Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Hoe je je Android-telefoon kunt beschermen tegen malware

Laura Jenny
Laura Jenny
12 oktober 2023, 15:00
4 min leestijd
Hoe je je Android-telefoon kunt beschermen tegen malware

Lees verder na de advertentie.

Technologie is geweldig. Zo geweldig, dat je niet merkt hoe fijn het is, tot het een keertje niet werkt. Je smartphone werkt als een zonnetje, maar als iemand er malware op heeft gezet, dan kan dat gevoel in een paar minuten volledig verdwijnen. Je telefoon wordt bijvoorbeeld heel langzaam, of vertoont andere kuren. Of misschien heb je het niet eens door, en infecteert jouw toestel vervolgens allerlei toestellen van de mensen om je heen. We zijn geen dokters, maar waarschijnlijk heb je met malware te maken. Dit is wat het is, en vooral: hoe je je telefoon ertegen beschermt.

Malware is software die wordt gemaakt met kwade bedoelingen. Een virus, een Trojan, een worm, ransomware, spyware: het zijn allemaal vormen van malware. Het ene programma kijkt gewoon wat je toetsaanslagen zijn en ontdekken zo wat je wachtwoord is, het andere zet al je documenten op slot en laat je vervolgens met echt geld betalen om je weer toegang te geven. Hoe je het ook wendt of keert: malware is altijd software waar je niet op zit te wachten. Dus: daar moet je je goed tegen wapenen. Dit is hoe.

Check of je er al sprake is van malware

Je kunt je wel goed bewapenen tegen malware, maar als het al op je telefoon is, dan is het natuurlijk dweilen met de kraan open. Eerst dus even een goede check of je smartphone al geïnfecteerd is. Je kunt bijvoorbeeld naar de symptomen kijken: je telefoon is erg langzaam, apps doen er lang over om te laden, je komt apps tegen die je zelf niet hebt gedownload, je krijgt ineens steeds meer pop-ups en je batterijduur lijkt ineens flink te zijn afgenomen. Dit zijn allemaal dingen die erop kunnen wijzen dat je te maken hebt met malware. 

Geen paniek: er is in veel gevallen wat aan te doen. Wil je het rigoureus aanpakken, dan kun je kiezen voor de fabrieksreset. Je gaat dan terug naar de instellingen van de telefoon zoals toen hij uit de fabriek komt. Let op: dat betekent dat je al je foto’s, apps en documenten kwijt bent, als hier geen backup van is. Ook betekent het dat je je telefoon weer helemaal moet instellen zoals toen hij net nieuw was. Een andere optie is om apps die je niet herkend te verwijderen, maar dat is wel een stuk minder veilige mogelijkheid omdat de malware immers zijn weg al heeft gevonden in je besturingssysteem. Een andere optie is om je telefoon in de veilige modus te gebruiken (zo doe je dat). Als je geïnfecteerd bent, dan is dat heel ellendig. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen.

Gebruik antivirus-software

Bij normaal gebruik van je telefoon loop je niet enorm veel risico en is antivirus-software in principe volgens veel Android-gebruikers geen must. Denk bij normaal gebruik aan alleen apps uit de Play Store installeren en verder erg opletten bij e-mails en sms’jes, plus het bezoeken van betrouwbare websites in plaats van malafide varianten. Maar vertrouw je het toch niet helemaal, dan is er niks mis mee om antivirus-software te gebruiken. In dit artikel zetten we meerdere opties voor goede antivirus-software naast elkaar om je te helpen bij het maken van je keuze.

Wees zorgvuldig met wachtwoorden

Gebruik passkeys, een wachtwoordmanager, tweefactorauthenticatie en complexe wachtwoorden. De combinatie van deze vier dingen zorgt voor makkelijk, snel en vooral veilig inloggen, zonder dat andere mensen er makkelijk met je data vandoor kunnen gaan. Lees ook 5 tips voor sterke wachtwoorden en ons artikel over de beste gratis wachtwoordmanagers.

Gebruik een VPN 

Een VPN gebruiken zien sommige mensen als een sneaky manier om bepaalde diensten voor Amerika toch in Nederland te kunnen gebruiken, maar dat is niet per se alleen waar een virtual private network voor bedoeld is. Een VPN helpt je namelijk het adres van je apparaat te verbergen voor anderen, waardoor mensen niet zo makkelijk bij je gegevens kunnen komen. Je internet als het ware anoniem, alsof je adresloos bent. Wel zo handig, want het gaat in principe niemand wat aan waar je vandaan surft. Bovendien blijven de meeste websites het gewoon doen zoals altijd, waardoor een VPN een heel verstandig plan is.

Wat is een VPN en hoe werkt het? | NordVPN

Mijd openbare wifi

Natuurlijk ga je wel eens op een openbaar wifinetwerk: je zal maar in India op vakantie zijn waar je data niet geldt. Wees daar echter wel voorzichtig mee. Check goed met de receptie van je hotel welke wifi precies van het hotel is, zodat je niet per ongeluk op een netwerk gaat met een soortgelijke naam, dat door een hongere hacker wordt gerund. Openbare wifi is een van de meest onveilige manieren om te surfen, zeker als je geen VPN gebruikt. Vandaar de tip: mijd die openbare wifi’s zoveel mogelijk en gebruik een VPN. 

Probeer verder je telefoon goed te leren kennen, zodat je het eerder weet wanneer er iets gaande is. Je hoeft echt niet elk hoekje en gaatje te kennen, maar een iets diepere kennis van wat er allemaal op je telefoon te vinden is kan enorm helpen in ontdekken dat er iets anders is, en ook wat precies. Succes met het veilig houden van je telefoon: als je vragen hebt, dan weet je ons te vinden in de reacties onder dit artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!