Afgelopen juni kwam Motorola met maar liefst twee nieuwe flip telefoons op de proppen. Naast de high-end Motorola Razr 40 Ultra, welke al gereviewd is door Androidworld, was daar ook de iets minder gespecte en betaalbaardere Motorola Razr 40. Is deze foldable ook holdable? En dan bedoel ik niet alleen of de Motorola Razr 40 ook lekker in de hand ligt en hanteerbaar is, maar ook of deze houdbaar is naast het bestaan van de Razr 40 Ultra. Wat is de doelgroep van de Razr 40 en voldoet de Razr 40 aan de verwachtingen? Dat zijn de vragen die door mijn hoofd spookten tijdens de eerste dagen met deze telefoon. Dit is wat ik ervan vind.
Motorola Razr 40
Ik begin deze review met een disclaimer: dit is de eerste keer dat ik een foldable review en de eerste keer dat ik een fliptelefoon langdurig heb gebruikt. De hele Razr fliptelefoonperiode (alsmede onverwoestbare Nokia’s), is aan mij voorbij gegaan. Niet omdat ik zo jong ben. Integendeel. Maar omdat ik ten tijde van de opkomst van de mobiele telefoons een hele rits Siemens mobieltjes heb gehad, die je gratis bij je abonnement, inleg van spaargeld bij de Postbank of pakje boter kreeg. Zo oud ben ik dus. Dus geen enkel spoortje nostalgie met betrekking tot fliptelefoons bij mij te bespeuren. Dat gezegd hebbende, laten we de Motorola Razr 40 eens onder de loep nemen.
Wat zit er in de doos
- Motorola Razr 40
- 33W snellader
- Usb-c-kabel
- Tweedelig transparant hoesje
- Simtool
- Handleiding
Behuizing en design
De Motorola Razr 40 heeft een vegan leather afwerking aan de buitenkant en is verkrijgbaar in de kleuren Vanilla Cream, Summer Lilac en Sage Green, die wij hebben mogen testen. De donkergroene kleur en kunstlederen afwerking geven het toestel een luxere uitstraling. De afwerking zorgt ook voor een ruwere oppervlak, waardoor hij een betere grip heeft en niet zomaar uit je handen glipt. Dichtgevouwen is het toestel 73,95 mm breed, 88,24 mm hoog en 15,8 mm dik. Opengevouwen is de hoogte 170,82 mm en dikte 7,35 mm.
Als we het toestel open vouwen zien we een scherm terug met een diagonaal van 6.9 inch en een beeldschermverhouding van 22:9. Daarmee is het toestel in opgevouwen stand behoorlijk lang en smal. Dat smalle ligt wel lekker in de hand, maar de hoogte zorgt ervoor dat je de bovenzijde van het scherm nog moeilijker kan bereiken. Bovenin het scherm vinden we een punch-hole selfiecamera, met pulserende lichtring, welke oplicht bij het nemen van selfies. Het scherm heeft vanuit de fabriek een screenprotector meegekregen, dus let op dat je deze niet verwijdert bij het uitpakken van het toestel, want dat kan van invloed zijn op je garantie. Helaas krast deze screenprotector snel en voel je je misschien toch genoodzaakt deze te vervangen door één van de ruim verkrijgbare screenprotectors op de markt.
Als we het toestel dichtklappen zien we rondom het toestel het aluminium frame. Het toestel oogt en voelt dan, mede door de kleur en afwerking, solide en luxe aan. Dat het toestel solide aanvoelt zit hem ook in het feit dat het toestel 188,6 gram weegt. En dat is voor een smartphone op zich helemaal niet zwaar, maar met name in ingeklapte vorm voelt het toestel zwaarder dan dat het eruit ziet. En daardoor voelt het toestel niet licht en goedkoop aan, maar juist solide en duurzaam.
De Motorola Razr 40 heeft net als de Razr 2022 van vorig jaar een IP-classificatie van IP52 meegekregen en is daarmee stof en (deels) spatwaterdicht. Helaas is het daarmee nog steeds een lagere IP-kwalificatie ten opzichte van de concurrentie.
