Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Feiten en fabels over WhatsApp: dit moet je weten

Marloes Urff
Marloes Urff
12 juli 2024, 16:02
3 min leestijd
Feiten en fabels over WhatsApp: dit moet je weten

Lees verder na de advertentie.

De bekendste berichten-app in Europa: we hebben het over WhatsApp. De dienst is dit jaar al 15 jaar oud. Een goed moment dus om verschillende feiten en fabels op een rij te zetten.

Feit: WhatsApp is in Amerika ontwikkeld

Je zou het bijna vergeten omdat Amerikanen nauwelijks gebruikmaken van WhatsApp, maar de berichtendienst komt echt uit de Verenigde Staten. Twee voormalige werknemers van Yahoo!, Brian Acton en Jan Koum, besloten een app voor de Apple App Store te ontwikkelen nadat een van de twee een iPhone had gekocht.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat WhatsApp een actuele status kon weergeven in het menu van contacten. Zo moest je kunnen zien of iemand aan het werk of aan het bellen was. Toen Apple notificaties ontwikkelde voor apps konden contacten een melding krijgen als iemands status veranderde. Dat liep anders dan gedacht: de statussen werden steeds grappiger, zoals ‘ik ben laat wakker geworden’ of ‘ja ja, ik ben onderweg’. Volgens de twee bedenkers was dat het punt dat het een berichten-app werd.

Fabel: verwijderde berichten zijn nooit terug te lezen

Sinds enkele jaren kun je een bericht op WhatsApp verwijderen. Bijvoorbeeld omdat je confrontatie wil vermijden of je beseft dat je dit al eens eerder had doorgestuurd. Let alleen wel op: zelfs als je je appje verwijdert, heb je niet de garantie dat het niet alsnog gelezen wordt.

Verschillende Android-smartphones hebben de functie Meldingsgeschiedenis. Hiermee kan je terugzien welke meldingen je eerder hebt ontvangen, inclusief de inhoud. Als de notificatie eenmaal is binnengekomen is het dus nog te checken via de instelling. Wil je checken of je de functie hebt? Dat kan: wij hebben onderstaande stappen met een Motorola Edge 50 Ultra doorlopen.

  1. Open de instellingen op je smartphone
  2. Tik op het kopje Meldingen
  3. Kies hier voor Meldingsgeschiedenis. Staat de functie nog uit? Dan kan je die inschakelen zodat je voortaan je recente meldingen terug kan lezen

Kom je er niet uit met de bovenstaande stappen? Het kan zijn dat Meldingsgeschiedenis dan onder de geavanceerde instellingen van Meldingen valt op jouw smartphone.

Feit: een WhatsApp-groep kan maximaal 1024 leden hebben

Een familie-app kan al aardig chaotisch worden als je een grote familie hebt, maar dan nog heb je de limiet waarschijnlijk nog lang niet bereikt. Sinds juni 2024 is het mogelijk om tot 1024 mensen aan een groepsapp toe te voegen. Eerder werd het limiet al opgehoogd naar 256. 

Is 1024 niet genoeg voor jou? Dan kan je inmiddels er ook voor kiezen om een Community aan te maken. Hierbij kan je maximaal 2000 leden hebben. Het is niet mogelijk voor leden om berichten te sturen en is vooral bedoeld om mededelingen te kunnen doen. Beheerders kunnen wel een appje versturen.

Fabel: WhatsApp is veiliger dan apps als Telegram

De discussie wordt nog weleens aangehaald: is WhatsApp veiliger dan bijvoorbeeld Telegram? Op het gebied van encryptie wel, want WhatsApp biedt end-to-end-encryptie. Telegram slaat de reguliere gesprekken op de eigen servers op, enkel Geheime Chats zijn versleuteld.

Maar op andere vlakken is het de vraag of je WhatsApp beter kan vertrouwen dan Telegram. Zo biedt WhatsApp geen optie voor het lokaal bewaren van een backup, terwijl Telegram dit wel aanbiedt. Enkel een backup via Google Drive is mogelijk. Krijgt een indringer toegang tot je Google Drive, kunnen ook je backups worden bemachtigd. 

encryptie beveiliging wachtwoord privacy

Een andere factor die meeweegt is transparantie over beveiliging. WhatsApp geeft zelden informatie over de beveiligingspraktijken. Telegram is ondertussen open source, wat betekent dat fans en onderzoekers kunnen bijdragen aan het verbeteren en ontwikkelen van de apps

Het lastige is natuurlijk dat een groot deel van je contacten WhatsApp als vaste berichten-app gebruikt. Zomaar overstappen kan dus niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan de WhatsApp-groep van je voetbalvereniging of je ouders die niet anders kennen dan dit. Ben je echt vastberaden om je privacy en veiligheid voorop te zetten, dan zou je ook nog Signal kunnen overwegen.

Zou jij ooit overstappen van WhatsApp of iets anders, of vind je de berichten-app helemaal prima? Laat het weten in de reacties!

WhatsApp Messenger

WhatsApp LLC

8.6
Gratis
Via Google Play

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

12 juli 2024, 18:33

WhatsApp is volledig gesloten software, Telegram is opensource echter niet de server software.

Alleen Telegram geheime Chats zijn echt veilig echter mis je de gemakken van de server.