Black Friday Weeks bij Teufel met kortingen tot 42 procent!

4 beste alternatieven voor ChatGPT die je nu kan testen

Sebastien Marien
Sebastien Marien
27 februari 2023, 14:52
7 min leestijd
4 beste alternatieven voor ChatGPT die je nu kan testen

Lees verder na de advertentie.

ChatGPT is een taalbot die met zijn complexe antwoorden op vragen, heel wat gebruikers doet verbazen. Het systeem is zo populair dat Microsoft en Google nu een ware ‘AI-strijd’ zijn beland. De bedrijven willen elk zo snel mogelijk een chatbot bouwen in hun zoekmachine en andere diensten. Wij bespreken vier alternatieven voor ChatGPT die jouw aandacht verdienen.

1. ChatSonic

ChatSonic werkt op een aantal manieren beter dan ChatGPT, maar het heeft ook een aantal minpunten. Het systeem is getraind door het GPT 3.5-taalmodel, ofwel precies dezelfde technologie die ChatGPT gebruikt. De ontwikkelaars van ChatSonic hebben een oplossing voor een paar minpunten van ChatGPT, terwijl dit systeem ook met een aantal functies uitpakt.

Deze chatbot kan om te beginnen actuele informatie van Google Zoeken gebruiken en dat is een groot voordeel vergeleken met ChatGPT. De chatbot van van OpenAI heeft geen data meer over gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld na september 2021. ChatSonic toont ook referenties na een zoekopdracht, net zoals de nieuwe AI-bot van Bing dat doet. Je krijgt wel geen volledige lijst met zoekresultaten te zien.

Persoonlijkheid en extra functies

ChatSonic pakt ook uit met een zogenaamde keuze over de ‘Persoonlijkheid’. Gebruikers kiezen met welke toon ChatSonic zijn antwoorden formuleert. Je kan de poëet in hem naar boven halen, maar bijvoorbeeld ook de Engelse vertaler, de reisgids of de personal trainer. Verder kan je ook via spraakopdrachten vragen stellen via de microfoon van je telefoon of pc en je kan ChatSonic ook vragen om afbeeldingen te genereren, vergelijkbaar met Dall-E2.

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan ChatSonic. Het systeem heeft de neiging om soms erg te kort en bondig te zijn met zijn antwoorden en het kan ook minder goed code schrijven, vergeleken met ChatGPT. ChatSonic is wel gratis, maar je kan elke dag maar een beperkt aantal vragen stellen. Het heeft ook betaalde abonnementen, maar ChatSonic verdient ook aan zijn gratis gebruikers. De gegevens die ChatSonic verzamelt kunnen voor commerciële toepassingen worden ingezet.

Hieronder zie je een eenvoudige test waarin we creatieve en een actuele vraag stellen. In de creatieve vraag schrijft ChatSonic een vrij stereotiep verhaal, maar het scoort erg goed in de actuele vraag.

Respectievelijk de antwoorden op de creatieve en actuele vraag

2. GPT-3 Playground

GPT-3 Playground is een meer experimentele versie van ChatGPT die ook door OpenAI wordt ontwikkeld. Hoewel GPt-3 Playground al langer bestaat, ging de meeste media-aandacht wel naar ChatGPT. GPT-3 Playground heeft heel wat extra instellingen die verwarrend kunnen zijn voor de meeste gebruikers. Het is wel beter geschikt voor ‘power users’ en ontwikkelaars, want het is mogelijk om met het systeem bètafuncties en bepaalde integraties te testen.

Meer controle over de antwoorden

Je kan in Playground wisselen tussen verschillende taalmodellen die elk een eigen voordeel of specialiteit hebben. Sommige zijn beter in taal, terwijl andere beter informatie verstrekken of code kunnen schrijven. Je kan ook onder meer de mate van willekeur in de antwoorden controleren, de mate waarin herhaling van zinsdelen is toegestaan en de maximale lengte van antwoorden.

Je krijgt dus veel meer controle over de antwoorden die GPT3-Playground geeft, vergeleken met ChatGPT. Al krijgt ook deze chatbot krijgt te maken met de belangrijkste beperking van ChatGPT: de gedateerde informatie waar het model over beschikt. Net als ChatGPT is ook deze chatbot gratis.

GPT-3 Playground schreef in onze test ook een stereotiep verhaaltje waarin de prins de prinses redt van een draak. Daarnaast faalde de AI-bot ook, zoals verwacht, met de actualiteitsvraag. 