Vouwbare telefoon
Op de achterzijde van het toestel zien we op het onderste deel het Motorola en Razr-logo terug. Ingeklapt is dit de kant waarop je het toestel legt als je draadloos wilt opladen of je tegen het pinapparaat houdt als je met de NFC chip wilt betalen. Op het bovenste deel zit het eiland, met daarin twee camera’s en het externe/secundaire schermpje. Het secundaire scherm is een stuk kleiner dan die op de Razr 2022. Het eiland steekt minimaal uit boven de rest van de achterzijde en bestrijkt zowat de hele breedte waardoor het toestel uitgeklapte stabiel op zijn achterzijde ligt.
Aan de bovenkant van het toestel vinden we een microfoon en een speaker. Aan de linkerkant alleen een simkaartslede voor één simkaart. De tweede simkaart kan middels een e-sim worden toegevoegd. Aan de onderkant vinden we de tweede microfoon, met USB-C poort en de tweede speaker. De twee stereospeakers zijn voorzien van Dolby Atmos-technologie. Het geluid wat de speakers produceren is op zich prima. Maar als ik het geluid vergelijk met de speakers van de Google Pixel 8 Pro is het geluid van de Razr 40 duidelijk scheller en minder vol. Maar naar mijn mening toch ruim voldoende wanneer je een video afspeelt of een game speelt. Zoals bij zoveel high-end telefoons zijn de 3,5mm koptelefoonaansluiting en microSD-kaartslede achterwege gelaten.
Rest dan nog alleen nog de rechter zijkant van het toestel te bekijken. Daar zit de powerknop met daarin de vingerafdrukscanner verwerkt. Boven de powerknop zitten twee kleine volumeknoppen. De powerknop is goed bereikbaar, de volumeknoppen minder. De knoppen zitten dan ook allemaal in de bovenste helft van het vouwbare toestel. En aangezien het toestel uitgevouwen nogal hoog is, zijn deze knoppen lastig te bereiken. Wanneer het toestel is ingeklapt verandert de positie van de powerknop ten opzichte van de volumeknoppen. Dan zit deze daarboven. En dat is wel even wennen. De volumeknop gebruik je dan om bijvoorbeeld de camera te activeren en de volumeknoppen als sluiterknop.
Schermen
Het flexibele hoofdscherm van de Motorola Razr 40 heeft een AMOLED-scherm met een resolutie van 2640 x 1080 en 413 pixels per inch. Zoals al eerder vermeld betreft het een hoog en smal scherm met daardoor een beeldschermverhouding van 22:9. Het flexibele scherm valt in of wordt omlijst door een behoorlijk aanwezige zwarte rand. Hiermee wordt voorkomen dat het enigszins kwetsbare scherm tegen elkaar vouwt. Het creëert op die manier ook wat ruimte om het middelste gedeelte van het scherm in een soort druppelvorm weg te vouwen. De breedte van de rand is wellicht ook nodig om de zijkanten van het scharnier niet uit te laten steken. Mede door de rand bestrijkt het scherm 85.5% van het totale oppervlak van de voorkant.
Ondanks dat het een flexibel scherm is, heeft het toch aardige specificaties. Zo heeft het een maximale vernieuwingsfrequentie van 144Hz, waardoor de bewegingen op het scherm soepel verlopen, zoals bij het spelen van games. Ook heeft het een maximale helderheid van 1400 nits, dat zelfs hoger is dan de 1300 nits op het “reguliere” scherm van de Motorola Edge 40 Pro. Met de piekhelderheid van de Razr 40 is het scherm prima af te lezen in direct zonlicht. De minimale helderheid voor het turen op je scherm in nachtelijke omstandigheden, is ook prima in orde. Zoals eerder vermeld ontbreekt de vingerafdrukscanner onder het scherm en is deze in de powerbutton terug te vinden.
