Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Google lanceert AI-chatbot Bard in Nederland

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
13 juli 2023, 9:00
4 min leestijd
Google lanceert AI-chatbot Bard in Nederland

Lees verder na de advertentie.

Googles generatieve AI-tool Bard is vanaf nu beschikbaar in Nederland en in het Nederlands. Androidworld geeft antwoord op de belangrijkste vragen over deze slimme AI-bot.

Wat is Bard?

Google heeft begin dit jaar Bard aangekondigd. Dat is een slimme taalbot die met behulp van generatieve AI antwoorden kan geven op vragen in natuurlijke zinnen. Bard maakt gebruik van het PaLM-taalmodel van Google, dat is ontworpen om de gesprekken natuurlijker te laten overkomen.

Volgens Google helpt Bard je om “je productiviteit een boost te geven en je verbeelding te prikkelen”. Zo kan de AI-bot  je helpen met het samenstellen van een vegetarische maaltijd, het uitwerken van een ondernemingsplan of het schrijven van een roman. Het enige dat je hoeft te doen is je vraag te stellen aan Bard.

Werkt Bard in Nederland?

Bard is sinds 13 juli 2023 beschikbaar in bijna zestig nieuwe gebieden, waaronder Europa, en kan worden gebruikt in meer dan veertig verschillende talen. Nederland en België horen daar ook bij. Blijkbaar heeft de Europese wet- en regelgeving verder geen belemmeringen meer opgeleverd.

Waar haalt Bard zijn informatie vandaan?

Als je Bard vraagt waar hij de informatie vandaan haalt om deze antwoorden te geven, is dit het antwoord: “De informatie die ik gebruik om mijn antwoorden te genereren, komt uit een verscheidenheid aan bronnen, waaronder boeken, artikelen, websites en andere bronnen van openbare informatie. Ik ben niet in staat om informatie te delen die vertrouwelijk of vertrouwelijk is.”

Bard is een sterke concurrent van ChatGPT, een innovatieve tool van OpenAI die binnen enkele dagen na de lancering al miljoenen gebruikers had. Het voordeel van Bard is dat hij toegang heeft tot recente informatie, terwijl ChatGPT momenteel nog gebaseerd is op informatie van vóór september 2021.

Is Bard nog een test?

Ja, Bard bevindt zich momenteel nog in een experimentele fase. Dit betekent dat de AI-bot nog volop in ontwikkeling is en dat het nog niet altijd de juiste antwoorden geeft: “Ik leer elke dag bij en ik hoop dat ik in de toekomst nog beter zal worden in het geven van informatieve en uitgebreide antwoorden.”

Heeft Bard nieuwe functies?

Behalve dat Bard vanaf nu beschikbaar is in meer landen en talen, heeft Google meteen een reeks nieuwe functies eraan toegevoegd: 

  • Bard spreekt: vanaf vandaag is het mogelijk om de reacties van Bard te beluisteren, ook in het Nederlands. Dat is vooral handig als je de juiste uitspraak van een woord wilt horen of als je naar een gedicht of script wilt luisteren. Voer gewoon een prompt in en selecteer het audiopictogram om de antwoorden van Bard te horen. 
  • Reacties van Bard aanpassen: je kunt de lengte en stijl van Bards reacties veranderen in vijf verschillende opties: eenvoudig, lang, kort, professioneel en informeel. Je kunt Bard bijvoorbeeld vragen om je te helpen bij het schrijven van een advertentie voor een vintage fauteuil en het antwoord laten inkorten. Deze functie is nu beschikbaar in het Engels en komt binnenkort ook uit voor andere talen. 
  • Chats pinnen en hernoemen: als je een chat met Bard start, zie je in de zijbalk opties om chats vast te zetten, een andere naam te geven en recente chats terug te vinden. Als je Bard bijvoorbeeld vraagt om je te helpen bij het vergelijken van buitensporten voor de zomer, kun je de tips later nog eens bekijken. 
  • Reacties van Bard delen: Google heeft het ook makkelijker gemaakt om anderen een link te sturen naar je chatsessie met Bard. Zo kun je je ideeën en creaties eenvoudig delen met je netwerk.
  • Gebruik afbeeldingen in je prompts: afbeeldingen zijn een groot deel van hoe we onze verbeelding aan het werk zetten. Je kunt in Bard vanaf nu afbeeldingen met prompts uploaden, waarna Bard gebruikmaakt van Google Lens om de foto te analyseren. Deze functie is nu beschikbaar in het Engels en komt binnenkort ook uit voor andere talen.
  • Code exporteren naar meer plaatsen: Google blijft interesse zien in het gebruik van Bard om te programmeren. Daarom voegt het vandaag een nieuwe functie toe waarmee je Python-code kunt exporteren naar Replit. Eerder kon dat al naar Google Colab.

