Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Google Pixel 8 Pro review: kunst baart gunst

Jelle Passchier
Jelle Passchier
24 november 2023, 17:00
11 min leestijd
Google Pixel 8 Pro review: kunst baart gunst

Lees verder na de advertentie.

8.3

Reviewscore

Een smartphone die je het gevoel geeft dat je een digitale kunstenaar bent die een meesterwerk kan creëren. Een telefoon die fungeert als van Gogh in de hand, maar dan nog veelzijdiger. Werkt als een Einstein in je zak, maar dan nog slimmer. Draait als Vettel op je bureau, maar dan nog sneller. De Pixel 8 Pro is een knap staaltje techniek. Welkom in mijn kunstzinnige review van de Google Pixel 8 Pro.  

Google Pixel 8 Pro

Wie Google zegt, zegt Pixel en wie Pixel zegt, zegt Google. Bij het woord Pixel passen dan weer verschillende eigenschappen. Een Pixel is uniek, luxe, slim, maakt mooie kiekjes en biedt veel waar voor zijn geld. De Google Pixel 8 Pro is hierin niets anders, al gaat het met het laatste punt wel aan de haal. De 8 Pro heeft voor het eerst in het Pixel-portfolio namelijk de grens van 1000 euro overschreden en is te koop vanaf 1099 euro. Heeft de telefoon voor dit geld genoeg te bieden? Ik heb de Pixel 8 Pro nu meerdere weken in gebruik en in deze review vind je het antwoord op deze vraag.

De Pixel 8 Pro kent op een aantal punten overigens gelijkenissen met zijn goedkopere broertje, de ‘gewone’ Pixel 8. Zo beschikken ze allebei over dezelfde Tensor G3-chipset en dezelfde 50 MP hoofdcamera. In deze review ga ik hier dus minder diep op in. In de review van de Pixel 8 kun je hier meer over lezen. 

Specificaties

Google Pixel 8 Pro
Afmetingen en gewicht:162,6 x 76,5 x 8,8 mm, 213 gram
BehuizingGorilla Glass Victus 2, IP68-certificaat
Scherm:6,7 inch OLED, 120 Hz, HDR10+, 1600 nits en 2400 nits piek. 1344 x 2992 pixels, 20:9 ratio
Processor:Google Tensor 3 (4 nm)
Werkgeheugen:12 GB
Opslaggeheugen:128 GB / 256 GB / 1 TB
Camera’s achter:50 MP, 48 MP telelens met 5x optische zoom, 48 MP ultragroothoek
Camera’s voor:10,5 MP
Video:4K@30/60fps, 1080p@24/30/60/120/240fps; gyro-EIS, OIS, 10-bit HDR
Accu:5050 mAh, 30W opladen, 23W draadloos
Androidversie:Android 14
Extra’s:5G, vingerafdrukscanner in het scherm
Kleuren:Obsidian, Porcelain, Bay Blue
Adviesprijs:1099 euro

Wat zit er in de doos?

  • Toestel
  • Handleiding en garantie 
  • USB-C-kabel en USB-C-adapter

Kijk hieronder de unboxing van de Pixel 8 Pro. Opent de video niet? Bekijk hem dan via deze link

Unboxing van de Google Pixel 8 Pro🙌 Wat vind jij van de kleur Bay Blue?🤔 #googlepixel8pro #unboxing

Google Pixel 8 Pro: de pluspunten

1. Welkom in een nieuw tijdperk

Bij elke aankomende aankondiging van een high-end smartphone of chipset gaat het tegenwoordig voornamelijk over één ding: AI (kunstmatige intelligentie). De smartphone waarop je later zal terugkijken als zijnde de smartphone ‘’waar het allemaal mee begon’’ is de Pixel 8 Pro. De 8 Pro is namelijk de eerste smartphone die standaard wordt geleverd met verschillende veelzijdige en gecompliceerde AI-technieken. Het feit wil dat ik nu al enkele maanden met de AI-functies heb kunnen spelen en werken. Wat mij hierin opvalt is dat ik het steeds meer over werken heb in plaats van spelen. De functionaliteiten worden immers – naarmate je ze langer gebruikt en leert kennen – steeds beter bruikbaar. Daarbij denk ik nu vaak van te voren al na over wat voor beeld ik wil creëren waarin de AI-functies kunnen helpen.