Wat mij opvalt bij het scherm van de Razr 40 is dat het contrast en de verzadiging heel hoog is. In de reviews van de Google Pixel 8 Pro lees ik veelvuldig dat de kleuren van het scherm afspatten. Maar als ik de Pixel naast de Razr 40 leg zie ik dat op het scherm van de Razr 40 het zwart, zwarter is en de kleuren feller zijn. Het is een kwestie van smaak, maar ik ben daar persoonlijk wel een fan van. Het verraderlijke daaraan vind ik alleen is dat als je de foto’s van de Razr 40 bekijkt op het toestel zelf, deze er veel contrastrijker en kleurrijker uitzien dan wanneer je ze op een computerscherm bekijkt.
Waar je ook rekening mee moet houden is dat je de vouw in het scherm voelt en bij tijd en wijle ook ziet. Maar dat is inherent aan een vouwbaar scherm. Mij heeft het in ieder geval niet gestoord. Ook is het logisch dat het wat kwetsbaarder is. Maar de vooraf aangebrachte flexibele screenprotector krast wel sneller dan bijvoorbeeld een screenprotector van gehard glas en daar moet je dus voorzichtig mee omgaan.
Extern display
Het schermpje aan de voorkant betreft een 1,5 inch AMOLED scherm met een resolutie van 194 x 368, 282 pixels per inch en een beeldverhouding van 2:1. Daarnaast heeft het een vernieuwingsfrequentie van 60Hz en een maximale helderheid van 1000 nits.
Op zich vind ik de specificaties van het externe schermpje niet zo interessant, maar des te meer wat je er mee kan. Want het kan net even wat meer dan ik had verwacht. Via de instellingen kan je voor het startscherm uit 15 verschillende soorten wijzerplaten kiezen. Allemaal voorzien van tijd, datum en accupercentage van je telefoon. Daarnaast kan je uit maximaal 7 vensters kiezen waardoor je heen kan swipen voor meer informatie, zoals het weer, agenda en contacten.
Ook kan je het schermpje gebruiken als viewfinder voor je camera wanneer de telefoon dichtgevouwen is. Zo kan je snel en makkelijk selfies maken. Je kan kiezen tussen normaal en portretmodus en of je de hoofdcamera of groothoeklens gebruikt. Let er wel op dat je op deze manier alleen foto’s kan schieten in het 3:4 formaat. Wanneer je in open gevouwen stand een foto van iemand gaat maken, verschijnt er op het externe schermpje een ‘leuke’ animatie. Die animatie kan degene van wie je een foto gaat maken helpen om naar de camera te kijken. Dat zal vooral leuk zijn voor kleine kinderen en een grote hulp voor de ouders.
Prestaties
Voor de Razr 40 heeft Motorola gekozen voor de oudere Snapdragon 7 Gen 1 processor, daar waar de Razr 40 Ultra is uitgerust met de Snapdragon 8+ Gen 1. Waarschijnlijk om duidelijk te differentiëren tussen de twee modellen en zeker om de kosten te drukken. Voor het zware werk heeft deze processor vier Cortex A710 rekenkernen van 2,36GHz en vier Cortex-A410 rekenkernen met een kloksnelheid van 1,8GHz voor de lichtere taken. De Motorola Razr 40 is standaard voorzien van 8 GB aan RAM-geheugen welke je via de RAM-Boost kan verhogen naar 10 GB. Deze 2 GB gaat echter wel ten koste van je 256 GB aan interne telefoonopslag.
Nu heeft een mindere krachtige processor als de Snapdragon 7 Gen 1 het voordeel dat deze wat minder energie verbruikt en dit een positief effect heeft op je accuduur. Maar af en toe is de minder krachtige werking van de processor ook te merken in het dagelijks gebruik. Ik merk het bijvoorbeeld wanneer ik achter elkaar wat foto’s maak. Het toestel heeft wat langer de tijd nodig om deze te verwerken, met name wanneer je er meerdere achter elkaar neemt, of als je meteen het resultaat op je scherm wilt terugzien. Ook bij het spelen van een game als Asphalt 9 merk ik dat de processor minder vlot is. Heel af en toe een hapering en een klein beetje warmte ontwikkeling. Voor mij werkt het prima, maar voor een gamer waarschijnlijk niet. Maar gamers zijn sowieso niet de doelgroep voor de vouwtelefoons.
