Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

11 handige tips voor thuis studeren, werken en ontspannen

Sebastien Marien
Sebastien Marien
19 augustus 2021, 12:00
8 min leestijd
11 handige tips voor thuis studeren, werken en ontspannen

Lees verder na de advertentie.

De coronacrisis dwingt studenten om voor lange tijd thuis te studeren en er lessen te volgen. Je kan het dan ook maar beter comfortabel maken en er tegelijk voor zorgen dat je alles ter beschikking hebt om productief aan de slag te gaan.

Thuis werken en studeren

We willen met zijn allen er zoveel mogelijk voor zorgen dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen beperkt blijft, en daarom kiezen scholen en universiteiten ervoor om lessen digitaal te laten doorgaan. Sinds 19 juli 2021 beveelt de Rijsoverheid aan om opnieuw thuis te werken, tenzij het niet ander kan.

Of je nu op de schoolbanken zit, of thuis aan de keukentafel, met de juiste tools kan je vlot werk verrichten. De tijd die je anders besteed onderweg naar de campus, kan je nu gebruiken voor aan wandeling tijdens de lunchpauze om zo voldoende te bewegen. De Androidworld-redactie heeft al meer dan 10 jaar ervaring als het om thuiswerk gaat, en je vindt hier een compleet pakket aan tips voor studenten en scholieren.

1. Kantoor-apps

Als jouw school werkt met het kantoorpakket van Microsoft is de kans groot dat je de Office-tools kosteloos op jouw pc kan laten werken. Je kan daarover meer informatie vinden op het leerplatform van je school. Een alternatief zijn de bekende diensten van Google, want met Google Documenten, Presentaties en Spreadsheets haal je de essentiële software in huis waarmee jij al je taken of samenvattingen van leerstof kan maken.

De diensten werken in de vorm van een app voor je telefoon, tablet of Chromebook, maar ook als een webversie voor op je pc of laptop. Alle voortgang die je maakt met het ene apparaat wordt automatisch opgeslagen in de Google Drive zodat je probleemloos met een ander apparaat kan verder werken. Daarnaast heb je voor Chrome een handige extensie die je toelaat om zonder internetverbinding documenten te bewerken.

2. Notities maken

Maak het werk verder nog efficiënter dankzij Google Keep. Dankzij deze app maak je takenlijstjes of noties van je lessen. Gebruik labels in Keep om een onderscheid te maken tussen de verschillende vakken zodat je het overzicht bewaart. Er zijn ook heel wat alternatieven voor Google Keep die echt het overwegen waard zijn. Onze acht favorieten, ontdek je hier.

Google Keep

Google LLC

7.2
Gratis
Via Google Play

3. Adobe Creative Cloud

Heb je voor je schoolwerk de programma’s nodig van Adobe Creative Cloud, zoals Photoshop en Illustrator? In dat geval heb jij misschien wel recht om die kosteloos van thuis te gebruiken, want Adobe maakte recent bekend dat scholen hun studenten kosteloos vanop afstand toegang kunnen geven tot de software via aan aanvraagformulier. Vraag even na bij je school of jij hier aanspraak op kan maken.

4. Scribbr

De omschakeling maken naar thuiswerk kan voor de nodige stress zorgen, en zeker wanneer deadlines naderen of als docenten te weinig tijd nemen voor feedback op jouw werk. Maak je niet onnodig druk en vraag om feedback bij op belangrijke jaarwerken en extra begeleiding , via online-diensten zoals Scribbr. Die helpen je met je bronnenvermelding volgens de APA-normen, maar je krijgt ook feedback over de structuur en het taalgebruik in je taken zodat je zonder stress kan werken. Daarnaast controleert Scribbr ook op plagiaat zodat je geen fouten maakt.

5. Skillshare

Is er nog tijd over na de lessen of tussen twee lesuren ? Voorkom dat je dat je meteen begint te gamen gamen of alvast doorheen het aanbod van Netflix begint te scrollen. Deze extra tijd die je thuis spendeert kan je nuttiger gebruiken dankzij Skillshare.

Je kan met deze dienst videolessen volgen in onderwerpen en vakken naar keuze: van Web development tot grafisch design en fotografie. Het leuke aan deze dienst is dat je naast een webversie ook een uitstekende app hebt, en je kan twee maanden lang gratis gebruikmaken van de dienst. Er is geen beter moment om iets extra te leren dan nu.