Waar vind ik Bard?

Bard is te vinden via deze website op je laptop of mobiel. De kennis van Bard kun je ook al gebruiken in ander Google-tools zoals Google Zoeken, ChromebooksGoogle LensGmail en Docs en meer.

Waar vind ik meer informatie Bard?

Als je meer informatie wilt over Bard, dan bij je bij Androidworld aan het juiste adres. Androidworld is een deskundige op het gebied van AI en AI-bots, zoals ChatGPT en Bard. Je vindt op Androidworld dus alles over Bard en hoe je er gebruik van kunt maken.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van Bard? Of gebruik je liever ChatGPT? Laat het ons weten in de reacties.  

How Bard works | Responsible approach to AI

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

29

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

14 juli 2023, 8:39

Ik gebruik voornamelijk Bing Chat en qua vergelijking moet ik zeggen dat Bard wel een dark mode heeft en te tekst is minder rommelig hoewel de indeling van de chats bij Bing veel beter en overzichtelijker is. Die verschillende concepten mogelijkheid vind ik zelf wat vreemd. Het heeft geen optie om te kunnen kiezen voor een creatief, gebalanceerd of nauwkeurig antwoord.

13 juli 2023, 23:36

Twee niet al te lastige testen die ik gedaan heb leverden volslagen onzin op.

Waar die antwoorden vandaan komen weet ik niet, maar ze lijken complete fantasie van Bard.

Gewist profiel
13 juli 2023, 21:43

Heb het geprobeert. Ja werkt wel maar mijn antwoord is en blijft het zelfde op alle gtpchat. Van wie het ook is en er zullen er nog meer komen denk ik met ook nog andere antwoorden.

13 juli 2023, 18:26

Het is leuk om aan Bard een aan ChatGPT dezelfde vragen voor te leggen en de antwoorden te vergelijken. Ik vind tot nu toe ChatGPT echt beter.

13 juli 2023, 17:19

Nog even en dan kunnen we de hersenen uit ons hoofd laten halen en er champignons gaan kweken omdat zelf nadenken niet meer nodig is. Zal het zelf om redenen van privacy nooit gebruiken .

13 juli 2023, 15:46

Ik snap iets niet zo goed: je kan verschillende concepten bekijken van mogelijke antwoorden, en je kan dan leuk vinden of niet leuk. Maar hoe geef je aan dat bard b.v. onjuiste info opgeeft in het antwoord of 2x hetzelfde vermeldt in het antwoord? Of hoe kan je aangeven dat Bard in een bepaalde zin een verkeerd woord gebruikt? Ik vroeg b.v. waarom een kat spint en toen schreef Bard als antwoord o.a. dat katten spinnen als ze “pijnlijk” zijn, bedoeld wordt “pijn hebben”. Je kan dit helaas niet op een of andere wijze aangeven, denk ik.
Mbt. Bard: een bard was een zanger/verteller in de Keltische traditie, cfr. de bard in de Asterix en Obilix-reeks: hopelijk is Google bard beter dan die bard uit die stripserie. Zelf nadenken is zeker niet verboden als je Bard gebruikt, ik vind het gewoon fijn om er wat mee te spelen.

13 juli 2023, 15:40

> Het voordeel van Bard is dat hij toegang heeft tot recente informatie, terwijl ChatGPT momenteel nog gebaseerd is op informatie van vóór 2021.

Ik dacht dat ChatGPT tot en met september 2021 gegevens kan ophalen… ?

13 juli 2023, 14:27

Als kers op de taart zou een integratie met Google Home zijn!!

13 juli 2023, 13:49

Eindelijk! Nu nog een intergratie in de Pixel telefoon.

13 juli 2023, 13:24

Dus bard kan wel dingen vinden uit recente berichtgeving maar google niet ? ??? Ach ja ,bard komt er niet bij mij in behald als je zo heet al persoon zo heet of met een t aan het eind. Zelf denken en zoeken houd je hersenen gezond ?

Kan je helpen met het plannen van de verjaardag van je kind? Dat zag ik voorbij komen. Nou dan moet bardje wel veel weten over je kind. O ja tuurlijk dat is ook zo dat ze dat al weten door google, facebook, youtube enzo te gebruiken.

Kinderen hebben niet veel nodig als verjaardagsfeestje dus tsja als je dat al niet kan plannen zonder de app en het net dan is er toch iets aan de hand.

13 juli 2023, 12:37

Kijk, dat is fijn nieuws!

13 juli 2023, 11:19

Ook in België

13 juli 2023, 11:10

Werkt bij mij ook