Accuduur
De Motorola Razr 40 heeft een accu van 4200mAh meegekregen. Verrassend is dat deze groter is dan de 3800mAh die de qua specs beter toegeruste Razr 40 Ultra heeft. Opladen van de Razr 40 gaat middels TurboPower-laden met 30W. Hiervoor zit er een 33W lader in de doos. Motorola Razr 40 beschikt ook over 5W draadloos laden, maar de optie om omgekeerd op te laden ontbreekt.
De capaciteit van de accu’s van de twee Razr’s liggen redelijk in lijn met de concurrerende flip-modellen die hier verkrijgbaar zijn. Zo heeft de Samsung Galaxy Flip 5 een capaciteit van 3700mAh met 25W laden en de Oppo Find N2 Flip een accu van 4300mAh met 44W laden. Flip-telefoons hebben dus niet bijster grote accu’s en oplaadsnelheden vergeleken met veel ‘reguliere’ smartphones. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de vormfactor van de toestellen. Je wilt natuurlijk niet dat de telefoon opgevouwen te dik is.
Dus hoe presteert de Motorola Razr 40 dan qua accu in de praktijk? Nou, bij regulier gebruik presteert de accu goed en heb ik aan het eind van de dag nog voldoende accuduur over. En bij regulier gebruik ga ik ervan uit dat je de Razr 40 niet gebruikt om langdurig games te spelen of video’s te bekijken, maar wel het toestel regelmatig ingevouwen houdt en daarbij het externe scherm gebruikt om bijvoorbeeld je notificaties te checken. Ga je Razr 40 bovengemiddeld gebruiken als een reguliere telefoon, zal je merken dat het ‘s avonds in de accubesparing stand springt en het wellicht nodig is om bij te tanken.
Camera
Motorola heeft de Razr 40 voorzien van 3 camera’s. Op de buitenzijde naast het externe display zitten 2 camera’s. Het gaat om de 64 MP hoofdcamera met OIS. Daarnaast zit de groothoeklens van 13 MP voor het nemen van foto’s met een gezichtsveld van 120°. Met deze laatste camera is het ook mogelijk om macro foto’s te nemen. Vouwen we het toestel open, dan zien we boven in de perferator-selfiecamera van 32 MP.
De sensoren die Motorola gebruikt voor de Razr 40 zijn sensoren die we over het algemeen in de bovenkant van het middensegment terugvinden. De 64 MP OmniVision OV64B hoofdcamera zit bijvoorbeeld in de Oppo Reno 10, en de 32 MP OV32B40 selfie camera kan je terugvinden in de Xiaomi 12T en Nothing Phone (2). Alleen de 13 MP Hynix Hi1336 groothoek lens-/macrocamera zien we niet zo snel bij de concurrentie terug. Motorola heeft hem zelf ook in de Motorola Neo 40 gebruikt.
Laura noemde in haar review van de Motorola Razr 40 Ultra de camera’s als een minpunt. De groothoeklens en de selfiecamera zijn op beide Razr-toestellen hetzelfde. Alleen de hoofdcamera is anders. Dat is de 12MP Sony IMX563 die ook te vinden is in de Samsung Galaxy Flip 3 en Flip 4. De resultaten van deze sensor worden over het algemeen lauw ontvangen. Dus verwacht niet dat de 64 MP OmniVision OV64B hoofdcamera van de Razr 40 beter presteert, want meer MP’s betekent niet automatisch betere foto’s. Dat ligt met name aan de fabrikant van de sensor, maar ook aan welke type sensor het is. Net zoals smartphone fabrikanten telefoons uitbrengen in meerdere prijssegmenten, doen fabrikanten van camerasensoren dat ook.
