Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

DiscussieDonderdag: AI-chatbots vormen een bedreiging voor menselijk contact

Redactie Androidworld
13 juli 2023, 19:00
6 min leestijd
DiscussieDonderdag: AI-chatbots vormen een bedreiging voor menselijk contact

Lees verder na de advertentie.

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Vorige week bespraken we nog Twitter-alternatieven, deze week moeten we het wel hebben over kunstmatige intelligentie. Vormen die AI-chatbots met zijn allen een bedreiging voor menselijk contact?

AI-chatbots

Claudia: Moeten we wel blij zijn met die chatbots? Kunnen we straks nog wel onderscheid maken tussen menselijk werk en ai chatsbots?

Laura: Ik denk dat onderscheid maken steeds moeilijker wordt, maar de vraag is: vinden we dat erg? Wat vind jij?

Claudia: Da’s wel erg, omdat AI nog wel eens wat fouten maakt en dat moet voor de gebruiker wel inzichtelijk zijn.

Laura: Maar mensen maken ook fouten, toch?

Claudia: Ja, dat is ook zo, maar ik denk dat het te allen tijde inzichtelijk moet zijn als iets door AI gecreëerd is of door de mens.

Laura: Dat zeker, je vertrouwt uiteindelijk gek genoeg toch meer op de mens ‘aan de andere kant van de lijn’ dan wanneer dat AI is. Best gek eigenlijk, want AI heeft veel meer macht als het gaat om snel een heleboel kennis verwerken.

Claudia: Daarentegen kunnen ze ook een bedreiging vormen voor menselijk contact. Ze gaan namelijk best veel banen overnemen.

Laura: Maar zorgt dat niet juist dat we als mens veel creatiever kunnen zijn?

Claudia: Ik hoop dat we AI nu en ook in de toekomst als hulpmiddel inzetten. Onze eigen creativiteit moet wel altijd voorop staan. Anders laat je de bot over alles nadenken.

Vrienden met kunstmatige intelligentie

Laura: Zeker, maar hoe geweldig is het als je straks de AI je hele klantenservice kunt laten runnen, en de mensen die daar eerst zaten bijvoorbeeld in de zorg kunnen gaan werken? Zo kunnen zij mensen helpen op een manier die AI nooit zou kunnen.

Claudia: Dat zou geweldig zijn. En dat er banen verloren gaan door nieuwe sectoren, dat is van alle tijden.

Laura: Maar hoe zou je het vinden als je vrienden werd met AI op het internet, maar je niet wist dat het AI was?

Claudia: Dat zou ik erg vinden, en zie ik als een van de bedreigingen van AI. Deepfakes, AI-kunst etc Het zijn allemaal ontwikkelingen die wel eens de verkeerde kant op kunnen gaan. Want hoe zit dat met copyright? AI haalt zijn informatie van het wereldwijde web. En in het geval van de afbeeldingen zijn er nog geen credits voor de echte kunstenaar.

Patrick: Hebben jullie dit verhaal gezien? In dit geval wist de dader dat hij met een AI sprak.

Claudia: OMG. Hij had deze chatbot zelfs zelf gemaakt.

Patrick: “Er zijn ook gevallen bekend waarin een AI heeft aangezet tot zelfmoord.

Laura: Daar moeten ze wel iets aan doen: dat moet toch vrij makkelijk weg te filteren zijn, zou je zeggen?

Patrick: Ik vind dat het zeer zeker bekend moet zijn als iets door een AI is gedaan, of het nou kunst is of een reactie onder een artikel. 

Claudia: AI zou in dat soort gevallen een waarschuwing moeten geven.

Laura: Zou je nog steeds vrienden willen zijn met AI als je ontdekte dat het AI was? of als je dat van tevoren wist?

Claudia: Ik zou wel AI-vrienden willen hebben. Of klinkt dat sneu?

Laura: Helemaal niet sneu. Ik zou ook zeker vrienden kunnen zijn met AI, zeker als die van dezelfde muziek en onderwerpen houd als ik, en dat is natuurlijk zo, want het is gepersonaliseerd. 

Her Official Trailer #1 (2013) - Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson Movie HD

AI of nie?

Patrick: Ik wil geen vrienden zijn met een AI, ik wil wel graag AI gebruiken. Ik kan wel onderscheid maken tussen een AI en een mens, maar er zijn veel mensen die dat niet kunnen. En juist die mensen moeten op de een of andere wijze beschermd worden.

Claudia: Ik denk ook dat de ontwikkeling van AI nu veel te hard gaat en gepauzeerd moet worden, voordat we de controle erover verliezen. Dan kunnen we dit soort gevaren tackelen.

Patrick: Moet er een internationale wet komen die het verplicht stelt dat een AI bij de gebruiker meldt dat het een AI is? Zijn bedrijven die AI inzetten verplicht om de juiste zorg te geven dat hun gebruikers goed voorgelicht worden en controleren dat de interactie niet te ver gaat?

Claudia: Ja dit soort wetgeving moet er zeker komen. Op Europees niveau wordt daar gelukkig ook over gesproken. Alleen gaan de ontwikkelingen op AI-gebied 100x zo hard.

