tijdlijn
Update 3 van Android 13 is de voorlaatste bètaversie alvorens Google op het einde van de zomer de stabiele versie uitrolt. De laatste twee updates draaien om ‘platform stability’. Grote nieuwigheden blijven achterwege en dat geeft enerzijds aan Google de tijd om fouten te verhelpen, maar anderzijds kunnen ontwikkelaars hun apps klaarstomen voor de wijzigingen in Android 13. De laatste bètaversie is een zogenaamde ‘release candidate’ die heel dicht staat bij de stabiele update.

Android 13 verschijnt eind deze zomer voor Pixel-telefoons. Daarna delen andere smartphonefabrikanten een tijdlijn voor de lancering van Android 13 voor hun telefoons. Wanneer de stabiele update concreet verschijnt, maakt Google niet bekend.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik wacht ota wel af voor mijn nokiax20. 12 werkt nu super dus waarom snel naar 13. Ik wacht de OTA af.
Als ik buggie software wil koop ik wel een pixel. Dat is constant Beta software
Als je de app van de ABN Amro gebruikt zal ik nog maar even wachten met de installatie… Op Beta 2 werkte hij nog, op Beta 3 niet meer. Ook het opnieuw installeren van de app helpt niet. Ik ben Beta tester van de app.
Bij mij werkte de app al met beta 2 niet meer. ABN weet er van zeggen ze, maar tot nu toe word er niets aan gedaan.
Dank, wilde deze vraag net stellen… Had vanaf het begin al dat ABN niet werkte en daarom terug gegaan naar 12
Denk dat het sowieso niet slim is om een OS beta op je dagelijkse telefoon te gebruiken of je moet prima zonder kunnen als het niet werkt.