Niet dat de 64 MP hoofdcamera slechte foto’s maakt, want vaak zien ze er op het scherm van de telefoon prima uit. Als je echter gaat inzoomen of de foto’s op een groter scherm bekijkt zie je dat de foto’s detail en scherpte missen ondanks de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie (OIS) . Ook worstelt het met contrast. Donkere delen op de foto zijn vaak te donker en lichte delen juist overbelicht. Video’s met de hoofdcamera kunnen geschoten worden in 4K met 30fps en in Full HD met 30fps of 60 fps. Slowmotion video’s kunnen worden geschoten in Full HD met 120fps of in HD met 240fps.
De 13 MP groothoek/macrolens presteert op alle vlakken iets minder dan de hoofdcamera. Ze missen wat meer detail en zijn iets onscherper. Niet onlogisch aangezien OIS op deze camera ontbreekt. Ook zijn de foto’s iets minder verzadigd dan de foto’s van de hoofdcamera en ogen daardoor soms wat fletser. En zoals zoveel groothoeklenscamera’s heeft ook deze last van vervormingen aan de randen van de foto’s. Video’s kunnen in de macro en groothoeklens stand geschoten worden in 4K en Full HD met 30fsp.
Kijken we naar de foto’s van beide camera’s onder mindere lichtomstandigheden, zien we dat de hoofdcamera redelijk goede foto’s en video’s maakt. Die van de groothoeklens zijn iets minder kleurrijk en onscherper. Foto’s met de Nachtzicht Modus zijn een fractie beter, maar houdt daarbij rekening dat je een vaste hand moet hebben of een statief gebruikt omdat de sluitertijd langer is en daardoor de kans op onscherpe foto’s groter is.
Selfies en portretfoto’s
Voor het nemen van selfies en portretfoto’s biedt de Motorola Razr 40 meerdere opties. Naast het gebruik van de 32MP punchhole selfiecamera op de binnenkant van het toestel, kan je middels het externe scherm met de hoofd- en groothoeklenscamera selfies maken. Je kan echter op deze manier alleen foto’s maken in beeldverhouding 4:3.
De foto’s die je met de selfiecamera maakt zijn op zich prima. Maar als je dit vergelijkt met een selfie gemaakt met de Google Pixel Pro 8 zie je dat de selfies van de Razr 40 niet de scherpste foto’s zijn. Met name bij selfie groepsfoto’s zijn de mensen die wat verder van de camera afstaan niet scherp. Daarnaast zien de foto’s er wat flets uit en worstelt de camera met kunst- en tegenlicht. Video’s met de selfiecamera kunnen geschoten worden in 4K met 30fps en in Full HD met 30fps of 60 fps.
Als we kijken naar de selfies die geschoten zijn met de hoofd- en groothoeklens via de externe display, zien we dat hoofdcamera betere resultaten levert dan de 32MP selfiecamera. De kleuren zijn warmer en meer natuurgetrouw. Daarnaast zijn de foto’s scherper. Selfies maken met de groothoeklenscamera zou ik achterwege laten. De kwaliteit blijft achter bij de twee andere camera’s en de vervormingen aan de randen doen je niet goed.
Wil je portretfoto’s maken waarbij de achtergrond extra geblurd is, kan je hiervoor ook de drie camera’s gebruiken. Het resultaat is over het algemeen goed, maar soms zie je toch langs de randen van objecten of personen wat onregelmatigheden, zoals je op de foto van Nijntje kan zien bovenaan de linkeroor. Ook heeft hij wat moeite met mijn piekende haar, maar dat zie ik bij meerdere toestellen terug die ik test. Apart detail: wanneer je met de telefoon dichtgeklapt een portretfoto wilt maken, kan dat met de hoofdcamera én de groothoeklenscamera. Maar als je een portretfoto wilt maken met de telefoon opengevouwen, kan je dat alleen met de hoofdcamera en niet met de groothoeklens.