Respectievelijk de antwoorden op de creatieve en actuele vraag

3. Bing Chat

Microsoft investeerde meer dan 10 miljard dollar in OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT ontwikkelt. Het wil zo snel mogelijk een taalbot combineren in zijn diensten, te beginnen met de Bing-zoekmachine en de Microsoft Edge-browser. Bing leeft immers al jarenlang in de schaduw van Googles zoekmachine en over Edge en Google Chrome kunnen we hetzelfde zeggen. Elk percentage aan marktaandeel dat Edge en Bing veroveren, staat gelijk aan meer omzet uit advertenties die richting Microsoft stroomt.

De eerste gebruikers testen sinds kort al de integratie van GPT in Bing. Die bestaat uit twee afzonderlijke delen. Als eerste is er een zoekmachine die vragen beantwoordt en daarna zoekresultaten toont. Het tweede onderdeel is een chatfunctie waarbij je een gesprek kan voeren zoals in ChatGPT. 

Sneller en actueel

Het systeem heeft een paar voordelen vergeleken met ChatGPT. Het belangrijkste is de actuele informatie waar de zoekmachine over beschikt Daarnaast werkt Bing ook al met een nieuwere versie van het GPT-model, versie 4.0, die sneller werkt en betere zinnen vormt.

De functies van Bing zijn gratis om te gebruiken, maar voorlopig wordt slechte een kleine groep testers door Microsoft toegelaten. We konden de AI van Bing daarom jammer genoeg niet zelf testen. Microsoft werkt ondertussen ook aan integratie in de app en verbeteringen voor de mobiele website van Bing. 

Een demo van Microsoft

4. YouChat

YouChat is net als ChatGPT gebaseerd op GPT 3.5, maar de dienst zit daarnaast ook verweven met de zoekmachine You.com. Hoewel het slechts over informatie beschikt die reikt tot september 2021, kan het systeem actuele info verkrijgen van websites en het verwijst ook telkens naar de bron. 

Code, schrijven en afbeeldingen maken

YouChat lijkt verder in veel opzichten op ChatSonic. Zo is er een functie waarmee het afbeeldingen genereert op basis van omschrijvingen, en naast de gewone chatfunctie is er nog een schrijfmodus. Je kan daarmee verschillende soorten van tekst schrijven: van een blogbericht tot een mail of een bericht op sociale media. Daarbij kies je ook de toon van het bericht en de doelgroep. Verder is er ook een aparte functie waarmee YouChat programmeurs kan helpen door code te schrijven.

De chatfunctie van YouChat werkt gratis en onbeperkt, maar dat geldt niet voor het schrijven, het maken van code of het genereren van afbeeldingen. Op dit moment is er ook geen abonnement beschikbaar waarmee je deze toepassingen wel regelmatig kan gebruiken.

In onze test zie je hoe YouChat onze creatieve vraag anders interpreteert dan de andere chatbots. Het genereert geen verhaal, maar verwijst naar een bestaande tekst. Daarnaast is ook het antwoord op de actuele vraag niet erg goed. Het verwijst ten eerste door naar een automatisch vertaald Brits artikel, dat als enige bron dient. De instructies die YouChat meedeelt, horen bij een andere streamingdienst dan YouTube Music.

Respectievelijk de antwoorden op de creatieve en actuele vraag

Over chatbots

Er is geen enkele online platform dat sneller nieuwe gebruikers wist aan te trekken dan ChatGPT. Veel techbedrijven zien in AI een nieuw pad naar succes en op korte termijn staat er dus veel te gebeuren in de wereld van chatbots. We gaan niet alleen binnenkort aan de slag met een chatbot van Micrososft, maar ook met Bard, een vergelijkbaar een systeem dat door Google wordt ontwikkeld. Verder zullen nog andere bedrijven het voorbeeld van Bing, ChatGPT en Bard volgen.

Omdat het gaat om hagelnieuwe technologie, zullen indrukwekkende antwoorden nog regelmatig worden afgewisseld met teleurstellende of zelfs onjuiste informatie. AI-bots zijn op dit moment allesbehalve een afgewerkt product en het kost nu eenmaal tijd en computerkracht om de neurale netwerken van een AI-systeem te trainen. Google schakelt al zijn medewerkers in om het proces te versnellen.

Alles wijst erop dat chatbots op de lange termijn het potentieel hebben om hele bedrijfssectoren te beïnvloeden. Dat kon je lezen in een recent  opiniestuk van Androidworld. Wat kan jij in jouw baan gebruiken op het gebied van AI? Welke van de bovenstaande chatbots vind jij interessant? Heb je nog andere systemen getest? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over AI-bots? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op TelegramFacebookInstagram en Twitter.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!