Ook merkte ik dat ik de functies ging missen toen ik de Pixel 8 Pro even niet in gebruik had of zelfs als iemand anders hem niet gebruikt. Toen ik bijvoorbeeld een groepsfoto toegestuurd kreeg waarop iemand met zijn ogen dicht erop stond dacht ik meteen ‘’was deze foto maar met een 8 Pro genomen’’. Door middel van de functie Beste opname kun je op de 8 Pro namelijk gezichten in groepsfoto’s aanpassen waardoor iedereen er goed op kan komen te staan. AI verzamelt hiervoor de beelden uit verschillende opnames en geeft je de mogelijkheid om deze te combineren en zo op één foto alle gezichten goed kunt krijgen. Met andere woorden: als je de functies nou eenmaal gebruikt went het snel en mis je ze direct als je ze niet meer tot je beschikking hebt. Foto’s worden wel nepper, maar AI verbetert al jaren onze foto’s door het contrast te verhogen en kleuren dikker aan te zetten. Bovendien hoef je de functies niet te gebruiken.

Cliché toeristenfoto’s maken

Een zelfde voorbeeld geldt voor de prachtige, totaal niet cliché foto die ik hieronder gemaakt heb. Als vrolijke toerist in eigen land had ik het onwijs originele idee om tegen het Rijksmuseum ’te leunen’. Zoals je kunt zien was dit echter niet helemaal goed gelukt. Maar de Magische Editor kun je dit  oplossen. Hiermee kun je namelijk objecten of mensen verwijderen, verkleinen, vergroten en verplaatsen. Hiervoor hoef je slechts de Editor op de Pixel 8 Pro te openen – ga hiervoor naar een foto in Google Foto’s en selecteer links onderin het gekleurde icoontje – en het gewenste object dat je wil aanpassen te selecteren. Nadat je dit gedaan hebt kun je kiezen wat je met je geselecteerde object wil doen (verwijderen, verplaatsen, etc.) en de AI doet de rest. Het werkt nog niet perfect en de resultaten kloppen niet altijd even goed, zoals je hieronder ook kunt zien, maar als het klopt dan is het echt magisch (en een beetje eng).

Slapen met Snorlax?

Zoals ik net aangaf kun je ook proberen om grappige dingen uit te halen door middel van de Magic Editor. Zo heb ik al heel lang de droom om samen met Snorlax op een schilderij van Van Gogh te staan. Na jaren is het me, zoals je hieronder kunt zien, eindelijk gelukt. 

2. Op reis naar het beste camera-eiland

De Google Pixel 8 Pro beschikt over drie camera’s. Het gaat over een 50 MP hoofdcamera, een 48 MP groothoeklens – inclusief autofocus – en een 48 MP periscooplens met 5x optische zoom. Alle sensoren zijn daarbij vrij groot en hebben een update gekregen ten aanzien van de Pixel 7 Pro. Het gaat hierbij om een geheel nieuwe sensor, nieuwe lenzen en/of een groter diafragma. Door deze upgrades kunnen de camera’s van de 8 Pro meer licht opvangen.

  • 50 MP hoofdcamera, sensorgrootte 1/1,31”, diafragma f1/1.68
  • 48 MP groothoeklens, sensorgrootte 1/2,0”, diafragma f1/2.0 (+autofocus voor macrofoto’s)
  • 48 MP periscooplens met 5x optische zoom, sensorgrootte 1/2,55”, diafragma f1/2.2
google pixel 8 pro

Beste camera-eiland op een smartphone

De foto’s die uit de camera’s komen zijn goed en vooral erg consistent. Doordat Google ervoor gekozen heeft om drie kwalitatief goede lenzen te gebruiken, weten alle drie de lenzen goede foto’s af te leveren in vrijwel elke situatie.

De overgang in kleur en detail is daarbij te verwaarlozen en bijvoorbeeld veel minder groot dan bij de S23 Ultra. Laatst genoemde beschikt over een 200 MP hoofdcamera welke qua kwaliteit veel hoger licht dan de 12 MP groothoeklens en de twee 10 MP telecamera’s. Bij de S23 Ultra zie je hierdoor een groot kwaliteitsverschil per lens. De Pixel 8 Pro heeft dit dus stukken minder en heeft naar mijn mening het beste overal camera-eiland van alle smartphones op dit moment. 