Software
De Motorola Razr 40 is gelanceerd met Android 13 en heeft op het moment van het schrijven van deze review net de Android beveiligingspatch van 1 november 2023 gekregen. Aan Android 13 is de My UX schil van Motorola toegevoegd. Een schil die weinig toevoegt aan standaard Android 13. En dat bedoel ik positief, want ik ben een voorstander van software die dicht tegen standaard Android aan ligt. Laura had in haar review van de Motorola Neo 40 wel als minpunt aangedragen dat die telefoon werd geleverd met wat bloatware. Maar dat heb ik op de Razr 40 niet kunnen terugvinden. My UX voegt wel wat handige functies toe zoals mogelijkheden om je Motorola te personaliseren met bijvoorbeeld lettertypen en kleuren. Ook zijn sommige Moto actions wat mij betreft zeer welkom, zoals het schudden om je zaklamp aan te doen of met het toestel twee keer je pols te draaien om daarmee de camera te activeren.
Ook heeft Motorola een aantal eigen apps toegevoegd. Bijvoorbeeld de Ready For app, waarmee je de telefoon kan koppelen aan je PC of monitor om daar vervolgens je apps van je telefoon te gebruiken, te gamen of de camera van je telefoon als webcam te gebruiken. Met de Moto Beveiliging app kan je een beveiligde map aanmaken om daarin gevoelige content te bewaren of een gehusselde toetsenbord instellen zodat anderen je pincode niet kunnen achterhalen wanneer je deze invoert. Nieuw is de Moto Unplugged app waarover we eerder hebben geschreven. Als het dichtklappen en wegleggen van de Razr 40 je niet genoeg motivatie geeft om je niet te laten afleiden door je telefoon, kun je deze app gebruiken. Je last dan een pauze in, met een zelf gekozen tijdsduur. Je kiest zelf welke apps je minimaal nodig hebt om tijdens deze pauze te gebruiken. Dus ben je aan het studeren, maar heb je wel je rekenmachine op je telefoon nodig, dan zorg je ervoor dat je tijdens deze pauze alleen die app kan gebruiken. De rest is onbereikbaar en zo kan je ongestoord van notificaties en andere afleidingen studeren. Uiteraard is het mogelijk om de pauze sessie tussentijds af te breken. Wat mij betreft zijn het welkome toevoegingen, maar als je ze liever niet ziet, kan je de apps uitschakelen zodat ze uit je app drawer verdwijnen.
De Motorola Razr 40 zal 3 jaar Android updates krijgen en 4 jaar lang 2-maandelijkse beveiligingsupdates. Dat betekent dus in de praktijk Android-updates tot en met Android 16, sinds hij vanuit de doos Android 13 heeft. Tot voor kort was dit voor Motorola begrippen een redelijke updatebeleid te noemen. Motorola liep op dat vlak achter op de concurrentie en heeft zijn beleid gewijzigd om enigszins mee te kunnen komen. Maar nu heeft Google met 7 jaar software ondersteuning voor de Google Pixel 8 (Pro) de lat weer hoger gelegd en heeft Motorola, net zoals alle andere concurrenten het nakijken. Houdt daarbij ook rekening mee dat Motorola niet de snelste is met het voorzien van nieuwe updates voor hun toestellen.
Gebruik in de praktijk en doelgroep
Het gebruik van een vouwtelefoon zoals de Motorola Razr 40 is mij de afgelopen 3 weken wel bevallen. Heel soms heb ik bij een telefoon die ik test dat een bepaalde aspect mij tegenvalt, dat ik na verloop van tijd niet kan wachten om terug te gaan naar mijn eigen telefoon. Dat is bij de Motorola Razr 40 zeker niet het geval. Hoewel ik in het begin wel moest wennen aan het steeds openvouwen van de telefoon. Er zijn iets wat meer handelingen nodig om even op je telefoon te kijken, dan bij een ‘regulier’ toestel.
In het begin worstelde ik om het toestel met één hand open te krijgen. Als ik het voor het zeggen had, zou ik een functie inbouwen waarbij bijvoorbeeld met een druk op de powerknop het toestel vanzelf een klein beetje openspringt en je hem de rest vanzelf kan openvouwen. En met twee keer klikken op de powerknop helemaal vanzelf open vouwt. Nu moet ik mijn vingers tussen de schermen wurmen en als hij voldoende geopend is met een snelle polsbeweging het toestel helemaal openzwiepen. Het ziet er misschien wel cool uit, maar ik weet niet of het ervoor gemaakt is en in de toekomst negatieve gevolgen heeft voor de werking van het scharnier. Dus probeer ik dit maar te vermijden.
