De meest recente versie van Android, Android 13, draait op 15 procent van de wereldwijde smartphones die ook daadwerkelijk worden gebruikt. Dat is echter niet de meest gebruikte versie van Android op dit moment. Dat is namelijk Android 11. Dat besturingssysteem staat geïnstalleerd en is in gebruik op maar liefst 23,1 procent van de wereldwijde toestellen.
Android 13
De informatie over de Android-versies die worden gebruikt komt van Google (via 9to5Google), dat eens in de zoveel tijd aan ontwikkelaars statistieken onthuld over de Android-telefoons die we op deze aarde rijk zijn. Het deelde deze statistieken vroeger wat vaker, maar inmiddels is dat wat afgeremd. Binnen Android Studio zien we dat er tot nu toe een is geweest in januari, in april en nu weer op 30 mei.
Logischerwijs loopt het gebruik van Android 12, Android 11 en Android 10 langzaam terug, maar er is ook een opvallende stijger te zien: Android Oreo (8 dus) maakt zowaar groei door. Tussen april en juni is het aandeel Oreo van 6,7 procent naar 8,3 procent gegaan. Hoe dat komt, dat is niet duidelijk. Android 13 groeit in ieder geval dus nog: in januari draaide het nog op 5,2 procent de smarpthones.
Gebruikte Android-versies
Android 13 is verschenen op 15 augustus 2022, terwijl Android 11 alweer dateert van 8 september 2020. Android 12, dat net als Android 11 middenin coronatijd verscheen, is blijkbaar toch aanzienlijk minder populair dan 11 en 13. Hoe zou dat straks zijn wanneer Android 14 verschijnt? En vooral: wanneer zou die verschijnen? Hierin trekt Google niet bepaald één lijn: soms is het augustus, soms oktober, soms september, dus er is geen pijl op te trekken wanneer we de gloednieuwe Android-upgrade mogen verwachten.
Welke versie van Android heb jij draaien? Misschien ben je wel een van de gelukkigen die al Android 14 bèta gebruikt?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb een Pixel 7 Pro met Android 13 daar op. Ik zou hem kunnen openzetten voor de Bèta versie van Android 14, maar dat ga ik niet doen. Een beetje stabiliteit is mij ook wel lief! Ik wacht gewoon op de officiële release in augustus, september of oktober!
Ik draai Android 14 bèta maar ik zou me zelf niet als één van de gelukkige beschouwen.
Ik stap dan ook direct na de officiële release uit het bèta programma..
Android 14 biedt niks wezenlijk nieuws, waar gebruikers echt iets aan hebben.
Voor mij heeft deze bèta versie alleen maar voor veel overlast gezorgd zoals uitval van detectie, geen automatisch invullen vanuit een password managers meer mogelijk, 8n enkele uren leeglopende batterij en zonder reden gloeiend heet wordend toestel.
Op mijn Pixel 7 pro geen bèta rommel meer en naar Android 14 hoef je echt niet uit te kijken.
Ik zou ook geen beta draaien op mijn dagelijkse toestel, Die moet gewoon werken. Beta’s zijn voor hobbyisten die graag de software ontwikkeling willen ondersteunen.
Tja dat heb je met beta’s
Hier nog steeds android11 op m’n nokia 7.2. Worden in die statistieken enkel smartphones opgenomen of ook andere toestellen die op android draaien? Dat is wel een belangrijke nuance. Nog een bedenking: als oude versies van android nog zo’n groot aantal smartphones etc. draaiende houden, is dat dan geen risico voor het android-ecosysteem (minder veilig)? Fabrikanten hebben er misschien belang bij dat consumenten sneller een nieuwe smartphone kopen, maar duurzaam is dat niet. Ik vind het jammer dat een smartphone maar een kleine 3 jaar ondersteund wordt met androidversies en updates. Je kan als google wel beveiligings- en privacyfuncties inbouwen in nieuwere versies van android, maar als die maar door een kleine fractie van de smartphones gebruikt worden, …
Het ligt aan het concept van updaten van Android.
Gebruikers moeten nu zelf actie ondernemen bij updates en veel gebruikers zijn complete nono’s op dat gebied.
Bij de melding dat er een nieuwe versie is en de vraag of hun toestel moet worden geüpdatet klikt een groot deel van de gebruikers gewoon op “nee” omdat ze niet weten wat dat betekent en hun toestel zo ook gewoon werkt.
Updates zouden gewoon verplicht en automatisch moeten plaats vinden.
Maar het grootste euvel is de ontwikkeldrift van Google.
Die komt om de haverklap met nieuwe versies die vrijwel hetzelfde kunnen als de oude versies.
Fabrikanten kunnen dit tempo niet eens bijhouden en komen na enkele maanden met updates van de laatste versie terwijl Google al weer met de volgende versie komt aanwaaien.
Slecht een kleine groep updategeile gebruikers vinden die nieuwe versies belangrijk, de rest boeit het voor geen meter.
Daarom blijft het gros ook lekker bij hun vertrouwde toestel die echt niet iedere twee jaar vervangen hoeft te worden door een weer duurder geworden nieuw exemplaar die ook weer niet meer kan dan de vorige.