De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

[Podcast] Smartphone-fotografie: telefoon versus spiegelreflexcamera

Sebastien Marien
Sebastien Marien
10 oktober 2019, 20:00
3 min leestijd
[Podcast] Smartphone-fotografie: telefoon versus spiegelreflexcamera

Lees verder na de advertentie.

In onze podcastreeks over smartphone-fotografie zoomen we in op alles wat met de camera’s van onze telefoons te maken heeft. Te gast is fotograaf Rob Turk van smartphone-fotografie.nl. In deze aflevering bekijken we hoe ver de kwaliteit van telefooncamera’s verwijderd is van een spiegelreflexcamera.

Telefoon versus spiegelreflexcamera

Rob Turk is misschien wel fotograaf van beroep, maar hij merkt naar eigen zeggen dat hij erg vaak voor zijn telefoon kiest, gewoon omdat je hem voor elke gelegenheid bij je hebt. Toch biedt een spiegelreflex- of systeemcamera nog meer veelzijdigheid. “Denk aan de mogelijkheid om één of meerdere flitsers te kunnen aansluiten. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid om een lange lens erop te zetten. Stel je gaat op safari of je wil vanop grote afstand op zee een foto maken, dat kan gewoon”, legt Turk uit.   

Anderzijds is die veelzijdigheid altijd een beperking bij telefoons die nooit zomaar zal verdwijnen volgens Rob Turk, omdat telefoons lijden onder de kleinere sensors en het gebrek aan verwisselbare lenzen. Zelfs met de 10x optische zoom-camera van de Huawei P30 Pro zal je nooit hetzelfde effect krijgen als met een verwisselbare telelens die je op een spiegelreflexcamera plaatst.

Fotografietips

Toch zijn er wel oplossingen voor telefoons, zoals de bekende olloclip, waarmee je wel meer mogelijkheden uit de cameraprestaties van je telefoon haalt. Turk gebruik ook lenzen van een tweetal merken bij zijn cursussen. “Ik gebruik groothoek-, macro- en telelenzen. Het zijn lensjes die je op je telefoon klemt, maar lastig is wel dat ze precies op de optische as moeten staan. Als dat niet het geval is, is de kwaliteit gelijk een stuk minder”, stelt hij.

olloclip Multi-Device Clip

De fotograaf raadt andere smartphonefotografen aan om goed te zoeken naar de mooiste kadrering en ook aandacht te schenken aan de nabewerking. Zelf kiest hij daarvoor liever geen filters à la Instagram. “ik probeer een foto zo goed mogelijk te laten lijken op de werkelijkheid, en dat kan niet in één keer. Stel je neemt een foto van binnen naar buiten met iemand voor een raam. Dat krijg je niet in één keer goed, en dat zal je moeten gaan bewerken. Zonder bewerking is ofwel de buitenkant te licht of te donker, of de persoon staat te donker op de foto. Het is de combinatie tussen een goede combinatie en de nabewerking die zorgt voor een goede kwaliteit.”, Maakt Rob Turk duidelijk.

Ontdek het derde deel van ons gesprek met Rob Turk in onderstaande podcast. 

Wil je de podcast liever wil downloaden? Dat kan hier.  

Meer afleveringen: 

Ontdek alles over onze nieuwe podcast van Androidworld, Tech in Five.  Tech In Five brengt je elke werkdag het laatste technieuws in vijf minuten. Je host Dim behandelt in deze dagelijkse podcast de meest relevante nieuwsonderwerpen in tech. Deze podcast van maximaal vijf minuten is te beluisteren via elke podcastapp. 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!