Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

7 tips voor fotograferen met je telefoon in het donker

Sebastien Marien
Sebastien Marien
27 mei 2022, 19:00
6 min leestijd
7 tips voor fotograferen met je telefoon in het donker

Lees verder na de advertentie.

Fotografie in moeilijke lichtomstandigheden is niet evident voor de kleine camerasensors die in smartphones zitten, maar gelukkig zijn er veel manieren om tot een beter resultaat te komen. Wij geven je zeven tips waarmee je betere foto’s kan maken bij weinig licht.

1. Let op de hardware

Deze tip geldt alleen voor wie overweegt om een nieuwe telefoon aan te schaffen die een veelzijdige camera heeft. Er zijn twee enorm belangrijke kenmerken die een rol spelen bij nachtfotografie wanneer je meerdere telefoons vergelijkt.

Als eerste presteert een sensor met optische beeldstabilisatie (OIS) beduidend beter dan een toestel zonder die functie. Door OIS reageert de sensor op bewegingen zodat je veel minder snel een onscherp beeld krijgt. En wil het nu net dat je juist sneller onscherpe beelden krijgt als je foto’s neemt bij weinig licht. Dat komt omdat de sensor dan foto’s maakt met een lange sluitertijd en de minste beweging kan dan het beeld verstoren.

Een tweede belangrijk aspect is de grootte van de sensor uitgedrukt in inch. De regel is eenvoudig: een grotere sensor vangt doorgaans meer licht op en meer licht staat dat gelijk aan meer details in een foto. Zoek dus de specificaties op en kies voor de grootste sensor. 

2. Nachtmodus

De nachtmodus is bij de ene telefoon beter dan bij de andere en het is goed om te weten hoe de nachtmodus werkt. De meeste telefoons nemen in de nachtmodus beelden met een lange sluitertijd, zodat de camerasensor de kans krijgt om een optimale hoeveelheid licht op te vangen. Alleen, zoals we al zeiden, loop je dan de kans om door beweging je foto te verpesten. Doorgaans zie je dan in de camera-app ook het verzoek om de telefoon zo stabiel mogelijk te houden.

Maar belangrijk is dus dat niet elke nachtmodus evenwaardig is. Sommige merken zoals de Pixel-telefoons van Google of Samsung-telefoons voegen naast die lange sluitertijd nog een heleboel extra softwareoptimalisaties toe om tot een goed resultaat te komen. Maar bij Androidworld hebben we net zo goed telefoons gezien die betere foto’s maken zonder de nachtmodus. Test de functie eerst even.

Links een nachtfoto genomen met de Google Pixel 6 Pro (899 euro) en rechts een foto gemaakt met de Sony Xperia Pro-I (1.799 euro)

3. Manuele modus

Bij een tegenvallende nachtmodus kan de handmatige modus uitweg bieden, vaak ook de ‘Pro-functie’ genoemd. Je krijgt hiermee zelf de touwtjes in handen van onder meer de belichting, sluitertijd en de iso-waarden. Dat zijn een heleboel termen in één zin en daarom een woordje uitleg:

  • Belichting of diafragma: Deze benamingen worden soms door elkaar gehaspeld door smartphonemerken. De meeste smartphonecamera’s hebben maar één diafragma of lensopening, uitgedrukt in f-waarden. Een lagere f-waarde staat voor een grotere lensopening en dus meer licht dat op sensor valt, wat je natuurlijk graag wil bij nachtfotografie. Heel vaak vind je ook in de Pro-modus simpelweg een ‘exposure’ of ‘belichting’ schuifknop, juist omdat smartphonecamera’s in feite maar één diafragmawaarde hebben.
  • Sluitertijd: De tijd die de sluiter van ja cameralens gebruikt om een foto te maken. Met een langere sluitertijd krijg je beter belichte beelden, maar loop je het risico om onscherpe foto’s te maken als je met je hand trilt.
  • Iso-waarden: De lichtgevoeligheid van de camerasensor. Je verhoogt de iso-waarden pas als je de belichting en sluitertijd tot het maximale hebt gedreven gezien de fotografieomstandigheden. Dat komt doordat met hogere iso-waarden ruis te zien is in je foto’s, maar voor nachtfotografie zit er eigenlijk niets anders op dan de iso-waarden te verhogen.