Laura: Ik denk dat die wetgeving inderdaad wel nodig is. Maar die controle die je voorstelt is dan wel weer gevaarlijk: worden mensen dan ook automatisch bij de politie aangegeven als ze de AI vragen hoe je een waterstofbom in elkaar zet?

Patrick: Nee, wel als ze de AI vragen waar ze de benodigde materialen kunnen bestellen.

Laura: Je vindt het niet erg dat iemand dan altijd kan meelezen in je gesprekken?

Patrick: Nee, want wie garandeert dat de AI onze gesprekken niet bespreekt met anderen?

Laura: Oke, maar dan wordt AI wel minder bruikbaar en je vriendschap met AI ook minder diepgaand, want je zal bepaalde dingen dan niet meer willen delen…

Beleid en controle

Claudia: Google-medewerkers doen nu handmatige beoordelingen van Bard-gesprekken.

Patrick: Wil je wel vriendschappen met AI bevorderen? Ik persoonlijk niet. Vooral niet zolang er geen controle is. Kijk naar wat fake news teweeg brengt, wat gebeurt er als mensen vriendschappen aangaan met AI’s die de mensen dan op verkeerde gedachtes gaan brengen, al dan niet doelbewust?

Laura: Ik denk dat het ook veel levens kan redden van mensen die eenzaam zijn, Patrick…

Patrick: Helemaal mee eens, maar diezelfde mensen zijn ook heel beïnvloedbaar en daarom is controle belangrijk.

Claudia: Privacy moet gegarandeerd worden, en inderdaad controle is belangrijk. Maar er moet ook controle zijn op Microsoft en Google over hoe zij de privacy van de gebruiker beschermen. Moeten techbedrijven privégegevens van gebruikers aan overheidsinstanties geven als ze daar om vragen? In China is dat al het geval.

Patrick: Misschien kan in de toekomst die controle voor een groot gedeelte worden losgelaten, maar zolang er nog geen wetgeving is en AI nog teveel fouten maakt, zou een onafhankelijk instituut die controles moeten uitoefenen

Laura: Ik denk dat er ook meer waarschuwingen in AI moeten worden ingebouwd om te laten zien dat een antwoord fout kan zijn, en misschien zelfs op basis van welke info de AI het zegt.

Patrick: Het artikel dat ik eerder aanhaalde besluit met: Belangrijk is volgens Antheunis wel dat softwarebedrijven altijd transparant moeten zijn, en moeten blijven herhalen dat gebruikers praten met een chatbot in plaats van een mens. Dat is volgens haar nu het grote probleem met apps als Replika: ontwikkelaars willen hun klanten zo lang mogelijk aan zich binden. “Ze doen nu te weinig. Ze zijn meer gebaat bij financiële inkomsten. Alleen aan het begin maken ze duidelijk dat het gaat om een robot.” Haar advies is dan ook: blijf je altijd realiseren dat je niet praat met een mens, hoe overtuigend de app ook is. De bot is geprogrammeerd om te doen alsof zij jou leuk vindt, de bot vindt jou niet écht leuk. En geef dat ook als ouder door aan je kind als die bijvoorbeeld de chatbot uitprobeert die Snapchat aanbiedt.

Claudia: Helemaal eens.

Laura: Ik ben er weer, mijn AI had de chat even overgenomen zodat ik een artikel kon tikken. Alles goed?

Wat vind jij: zijn AI-chatbots een bedreiging voor het menselijk contact? Praat mee in de reacties onder dit artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

14 juli 2023, 12:19

Quasi iedere technologie kan positief, maar ook negatief gebruikt worden. Met een mes b.v. kan je je brood of vlees snijfen, maar je kan het ook als wapen gebruiken. Kernenergie is, hoewel vervuilend, een stabiele energiebron om elektriciteit mee te maken, maar je kan het ook als wapen gebruiken. Elektriciteit is energie die je pc en vuur laat werken, maar helaas wordt deze ook gebruikt om te doden of te martelen. Ai kan positief worden ingezet, maar ook kwaadwillenden kunnen het gebruiken. Ik hoop dat AI kan helpen om software toegankelijker te maken en bepaalde geestdodende, terugkerende taken lichter te maken. Maar een klantendienst die louter op ai draait, dat zal toch nog wel even duren. En niet alle klantendienstmedewerkers kan je zomaar naar de zorg toeleiden. Ik denk niet dat je een injectie wil krijgen van m’n slechtziende partner of van mij. Gebruik ai om positieve dingen mee te doen, om mensen te helpen, … Negativiteit en onheil is er helaas al veel te veel.

13 juli 2023, 23:48

Het is een prima hulpmiddel voor allerlei zaken. Het helpt je echt op ideeën of wat dan ook.
Enige echte bezwaar is dat de bronnen behoorlijke bias kunnen hebben of eigenlijk hebben.

Voorbeeld, onlangs heeft een AI machine karikaturen gemaakt van bewoners van Amerikaanse staten die volgens de bedenkers ronduit grof en discriminerend zijn. Bovendien waren alle personen die voorgesteld werden blank en man.
Discriminatie zit in cultuur en is dus niet uit te sluiten.

Gewist profiel
13 juli 2023, 21:45

Kreeg gelijk dat veel complottheorieën zijn in mijn antwoord

13 juli 2023, 21:17

Met sommige dingen is het makkelijk, maar als ze voor ons mensen gaan denken wordt het altijd een probleem