De Androidworld-redactie heeft de afgelopen dagen rond het haardvuur gezeten al wachtende op signalen die het vuur ons zou geven. Welke signalen geeft het brandende schroeiende gas? En wat vertelt dit ons over de aankomende telefoons in 2024? We vertellen het je in dit artikel.
Verwachtingen voor 2024
Bij Androidworld voorspellen we ieder jaar rond januari wat het aankomende telefoonjaar gaat brengen. En vaak met succes, zonder onszelf al te veel schouderklopjes te geven, hebben we het namelijk redelijk vaak bij het juiste eind. Gaat dit voor 2024 weer lukken? Hieronder lees je onze verwachtingen voor telefoons in 2024.
1. AI als belangrijkste verkoopargument
Lang werkte de marketingafdelingen van smartphonefabrikanten aan het promoten van camera’s op telefoons. Negentig procent van de tijd hebben fabrikanten het in hun presentaties per slot van rekening over de camera’s en over fotografie. Niet gek, want het is een visueel iets aan smartphones dat iedereen kan zien. Foto’s zijn bovendien beeldend en hierdoor is het mogelijk om vergelijkingen te maken en het publiek iets te laten zien, iets wat iedereen kan begrijpen.
Zo’n drie jaar geleden zagen we dat de aandacht naast de fotografie, ook op snelladen kwam te liggen. De ontwikkelingen hierin lijken echter af te nemen en de aandacht wordt hier dan ook steeds minder naar verlegt.
We denken voor 2024 dat de aandacht van de fabrikanten voor een groot gedeelte verschoven gaat worden naar AI. De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie gaan nou eenmaal hard en fabrikanten zoeken manieren om speciale AI-tools te ontwikkelen. Functies die jou als gebruiker moeten overtuigen om hun telefoon te kopen. Vorig jaar was het al het belangrijkste onderdeel in de aankondiging van de Pixel 8 en Pixel 8 Pro van Google. Voor nu zien we dat ook Samsung al teaset naar AI-toepassingen in hun aankondiging voor de S24-serie. Heel groot zie je in hun aankondiging namelijk ‘’Galaxy AI is coming’’.
2. Meer betaalbare foldables
We verwachten dat er in 2024 meer betaalbare vouwbare smartphones op de markt gaan komen. We gaan er hierbij niet vanuit dat er nieuwe foldables verschijnen van 500 euro of minder, maar adviesprijzen van 699 euro denk we wel te gaan zien.
Vooral Motorola zou in dit prijssegment toestellen kunnen gaan aanbieden, aangezien zij er met hun Razr 40 al tegenaan schuurde. Samsung heeft eerder aangegeven (nog) geen midrange foldables op de markt te willen brengen. Maar wat is dan midrange? 699 euro valt hier in ieder geval niet onder en daarom verwachten we van de Zuid-Koreaanse fabrikant ook het nodige in deze klasse te gaan zien.
3. Accu’s worden groter
Los van een aantal uitzonderingen – waaronder de ASUS Rogphone – hebben de meeste high-end smartphones een accu met een maximale capaciteit van 5000 mAh. We denken dat deze grens verlegt gaat worden naar 5500 mAh. Toestellen zullen hiermee langer mee kunnen gaan op één lading en/of chipmakers kunnen processoren sneller gaan maken.
4. Meer aandacht naar tweede en derde camera
Veel high-end en premium smartphones hebben drie (bruikbare) lenzen op de achterkant zitten. Steevast gaat het dan over een hoofdcamera, groothoeklens en telelens. De hoofdcamera maakt altijd gebruik van de beste sensor, voor de overige twee lenzen was vaak minder aandacht. Maar dit gaat volgens ons veranderen. We denken dat steeds meer fabrikanten ook kwalitatief goede sensoren gaat gebruiken in de secundaire camera’s. Google deed dit al bij de Pixel 8 Pro. Hier koos de fabrikant namelijk voor drie lenzen welke stuk voor stuk beschikken over goede en vrij grote sensoren. In 2024 kunnen zomaar eens meer fabrikanten hiervoor gaan kiezen.
5. Updatebeleid van fabrikanten wordt (nog) beter
Google kondigde afgelopen oktober aan dat de Pixel 8 en 8 Pro maar liefst zeven Android-upgrades krijgen én zeven jaar worden ondersteund met beveiligingsupdates. Samsung gaat dit voorbeeld zeer waarschijnlijk volgen en wellicht dat ook OnePlus in de buurt gaat komen.
Verder denken – en hopen – we dat merken als ASUS, Motorola en Sony (ja jij Sony!) hun updatebeleid gaan verbeteren. Deze lopen namelijk erg achter op de rest van de fabrikanten.
6. Betere repareerbaarheid
In nieuwe wetgeving van de EU staat onder andere dat smartphones makkelijker door mensen zelf te repareren moeten worden. Volgens de EU kopen mensen namelijk liever geen nieuwe producten, maar laten het bij voorkeur repareren. Fabrikanten zouden hier wel gehoor aan moeten geven. Verwacht niet meteen smartphones met afneembare achterkanten, maar toestellen die met speciale kits eenvoudiger uit elkaar te halen zijn. De vraag blijft wel, zit het grote publiek hier ook echt op te wachten en hoe makkelijk te repareren is makkelijk te repareren?
Wat verwacht jij van telefoons in 2024? Laat het weten in de comments onder dit artikel, we zijn erg benieuwd.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik hoop dat de AI functies ook uit te zetten zijn of nog beter verwijderbaar zijn. Het wordt steeds moeilijker om vast te stellen of iets echt is of fake. Dit opent voor kwaadwillenden grenzeloze mogelijkheden voor manipulatie en desinformatie. Stel je eens voor dat tijdens de vorige kabinetsformatie het briefje met Omtzigt functie elders met AI was verwijderd. Binnen korte tijd zal niet meer vast te stellen zijn of foto’s, videos of opgeslagen informatie echt zijn of met AI bewerkt en gecreëerd. Dit zal de politiek en de samenleving onherroepelijk veranderen en zeker niet ten goede. Op content die met AI bewerkt of gemaakt is moet verplicht een waarschuwing staan dat het niet echt is omdat er AI gebruikt is. Het zal echter nog wel jaren duren voordat dit wereldwijd verplicht wordt als het überhaupt al lukt. Ook de privacy zal bij gebruik van AI enorm verslechteren omdat AI data nodig heeft om te functioneren en hoe meer hoe beter.
Bijna alles is fake, zelfs in bed weet je niet meer of het echt of nep is ?ik lig er in ieder geval niet wakker van en mijn privacy ook niet.
EU regelgeving in aantocht, maak je geen zorgen Drankorgel
https://nos.nl/artikel/2500893-eu-sluit-voorlopig-akkoord-over-regels-voor-kunstmatige-intelligentie