4. Gebruik een tripod

In dit artikel kon je al duidelijk begrijpen dat je bij nachtfotografie een lange sluitertijd helpt om beter belichte foto’s te maken, alleen kunnen trillingen van je hand er soms voor zorgen dat beelden onscherp zijn. Een statief of tripod lossen dat probleem op, want je kan je telefoon dan stabiel houden tijdens fotograferen. Je hebt ook erg mobiele exemplaren, zowel bij statieven als tripods.

Let er wel op dat je eentje neemt met een opzetstuk waar je een telefoon mee kan vastklemmen en idealiter wil je een opzetstuk waarmee je je telefoon zowel horizontaal als verticaal kan vastzetten. Als je zelf al over een statief of tripod beschikt, bijvoorbeeld voor je camera, dan volstaat het om enkel een smartphonehouder met schroef aan te schaffen. Hieronder vind je voorbeeld van een telefoonhouder die we ook op de redactie gebruiken.

De Ulanzi ST-17

5. Verlicht zelf de omgeving

Elke telefoon komt met een flitser op de achterzijde, maar zelden is zo’n ingebouwde flitser genoeg. Onderwerpen die je fotografeert zijn vaak totaal overbelicht van dichtbij of onderbelicht veraf. Niets houd je tegen om andere bronnen van licht te gebruiken om een onderwerp beter te belichten. Soms kan een zaklamp of een combinatie van meerdere smartphoneflitsers al een enorme meerwaarde zijn. Je kan dan ook testen met de afstand van de lichtbron tot het onderwerp en de richting waarin het licht schijnt. Merk je dat een beeld duidelijk overbelicht is, dan houd je het licht wat verder weg.

6. Gebruik een reflectiescherm

Zowel overdag als ’s nachts is fotografie in de eerste plaats een kwestie van spelen met licht. Een reflectiescherm kan je helpen om slimme om te gaan met licht. Wanneer je bijvoorbeeld foto’s neem in de stad, dan kan je bijvoorbeeld een reflectiescherm zo positioneren dat straatverlichting of andere lichtbronnen op het onderwerp zijn gericht. Het is een alternatieve manier om een onderwerp te verlichten op een manier waardoor het beter past in zijn omgeving.  Net als bij tripods en statieven, zijn heel wat reflectieschermen opvouwbaar.

nachtfoto
In deze foto zie je het omgevingslicht op het gezicht van de persoon vallen.

7. RAW-fotografie

Zelfs als je alle bovenstaande adviezen volgt, dan is na het nemen van de foto’s maar een deel van het werk klaar. Met de nabewerking kan je de kleuren en de belichting van je beelden goed afstellen. En beelden bewerken levert altijd een beter resultaat op als je in RAW-fotografeert.

RAW is een bestandstype waarbij je smartphonecamera de ruwe sensorgegevens van een foto bewaart. Wanneer je foto’s neemt in het-JPEG-formaat vindt er automatisch compressie plaats en maakt je telefoon al zelf een deel van de keuzes bij het verwerken van je foto’s. Als je achteraf een JPEG-foto bewerkt en opslaat, dan treedt er kwaliteitsverlies op doordat het fotobestand een tweede keer wordt verkleind. Je kan ook tussen veel minder kleurentinten en bewerkopties kiezen vergeleken met RAW. Een RAW-foto bewerk je zo vaak als je wil: de kwaliteit blijft behouden.

Zoek dus in de instellingen van de camera-app naar de mogelijkheid om in RAW te fotograferen en zet de optie aan als je goede foto’s wil maken. Is een foto enkel bedoelt om snel met een vriend te delen via een berichtenapp, dan volstaat JPEG uiteraard wel. 

  • Wat is RAW-fotografie voor telefoons en wat zijn de voordelen?

Heb jij nog meer tips voor wie zich wil wagen aan nachtfoto’s? Misschien ben je zelf een professioneel of amateurfotograaf? Laat ons al jouw tips weten in de reacties.

Beluister onze podcastreeks over smartphonefotografie

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!