Na verloop van tijd merkte ik echter dat ik steeds minder de telefoon met één hand open probeerde te maken. Sterker nog, denk ik dat ik überhaupt iets minder op de telefoon kijk. Daarbij moet ik wel vermelden dat ik een smartwatch gebruik en die zeer regelmatig check en ook een kantoorbaan heb waarbij ik achter mijn laptop zit. Dus is het voor mij heel makkelijk om voor een lange tijd de telefoon dichtgevouwen op mijn bureau te laten liggen.
Wat ik vooral fijn vind aan een fliptelefoon is dat hij lekker compact is en makkelijk in je broekzak of binnenzak past. Bij een reguliere telefoon heb ik soms dat als ik in de auto stap, het door het formaat van de telefoon niet lekker zit. Of de binnenzak van mijn jas of colbert is te ondiep en daardoor de kans vergroot dat hij eruit valt. Ook fijn is dat je ondanks het compact formaat, kan genieten van een groot en mooi scherm wanneer hij uitgevouwen is.
Maar nu ben ik 44 jaar oud en als ik naar de reclames van fliptelefoons kijk, behoor ik toch echt niet tot de doelgroep die daarin afgebeeld wordt. Deze reclames zijn voor het overgrote deel gericht op de jonge vrouw. Nu heb ik 3 dames in mijn huishouden en was erg benieuwd naar hun reactie bij het zien van de Motorola Razr 40. Mijn vrouw, die een iPhone 13 mini gebruikt en het liefst haar smartphone zo klein mogelijk wilt hebben, was niet erg enthousiast. maar die is dan ook niet meer zo jong. Mijn dochters van 13 en bijna 15 daarentegen waren wel enthousiast, hoewel mijn oudste dochter in eerste instantie te maken dacht te hebben met zo’n oude prehistorische klaptelefoon. Maar ze heeft hem een week mogen gebruiken en dat is haar heel goed bevallen.
Eerlijkheidshalve moet ik hierbij wel vermelden dat de Motorola Razr 40 veel betere specs heeft dan haar eigen mobiel. Maar zij vindt dat de telefoon mooie foto’s maakt. Ook vindt ze het fijn dat het toestel lekker compact is én toch een groot scherm heeft. Ook het secundaire schermpje vindt ze handig in het gebruik. Toch is het haar ook opgevallen dat de telefoon soms traag is bij het nemen van foto’s en dat het scherm soms niet reageert op aanrakingen op het gebied waar deze samenvouwt. Maar overall is zij enthousiast over de telefoon en het concept van een fliptelefoon.
Conclusie
Dus is de Motorola Razr 40 holdable? Dat was de vraag die ik in de inleiding van deze review mijzelf stelde. Na een aantal weken met de Motorola Razr 40 te hebben rondgelopen, kan ik zeggen dat dit zo is. De flip phone vormfactor heeft zeker zijn voordelen. De telefoon is compact en makkelijk in gebruik en biedt toch een groot scherm wanneer dat nodig is. Persoonlijk zou ik willen zien dat het makkelijker wordt gemaakt om de telefoon met één hand te openen. Ik denk ook dat het zeker een doelgroep heeft. Meerdere zelfs. Naast de jonge vrouw die nu het doelwit zijn in de reclames van fliptelefoons, zie ik ook een markt voor personen die de smartphones een minder belangrijk onderdeel van hun leven willen laten zijn, maar toch van alle gemakken willen gebruiken wanneer zij dit nodig vinden.
Als we verder kijken dan de vormfactor zien we dat de Motorola Razr 40 zijn plus en minpunten heeft. Positief ben ik over het grote mooie scherm, wanneer het toestel opgevouwen is. Het is lang en slank, geeft prachtige kleuren weer, heeft een hoge vernieuwingsfrequentie en een hoge helderheid met 1400 nits. Ik ben wat minder te spreken over de duurzaamheid van de screenprotector. Pas op voor krassen. Verder is het exterieur van het toestel ook dik in orde. Het heeft een luxe en solide uitstraling met een mooi en handig secundair schermpje.
