Motorola heeft net een nieuwe vouwbare telefoon op de markt gezet, Samsung staat op het punt om dat ook te doen. Of je nu voor een boekversie of een oesterversie zou gaan, het ziet er tof uit. Je bent er wel meer geld aan kwijt. Het is niet alleen de hogere prijs die mensen weerhoudt van zo’n vouwbare telefoon: het is ook het idee dat deze telefoons toch wel erg fragiel zijn. Maar, klopt dat wel helemaal?

Lees verder na de advertentie.
Samsung Galaxy Fold
Toen de eerste vouwbare telefoons werden geïntroduceerd, was dat een drama. We hebben het dan over de eerste commercieel goed beschikbare vouwbare telefoon, de Samsung Galaxy Fold. Het was 2019 en Samsung zei dat de vouw honderdduizenden keren kon worden gebruikt (100 keer openen per dag voor 5 jaar). Dat leek destijds niet helemaal waar. Bij sommige mensen ging de telefoon stuk omdat ze het dunne laagje op het scherm eraf pulkten, maar ook als je dat niet deed, dan kwam het alsnog voor dat het ene scherm begon te flikkeren en het toestel simpelweg onbruikbaar werd (zie ook dit voorbeeld van CNBC).
Niet het beste begin voor de vouwbare telefoon, want het toestel had al de reputatie fragieler te zijn om de logische reden dat het nu eenmaal twee delen zijn met een scharnier, in plaats van één deel dat veel meer stevigheid biedt. Deze schermproblemen helpen daar niet bij: immers waren vouwbare schermen ook vrij nieuw: de hele techniek achter die schermen werkt anders. Het is niet meer een stevige, harde glaslaag, het is een speciaal soort kunststof dat aanzienlijk dunner is. Klinkt natuurlijk veel kwetsbaarder dan Gorilla Glass Victus. We gaan het ook niet mooier maken dan het is: vanzelfsprekend is dat kwetsbaarder. Zeker als je een keer een beetje kattengrit tussen je toestel hebt en deze vol overgave dichtklapt, dan merk je daar veel meer van dan als je je gewone smartphone in de bak met kattengrit laat vallen.
Foldables
Maar de vraag is niet alleen hoe het met die schermen zit: als je het toestel namelijk normaal gebruikt en zorgt dat je het verre van de kattenbak houdt, dan zal daar niet zomaar breuk in ontstaan. Hetzelfde geldt voor het scharnier. De vouwbare toestellen van vandaag de dag zijn aanzienlijk steviger dan de eerste foldables waarmee we kennismaakten. Hun scharnieren zijn ook doorontwikkeld en compacter en beter gemaakt. Natuurlijk blijft het een extra onderdeel dat stuk kan gaan, maar als je je telefoon gewoon in je tas/zak doet zonder je sleutelbos en hem verder niet uit verveling constant open en dichtklapt of je kind ermee laat spelen, dan breekt je vouwtelefoon echt niet zomaar in tweeën.
Als je ergens bang voor moet zijn met een foldable, dan is dat vooral de waterdichtheid en de stofdichtheid: hierop scoren deze smartphones vaak minder goed. Ze zijn kwetsbaarder en dat vergt nu eenmaal een net even iets andere manier van behandelen. Veel ongelukken kunnen worden voorkomen door te kiezen voor een goede case die meer stevigheid biedt, naast het opletten dat er geen objecten of rommeltjes tussen de schermen komen. Helaas komt het nog wel voor dat bij vouwbare telefoons een scheur ontstaat in de beschermende bovenlaag, zonder dat je daar heel veel invloed op hebt, dus je kunt het niet altijd voorkomen.
Bovenste laag
Vaak is dat als je naar buiten gaat in de winter en de temperatuurverschillen te groot zijn. En zit er eenmaal een scheur in die bovenste laag, dan gaat het al snel bobbelen en kun je maar beter al bij zo’n scheur naar de fabrikant gaan om te vragen wat je kunt doen. Het is niet gezegd dat dit altijd gebeurt, maar er zijn dus wel degelijk redenen om iets meer te aarzelen als het om een vouwbare telefoon gaat. Tegelijkertijd helpt het om iets voorzichtiger met een vouwtelefoon om te gaan dan je misschien met een gewone variant zou doen, zeker als het gaat om het gebruiken van een case. Houd daarnaast ook rekening met de technologische verbeteringen: veel typische vouwtelefoonproblemen zijn steeds vaker opgelost, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om wel voor zo’n vouwtelefoon te kiezen. Alleen, zo moge duidelijk zijn, is dat wel een heel bewuste keuze, omdat je ook echt een tikkeltje anders met je telefoon zal moeten omspringen dan je misschien van je normale smartphone gewend bent.
Wat zijn jouw ervaringen met vouwtelefoons: denk je dat ze fragiel zijn of heb je een vouwtelefoon die inmiddels al jaren meegaat? Deel het in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Alle beweegbare delen in een smartphone zijn kwetsbaar. We hebben niet voor niks geen omhoog schuifbare camera’s meer maar een punchhol
Mijn Samsung Galaxy Fold4 heeft nu in twee jaar tijd twee nieuwe beschermfolies gekregen. Deze kun je niet zelf plaatsen en moet door een Samsung repairshop worden gedaan. De eerste keer is het gratis, de volgende keren kost het 25 euro.
De folie laat los boven en onder de scharnieren en trekt binnen een week door het hele midden door. Je kunt de telefoon nog steeds gebruiken. Het is door Samsung niet aangeraden zonder folie op het opengeklapte scherm de telefoon te gebruiken.
Verder is het een geweldige telefoon zonder enige andere problemen. Ik denk dat ie makkelijk 4 a 5 jaar mee gaat, behalve dat ik waarschijnlijk elk jaar een nieuw folie op het middenscherm nodig heb.
Hi Madloox, wat een goede toevoeging: ik had verwacht dat Samsung het wel vaker gratis zou doen, maar dat zij zo. Merk je ook dat je voorzichtiger met je telefoon omspringt dan met niet-foldables?
Ik heb op mijn flip3 twee maal een nieuwe screenprotector laten zetten. In beide gevallen was dit garantie en heb ik dan ook niets voor hoeven betalen. Nu heb ik de flip5 vanaf het begin en heb nog niet hoeven vervangen, bij deze is dus nog niets los gelaten.
Dank je wel! Ik ben eerder voorzichtiger geworden met het openvouwen, om het folie in de vouw minder te belasten. Verder ben ik net zo voorzichtig als voorheen met bv de Samsung s10plus.