Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Vals of Echt? Ontdek hoe je schadelijke Android-apps herkent en voorkomt

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
22 mei 2023, 10:04
4 min leestijd
Vals of Echt? Ontdek hoe je schadelijke Android-apps herkent en voorkomt

Lees verder na de advertentie.

Met de opkomst van smartphones zijn apps een integraal onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Het Android-besturingssysteem van Google biedt gebruikers een enorm scala aan applicaties, waardoor we onze telefoons kunnen personaliseren en productiever kunnen zijn. Helaas zijn er ook kwaadwillende individuen die proberen misbruik te maken van het groeiende ecosysteem van Android-apps door schadelijke apps te verspreiden. Het is daarom essentieel om te weten hoe je deze apps kunt herkennen en voorkomen. In dit artikel delen we enkele belangrijke tips om je te helpen bij het veilig omgaan met Android-apps.

1. Download apps alleen uit betrouwbare bronnen

Een van de meest effectieve manieren om schadelijke apps te voorkomen, is door apps uitsluitend te downloaden van betrouwbare bronnen, zoals de officiële Google Play Store. Google controleert de apps op schadelijke inhoud voordat ze worden gepubliceerd, waardoor de kans kleiner wordt dat je een gevaarlijke app installeert. Vermijd het downloaden van apps van onbekende websites of externe app-winkels, omdat deze mogelijk niet dezelfde strenge controlemechanismen hebben.

Wil je toch eens naar Google Play Store-alternatieven kijken? Je kan dan deze appwinkels overwegen.

2. Controleer de app-beoordelingen en recensies

Voordat je een app downloadt, is het een goed idee om de beoordelingen en recensies van andere gebruikers te bekijken. Deze feedback kan je inzicht geven in de betrouwbaarheid en veiligheid van de app. Let op negatieve opmerkingen over mogelijke malware, privacy-inbreuken of andere verdachte activiteiten. Als een app veel negatieve beoordelingen heeft, is het verstandig om er vanaf te zien.

Deze app met het cijfer 1,9 krijgt veel slechte beoordelingen in de Play Store

3. Controleer de machtigingen van de app

Bij het installeren van een app vraagt deze vaak om bepaalde machtigingen, zoals toegang tot je contacten, camera, locatie of microfoon. Lees deze machtigingen zorgvuldig voordat je ze accepteert. Als een app onnodige of verdachte machtigingen vraagt die niet gerelateerd zijn aan de functionaliteit van de app, kan dit een waarschuwingssignaal zijn voor mogelijke kwaadaardige bedoelingen. Wees voorzichtig bij het installeren van apps die onredelijke toegangseisen stellen. Meer weten? Zo beheer je app-machtigingen als een pro.

4. Houd je Android-besturingssysteem up-to-date

Fabrikanten en ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit voor het Android-besturingssysteem om beveiligingslekken te dichten en kwetsbaarheden aan te pakken. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van het besturingssysteem gebruikt door regelmatig updates te controleren en te installeren. Oudere versies kunnen mogelijk kwetsbaarheden bevatten waarvan schadelijke apps gebruik kunnen maken.

5. Update je apps regelmatig

Naast het bijwerken van het besturingssysteem is het belangrijk om ook je geïnstalleerde apps regelmatig bij te werken. Ontwikkelaars brengen vaak updates uit om beveiligingsproblemen op te lossen en eventuele kwetsbaarheden aan te pakken. Stel automatische updates in of controleer regelmatig op updates in de Google Play Store.

Een Android-app updaten

  1. Open de Google Play Store-app.
  2. Tik rechtsboven op je profielicoontje.
  3. Tik op Apps en apparaat beheren. Bij apps waarvoor een update beschikbaar is, staat het label Update beschikbaar.
  4. Tik op Updaten.

6. Wees op je hoede voor valse apps

Schadelijke apps proberen vaak de gebruiker te misleiden door zich voor te doen als populaire en betrouwbare apps. Let op spelling- en grammaticafouten in de app-beschrijving, onrealistische beloften, verdachte ontwikkelaarsnamen en lage beoordelingen. Controleer altijd de officiële website of ontwikkelaarspagina van de app om er zeker van te zijn dat je de echte versie downloadt.

7. Gebruik een betrouwbare antivirus-app

Overweeg het installeren van een antivirus-app voor Android op je apparaat. Deze apps kunnen extra bescherming bieden tegen schadelijke apps en andere beveiligingsrisico’s. Ze kunnen bijvoorbeeld realtime scans uitvoeren op nieuwe apps voordat ze worden geïnstalleerd, verdachte activiteiten detecteren en je waarschuwen voor mogelijke bedreigingen. Populaire beveiligings-apps zoals Avast, McAfee, AVG en Bitdefender bieden uitgebreide beveiligingsfuncties voor je Android-apparaat. Alles over de voor- en nadelen van antivirusapps vind je in dit artikel.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je de kans op het downloaden van schadelijke Android-apps aanzienlijk verminderen en je apparaat en persoonlijke gegevens beschermen. Wees waakzaam en zorg ervoor dat je bewust omgaat met de apps die je installeert. Veiligheid moet altijd voorop staan wanneer het gaat om het gebruik van mobiele apparaten en het downloaden van apps.

Heb jij nog tips op dit gebied? Laat ze achter in de reacties onder dit artikel, we zijn benieuwd!

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

23 mei 2023, 3:56

Dit is echt wel een nadeel van Android en het sideloaden van apps, via .apk (namaak) sites.

Android is net als Windows te lek en dus te makkelijk te misbruiken en met minimale middelen.

Apple’s App Store is veel beter beschermd, maar goed daar hangt een prijskaartje aan.

Helaas wil de EU dit om zeep helpen. En zullen we ook op iPhone’s meer van dit soort ellende gaan zien.

Wijze tip, alles wat gratis is, dat is ellende! Gratis bestaat niet er is altijd een verdien model.

22 mei 2023, 12:28

Tip: persoonlijk bekijk ik altijd een app grondig via de pc: ik plaats eventueel de app via de smartphone in m’n verlanglijstje en ga daarna eens grondig de info over de app via de pc lezen. Pas als ik overtuigd ben, ga ik installeren.

Wel heb ik enkele bemerkingen bij de tips die hier gegeven worden: reviews en scores in play store zijn niet zaligmakend: als je b.v. gaat kijken wat er allemaal geschreven wordt bij “speech services van google” of “android toegankelijkheidstools” van Google, dan zou je deze aps onbetrouwbaar kunnen noemen. Maar blijkbaar hebben vele reviewers niet goed gelezen wat deze apps doen. Ik snap best dat niet iedereen die apps weet te waarderen, vooral niet als je erdoor gehinderd wordt omdat je ze per ongeluk activeerde of de werking niet snapt. Maar er staat duidelijk wat deze apps doen en waarvoor ze dienen. Reviews en aantallen sterren kunnen dus iets aangeven, maar je moet ook zelf grondig lezen en desnoods even de app op de wenslijst parkeren, voordat je ‘m daadwerkelijk installeert.
Nog een tip: Als iemand me een app aanbeveelt, vraag ik altijd extra na of het app x of y is door de link in een mailtje te plakken en te sturen. Vorig jaar b.v. kocht ik een nieuw toestel en de leverancier raadde me de bijbehorende app aan, maar om zeker te zijn dat ik de juiste ap zou installeren, heb ik de link naar die app even in een mailtje gezet en naar hem gestuurd met de vraag of dit de bedoelde app was. Beter een vraag te veel stellen dan een onnodig risico nemen.