De Snapdragon 7 Gen 1 processor en 8 GB aan RAM doen hun werk als je er niet teveel van vraagt. Ben je echter een poweruser, dan zal toestel niet aan je eisen voldoen. Datzelfde geldt voor de accuduur. Vraag je niet te veel, dan gaat hij makkelijk een dag mee, anders is het even bijtanken. En ook de camera’s op het toestel schieten prima foto’s in ideale omstandigheden, maar zijn snel onscherp. En dit is allemaal niet zo verwonderlijk omdat de Motorola Razr 40 het “mindere en goedkopere” zusje is van de Razr 40 Ultra.
Ik ben blij met de komst van vouwtelefoons. In een markt waarin nog weinig echte innovatie is, is dit een welkome toevoeging. Ook is het fijn dat Motorola twee vouwtelefoons heeft uitgebracht waarbij de Motorola Razr 40 een stuk betaalbaarder is dan de overige flip telefoons die te krijgen zijn. Ik hoop dan ook dat Motorola dit blijft doen, want de voordelen van een flip telefoon ervaar je pas echt wanneer je er één in je handen hebt gehad. En aan de reacties om mij heen, heb ik gemerkt dat voor het grote publiek de flip telefoon nog echt onbekend is.
En dan kom ik toch tot het grootste pijnpunt van het toestel. Op het moment van schrijven is het toestel voor zo’n 650,- euro te krijgen. Maar op moment van lancering, ruim 6 maanden geleden, had het toestel een adviesprijs van 899,99 euro. En dat is meer dan reguliere toestellen met vergelijkbare specificaties. Ik snap dat vouwtelefoons duurder zijn dan reguliere telefoons, omdat de ontwikkeling nog relatief nieuw is. Maar met deze prijzen krijg je de telefoon niet in handen van de massa. Zeker met de jonge vrouw als hoofd doelgroep die over het algemeen minder te besteden zullen hebben. De prijs zal toch moeten zakken. Ik zal in ieder geval, als vader van twee tienerdochters, me wel twee keer bedenken voordat ik dit voor hun koop. Hoe graag ze het ook willen. En vertrouw me als ik zeg dat ze het graag willen. Want die aantrekkingskracht heeft de Motorola Razr 40 wel degelijk.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De mobiele markt stagneert en zit in het slob. Men gebruikt zijn/haar telefoon steeds langer omdat er simpelweg geen behoefte is om te vernieuwen.Het enige dat op mobiel gebied nog veranderd zijn de processor, het geheugen, de opslagruimte en de camera.
Deze foldable telefoons zijn een leuk probeersel, maar blijven mijns inziens een niche product. Zolang de prijzen (te) hoog zijn, de accuduur matig en het scherm kwetsbaar blijven dit ook niche producten… Ik denk niet dat ze omarmt worden door het grote publiek. Althans, niet in deze vorm. Zo hebben we al een hoop probeersels zien komen en weer zien verdwijnen..
Betaalbaar en goede prestaties. Motorola flikt het weer. Ooit een foldable van de club gehad rond 1995 en de klep had het binnen een jaar begeven. Gedoe die foldables en kwetsbaar. Waag mij er niet aan. Dat het scherm kwetsbaar is doet mijn maag bijna omkeren.
Bedankt voor deze mooie review. Niks voor mij, een foldable. Of topic, in welk gebouw heb je het toestel gefotografeerd?
Graag gedaan. Foto’s genomen op kantoor waar ik werk. Inktpot in Utrecht.
Jonge vrouwen en foldables. Dat zal vaak een bijzonder slechte combinatie blijken (nagels!). ?
Moeten we nu allemaal weer aan de vouw mobiel. Wat een ondingen zijn dat.
Je moet helemaal niets.
Bij zo excellente reviews wacht ik graag tot dat ze online zijn.?