Speciaal voor jullie ruim een halfuur in de rij gestaan voor deze foto’s.
V.l.n.r. groothoeklens, hoofdcamera normale brandpuntafstand en periscooplens 5x zoom

Detailrijk met hoog HDR-gehalte

De foto’s die uit de hoofdcamera komen kun je in het algemeen beschrijven als zeer detailrijk en mooi van kleur. De foto’s beschikken daarnaast over de typische Pixel-look. Dit houdt onder andere in dat er een groot HDR-gehalte aanwezig is. De foto’s tonen veel detail in de schaduwen en de telefoon maakt donkere delen in een foto graag lichter. Qua kleuren hadden de foto’s wat mij betreft wel iets verzadigder mogen zijn, maar dit is vaak een persoonlijk iets.

Inzoomen met haperingen 

Voor het inzoomen beschikt de Pixel 8 Pro over een periscooplens waarmee je 5x optisch kunt zoomen. Voor 2x en alle zoom vóór de 5x gebruikt de smartphone de hoofdcamera en ‘sensor-cropping’. Software gebruikt voor de 2x digitale zoom namelijk het middelste gedeelte van de sensor om een 12 MP-foto te maken. 

Vanaf 5x zoom wordt de periscooplens gebruikt. Je kunt tot 30x digitaal zoomen. Je merkt echter dat de kwaliteit van de camera’s dan achteruit holt, al zijn de meeste foto’s nog wel bruikbaar. Ook merk je dat het schakelen tussen de verschillende camera’s erg traag en schokkerig verloopt. 

pixel 8 pro

V.l.n.r. 5x optische zoom en 10x, 20x en 30x digitale zoom

Groothoeklens en macrofoto’s

Als laatst puntje over de camera is het fijn dat de groothoeklens een grote upgrade heeft gehad. Naast het feit dat de 8 Pro beschikt over een 48 MP groothoeklens i.p.v. 12 MP variant op de 7 Pro – welke ook nog eens aanzienlijk kleiner was – is de beeldhoek ook groter geworden. Bij de 7 Pro was deze niet heel groot en kon je dus niet een heel groot beeld op de foto krijgen, dit is bij de 8 Pro gelukkig aangepast. De groothoeklens beschikt daarnaast over autofocus waardoor je er vrij goede macrofoto’s mee kunt maken.

3. Design als kunstwerk an sich

De Pixel 8 Pro heeft een mat glazen achterkant welke luxe en onwijs lekker aanvoelt. Alle smartphone mogen wat mij betreft zo’n achterkant krijgen. De kleur baaiblauw staat de smartphone daarbij erg goed, al helemaal gecombineerd de glanzende aluminium zijkanten en camera-eiland. Het gepolijste aluminium krast wel heel snel en mag wat mij betreft vervangen worden door een matte afwerking zoals we bij de ‘gewone’ Pixel 8 zien.

pixel 8 pro

4. De kunst van het onwijs felle licht

Het 6,7 inch 120 Hz LTPO OLED-paneel van de Pixel 8 Pro straalt je letterlijk tegemoet. Met een helderheid van maar liefst 2400 nits is dit het helderste beeldscherm in een smartphone dat ik ooit gebruikt hebt. De kleuren spatten er hierbij vanaf en het contrast is oneindig.  

pixel 8 pro

5. Beste updatebeleid

Google heeft het eindelijk voor elkaar gekregen om de beste fabrikant te worden omtrent het verzorgen van updates. Als maker van Android was het hier overigens ook aan verplicht. Met het vernieuwde updatebeleid krijgt de Pixel 8 Pro zeven jaar beveiligingsupdates en zeven Android-upgrades. Hiermee wordt de smartphone tot Android 21 en tot 2030 geüpdatet. De telefoon draait overigens op een schone versie – inclusief enkele handige Pixel-functionaliteiten –  van Android 14, de nieuwste versie van het besturingssysteem.

Google Pixel 8 Pro: de minpunten

1. Oplaadsnelheid ook bij de Pro niet snel

In mijn review van de Pixel 8 gaf ik al aan dat ik de oplaadsnelheid van de telefoon ondermaats vond. Voor 799 euro kan je de Pixel 8 namelijk slechts opladen met een vermogen van 24W. De 8 Pro doet het helaas niet veel beter, ondanks het feit dat dit toestel nog duurder is.

