Als je apps en boeken koopt of abonnementen neemt van Google dan kan je die delen met de andere leden van je gezien. Daarvoor heb je een zogenaamde gezinsgroep nodig van Google, en die kan je gratis maken. We leggen uit hoe het werkt en wat precies de voordelen zijn.
Wat is een Google-gezinsgroep?
Als je een Android-telefoon of een tablet hebt dan is de kans groot dat je ooit wel eens geld hebt uitgegeven in de Google Play Store, waar je onder andere apps, games en boeken kan kopen. Misschien ben je wel een YouTube Music-abonnee of gebruik je de Google One-cloudopslag om je foto's te back-uppen in Google Foto's? In dat geval kan je al die betaalde content gewoon gratis delen met je gezin via een Google-gezinsgroep.
Een gezinsgroep kan je gratis creëren. Je kan maximaal zes Google-accounts met elkaar linken en zij kunnen dan betaalde diensten, gekochte apps en games met elkaar delen. Heb jij bijvoorbeeld ooit Nova Launcher gekocht, dan kan je die betaalde licentie delen met nog maximaal vijf andere gezinsleden. Verder kan je ook je YouTube Music-abonnement delen, en de cloudopslag van Google One is ook van anderen beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld recht op 100 GB, dan kunnen gezinsleden van die gedeelde opslag gebruik maken om hun foto's te back-uppen.
Wat kan je delen met de gezinsgroep?
Hieronder geven we een overzicht van alle content die je met je gezinsleden kan delen:
- Gekochte apps, films, tv-series, games, (luister)boeken in de Google Play Store, met uitzondering van de content uit in-app aankopen
- Je YouTube Music-abonnement
- Je YouTube Premium-abonnement
- Betaalde Google One-cloudopslag
- Gekochte Stadia-games
Verder zijn er ook nog een extra functies voor Google-diensten. Je kan bijvoorbeeld makkelijk een gezinsagenda gebruiken in Google Agenda, of notities delen met je gezinsleden via Google Keep.

In de instellingen bepaal je welke diensten of gegevens je wil delen
Zo stel je een gezinsgroep in
Als je je gezinsgroep wil aanmaken dan kan dat via deze link. Je kan dan de bestaande Google-accounts van je gezinsleden toevoegen aan de gezinsgroep. Als jij dat doet ben jij automatisch de beheerder van de gezinsgroep, dat kan maar één persoon zijn. Jij bepaalt wie lid kan zijn van de groep en je kan ook via de instellingen bepaalde content voor personen ontzeggen.
Verder kan je eventueel in de Play Store ook een betaalmethode toevoegen aan je Google-account die dan voor het hele gezin toegankelijk is. Dat werkt via de instellingen in de Play Store -> Betalingen en abonnementen -> Betaalmethoden. Het is ook mogelijk om aankoopgoedkeuringen in te schakelen voor kinderen. Dat werkt via de instellingen van je gezinsgroep. Klik op het Google-account van je kind -> Toezichtopties op Google Play -> Aankoop- en downloadgoedkeuringen. Daarna kies je voor welke content een goedkeuring is vereist.
Gerelateerde artikelen
Google Family Link
De gezinsgroep heeft ook handig om te gebruiken in combinatie met Google Family Link, dat is een app waarmee je het smartphone- en tabletgebruik van je kinderen kan monitoren. Je kinderen gebruiken voor Family Link ook Google-accounts die je aan de gezinsgroep kan toevoegen. Andere volwassenen in de gezinsgroep worden beheerder van de accounts van kinderen.
Het is met Family Link onder meer mogelijk om de schermtijd van je kinderen te beperken, je kan zien welke apps ze hebben gebruikt en je kan bepaalde apps blokkeren. In de instellingen van de dienst kan je Google SafeSearch voor kinderen activeren zodat schadelijke content in de zoekmachine van Google wordt gefilterd. Verder kan kan je ook veel met de locatie-instellingen. We bespreken de mogelijkheden met Family Link in dit artikel.
Wat met privacy?
Het is natuurlijk handig om betaalde content te delen, waaronder je cloudopslag. Maar wil dat dan ook zeggen dat gezinsleden al je data kunnen zien? Nee, want dat blijft strikt gescheiden. De enige persoonlijke gegevens die je via de gezinsgroep kan zien is de naam, het e-mailadres en de profielafbeelding van je Google-account. De bestanden op je telefoon of in de cloud zijn afgeschermd.
Al mag je natuurlijk wel verwachten dat je aangekochte, apps, boeken en games wel worden gedeeld. Het is mogelijk om in de Play Store te zien wanneer er voor een item is betaald, want dan zie je in een melding dat de app is toegevoegd aan je gezinsgroep. Heb jij al een gezinsgroep? Laat het ons weten in de reacties.