Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Wat is de lockdownmodus en hoe activeer je hem op Android?

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
9 juli 2024, 19:00
4 min leestijd
Wat is de lockdownmodus en hoe activeer je hem op Android?

Lees verder na de advertentie.

Niet iedereen weet dit, maar Android heeft sinds 2018 al een zogenaamde lockdownmodus. Deze speciale optie binnen het populaire besturingssysteem voor mobiele apparaten beschermt je gegevens, door de biometrische aanmeldingsopties uit te schakelen. Je komt je telefoon of tablet dan alleen in wanneer je een pincode of wachtwoord gebruikt.

Biometrische authenticatie

Of je het er nu mee eens bent of niet, privacy is een belangrijk onderdeel van de Android-ervaring. Niet alleen dat: ook je online beleving in het algemeen. Of je nu een premium smartphone of een betaalbaar budgetmodel koopt, in beide gevallen kan je Android-smartphone fungeren als een digitale kluis vol met wachtwoorden, accounts en persoonlijke gegevens. Je komt echt in een rotsituatie terecht wanneer iemand daarmee aan de haal gaat en identiteitsfraude pleegt. Reden genoeg je in te lezen over extra beschermlagen.

Die heb je in de vorm van biometrische authenticatie. Die kunnen aanvoelen als een ontzettend veilige inlogmethode. Denk dan aan de iris- of gezichtscan via de frontcamera of de vingerafdrukscanner die al dan niet in het display verwerkt zit. Maar je kent de voorbeelden uit de films en series wel, of verschillende verhalen vanuit Amerika, waarin mensen gedwongen worden hun toestellen te ontgrendelen. Dan houden ze een smartphone voor het gezicht of pakken ze de hand van iemand stevig vast in een poging het apparaat te ontgrendelen.

 Lockdownmodus als back-up

Nu zal dit soort situaties zich in Nederland niet snel voordoen. Maar wanneer je in het buitenland bent, dan kan de lockdownmodus een handige back-up zijn. Die schakelt namelijk alle biometrische authenticatiemiddelen uit. Dan kun je een smartphone of tablet alleen nog ontgrendelen met een pincode of wachtwoord. Door de jaren heen hebben we verschillende methoden voorbij zien komen waarmee die onderdelen toch gefopt kunnen worden, waardoor een apparaat ontgrendeld kan worden. De lockdownmodus voorkomt dat helemaal.

Nu staat niets je in de weg sowieso gewoon een pincode of wachtwoord te gebruiken, maar dan lever je wel iets in op gemak. Ontgrendelen gaat sneller met het scannen van een vingerafdruk of gezicht, maar is dus wel iets onveiliger. De lockdownmodus biedt dus het beste van beide werelden. Wanneer je hem activeert en vervolgens je pincode of wachtwoord gebruikt, dan schakelt Android de modus automatisch uit. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Je moet hem dan wederom handmatig activeren; via de instellingen of het powermenu van Android.

De lockdownmodus activeren

De lockdownmodus is niet voor iedereen, dat voegen we er meteen aan toe. Want Jan met de pet zal niet snel in een situatie terechtkomen waarbij extra veiligheid nodig is. Maar advocaten, doctoren, politici en andere publieke figuren kunnen er wel degelijk baat bij hebben. Voordat je de lockdownmodus op Android kunt activeren, moet je hem mogelijk nog even inschakelen. Per smartphone verschilt hoe, maar over het algemeen kun je hiervoor de zoekbalk van de instellingen gebruik. Zoek daarna ‘lockdown’, druk erop en volg de stappen op in beeld.

Het kan zijn dat je in dit menu ook een optie ziet staan waarmee je de modus toevoegt aan het powermenu van jouw Android-apparaat. Bij onze Pixel 8 Pro, waar we de functie op testen, is de modus standaard geactiveerd en al toegevoegd. Het enige wat wij moeten doen om de optie te activeren is even kort de powerknop ingedrukt houden. Vervolgens komt er een menu in beeld, waarmee je een noodoproep start of het toestel uitschakelt, inclusief de (nieuwe) lockdownknop. Als je op die knop drukt, dan is de modus direct geactiveerd.

Wat gebeurt er daarna?

Het kan overigens zijn dat de powerknop van jouw toestel iets anders doet. Bijvoorbeeld om Bixby op te roepen op een Samsung-toestel. In dat geval is het goed om te weten dat je het powermenu ook via het snelle menu kunt bereiken. Wanneer je vanaf het thuisscherm twee keer naar beneden trekt en op zoek gaat naar het bekende energie-icoontje (dat rondje met een streepje erdoorheen), dan komt het powermenu ook omhoog. Daar staan precies dezelfde opties. Het maakt dus niet uit op welke manier je te werk gaat; met allebei bereik je hetzelfde.

Zodra de lockdownmodus aanstaat, dan zal je toestel direct alle meldingen verwijderen van het vergrendelde scherm. Je kunt nog wel bij de instellingen van het snelle menu (dat je van boven naar beneden trekt), maar de meeste opties kun je alleen aanpassen op het moment dat je je pincode invoert. Je zult merken dat het icoon van de vingerafdrukscanner verdwijnt, en dat ook de gezichts- en irisscan afwezig zijn. Ontgrendelen kan echt alleen met je (standaard ingestelde) pincode. Doe je dat, dan keert het toestel terug naar de normale staat en werkt alles weer.

Zie jij de waarde in van de lockdownmodus op Android of denk je deze optie nooit te zullen gebruiken?

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

15 juli 2024, 10:53

Op de S24 Ultra is deze vergrendelstand niet automatisch geactiveerd. In dit artikel zie je hoe je de knop tevoorschijn haalt: https://www.androidpolice.com/how-to-lockdown-mode-android/

10 juli 2024, 23:31

Sowieso werkt de gezichtsherkenning niet als je je ogen dicht hebt…

10 juli 2024, 12:46

Waarschijnlijk stelen ze eerst je toestel om vervolgens te ontgrendelen en dus ben je altijd te laat.
Als je data echt zo belangrijk is moet je alleen een inlog code gebruiken en dan nog zal je deze onder druk afgeven.

De enige veilige methode is dat Android een 2e pincode optie heeft die zonder vragen je telefoon data op de achtergrond onvindbaar uitwist.

10 juli 2024, 10:38

Blojkbaar is deze functie op Oneplus niet aanwezig. Al een paar jaar niet meer. Daardoor ook op Oppo waarschijnlijk niet.