De 8 Pro kun je opladen met een maximaal vermogen van 30W. En ook dit is toch wel bedroevend laag voor een premium toestel anno 2023. Het duurt zo’n anderhalf uur voordat de telefoon in zijn geheel is opgeladen. Voor volgend jaar mag Google de stap maken naar 45W of 65W, ja toch? 

De batterij van de telefoon is overigens niet slecht, maar kan nog altijd niet mee met concurrerende  smartphones. Ik haalde een schermtijd van ongeveer vijf a zes uur. 

pixel 8 pro

2. Voor het eerst premium

Google heeft er bij de Pixel 8 Pro voor gekozen om een echte premium smartphone op de markt te brengen. Qua specificaties, hardware én software heeft Google stappen gezet om dit te bereiken en doet het op weinig punten meer onder voor concurrenten als de S23 Ultra. 

Deze stap zorgt er echter ook voor dat je voor de beste Google-telefoon anno 2023 minimaal 1099 euro moet betalen. Voor het eerst is het vlaggenschip van Google zo duur. De Pixel 7 Pro had nog een adviesprijs van 899 euro. 

3. Opslagcapaciteit kan echt niet

Als laatste kritiekpunt wil ik het even over de standaard opslagcapaciteit van de Pixel 8 Pro hebben. Met de standaard versie van de telefoon, waarvoor je dus 1099 euro betaalt, krijg je 128 GB aan opslag. Dit kan echt niet meer. Dit had standaard 256 GB moeten zijn. Hiervoor betaal je nu zo’n zestig euro extra. We raden dus aan om voor dit geld, en het kleine verschil, voor de 256 GB-versie te kiezen. Google mag hiervoor een voorbeeld nemen aan Nothing. Zij bieden de Phone (2), 699 euro, namelijk standaard aan met 256 GB aan opslag. 

pixel 8 pro

Conclusie 

De Google Pixel 8 Pro is een waar meesterwerk geworden. Het design in combinatie met de krachtige hardware en de bijzondere AI-functies maken de 8 Pro een namelijk ”piece of art”. Het is daarbij voor het eerst dat Google zich in de premiumklasse op de markt bevindt en zijn paradepaardje hiervoor ook uitrust. De telefoon beschikt over een onwijs goed en consistent camera-eiland inclusief 50 MP hoofcamera, 50 MP groothoeklens en 48 MP telecamera welke 5x optisch kan zoomen. Daarnaast beschikt het toestel over een onwijs helder en vloeiend OLED-paneel, een premium design met matte afwerking, draait de smartphone op een schone versie van Android 14 en wordt hij maar liefst zeven jaar ondersteund met beveiligingsupdates en Android-upgrades.

Het meest bijzondere aan de telefoon is echter dat het een nieuwe tijdperk inluidt. Bij het toestel draait het immers voor een groot gedeelte om AI. De 8 Pro zit boordevol handige AI-functies zoals de Magic Editor waarmee je objecten onder andere kunt verplaatsen, vergroten en kunt laten verdwijnen. Al deze functies werken naarmate je er langer mee werkt steeds beter en je wordt in staat gesteld om steeds creatiever te denken. 

Wel laadt de Pixel 8 Pro vrij traag op, beschikt hij over slechts 128 GB standaard geheugen en is de batterij zelf nog altijd niet top. Daarbij is de smartphone met zijn adviesprijs van 1099 euro duur. Maar ja, een goed kunstwerk is nou eenmaal niet goedkoop. 

Pluspunten

  • Luidt een nieuw AI-tijdperk in
  • Beste camera-eiland dat er is
  • Design is een waar kunstwerk
  • Fel en vloeiend OLED-paneel
  • Onwijs goed updatebeleid

Minpunten

  • Opslagcapaciteit kan echt niet
  • Oplaadsnelheid te traag
  • Duur
  • Accu niet slecht, maar ook niet top

Google Pixel 8 kopen

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

25 november 2023, 20:11

ja Jelle Passchier, we hebben het hier over een Google telefoon. Niet over een Google Camera. Als je nu in dit stukje alles weglaat over de camera blijft er wel heel weinig over van de Google Pixel. En dat is jammer. Andere mogelijke redenen om dit toestel te willen blijven zo buiten beeld. Wil wil er nu een camera voor 1099 euro die toevallig nog telefoon functies als extra opties heeft

24 november 2023, 18:03

Hopenlijk gaan ze met de 9 serie de batterijduur en oplaadsnelheid grondig aanpakken, dan worden ze weer interessant..