Online Skillshare-lessen

Skillshare, Inc

8.6
Gratis
Via Google Play

6. Fiverr

Thuiswerk zorgt in principe voor extra tijd en zorg ervoor dat je die optimaal spendeert. Na je uren voor school kan je nog een extra cent verdienen dankzij Fiverr, dat is een groot platform voor freelance-diensten. Je kan tal van talenten inzetten om wat te verdienen, en dat kan gaan van videobewerking tot een instrument bespelen. 

Need a Freelancer? Obviously Fiverr | Fiverr

7. Groepswerk met Trello

Als je groepswerken vanop afstand moet organiseren, kan dat een uitdaging zijn. Op de Androidworld-redactie zijn we al langer gewerkt om vlot met onze collega’s samen te werken zonder altijd samen op één plek te zitten. De gratis tool Trello kan daar echt bij helpen.

Op een Trello-bord kan je een opsomming maken van de verschillende werkstukken die moeten worden gemaakt, en jij en je groepsleden kunnen vervolgens zichzelf aan elk van deze taken koppelen. Door de taak als een soort van post-it te verplaatsen op het bord kan je tonen of je nog met het werk bezig bent of wanneer het al klaar is. Vervolgens kan een groepsgenoot met een reactie feedback geven op jouw werk of aangeven dat hij of zij het werk heeft gecontroleerd. Je kan de Trello-website hier vinden, maar de dienst bestaat ook als app.

Trello

Trello, Inc.

7.8
Gratis
Via Google Play

8. Videovergaderen

Als je online lessen volgt of in groep werkt dan zal je ongetwijfeld met diensten voor videovergaderingen in contact komen. Drie bekende tools zijn Zoom, Microsoft Teams en Google Meet. Je kan ze stuk voor stuk gratis proberen.

Meet is al gratis sinds het begin van de coronacrisis, en sinds mei 2021 is Teams voor iedereen beschikbaar. Zoom kende een woelige start in het begin van de pandemie, maar de ontwikkelaars rolden snel verbeteringen uit. Nu wordt er ook gewerkt aan eigen kantoor-apps van het bedrijf. Hieronder ontdek je drie artikelen die je meteen op weg zetten met de populaire apps voor videovergaderingen.

9. “Help mijn harde schijf is vol”

Wie veel tijd thuis op zijn computer besteedt, en het apparaat zowel gebruikt voor games als werk kan weleens met een volle harde schijft te maken hebben. Een goedkope oplossing is om een externe harde schijf op je computer aan te sluiten, maar handiger is om van een NAS gebruik te maken, dat staat voor network-attached storage. Het is een feite een harde schijf die draadloos met je pc werkt en waarmee je bestanden met behulp van het internet bewaart of back-upt. Een laatste alternatief is een abonnement voor cloudopslag. In dit artikel lees je welke optie voor voor jou het meest geschikt is.

Een NAS

10. Ergonomisch werken

Heb je thuis een laptop, gebruik dan een extra monitor om te voorkomen dat je telkens met je hoofd naar beneden staart op je kleine scherm. Zo zal je ’s avonds nekpijn krijgen en op lange termijn zorgt het voor nog meer medische kwaaltjes.

Heb je al een monitor, zet hem dan op ooghoogte, eventueel door het scherm te verhogen. Zorg daarnaast dat je beschikt over een goede bureaustoel, eentje die je laat werken terwijl je rug in een hoek van 90 graden is gepositioneerd. Naast een goede werkhouding, let je er ook op dat je voldoende water drinkt.

11. Ontspanning

Je weet wel, de boog kan niet altijd gespannen staan. Als je thuis werkt en alles vlot bij de hand hebt, dan kan je weleens de neiging hebben om je bureaustoel nooit te verlaten. Doe dat toch om te voorkomen dat je later spierpijn krijgt. Sta op en beweeg en verander tijdens het werken regelmatig van houding. Je hoeft niet langer te pendelen richting de campus, maar gebruik die extra tijd om af en toe pauze te nemen en een wandeling te maken. Heb je thuis ook een hond, dan heb je nog een extra reden om de deur uit te gaan.

In de avonduurtjes ben je vrij en dan is het weer tijd om de batterijen volledig op te laden. We hebben niet alleen over de accu van je smartphone. Streamingdiensten zoals Netflix zijn je beste vriend, lees een boek of neem de tijd voor een leuke videogame. Daarnaast zijn er ook altijd leuke podcasts om te beluisteren. Deze 5 bijvoorbeeld.  

Ben jij een student die volledig of gedeeltelijk vanuit huis studeert? Wat zijn jouw persoonlijke gewoontes en werkwijzen? Heb je nog andere tips? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Heb je tips of ideeën?

Deze week is het themaweek op Androidworld en die staat in het teken van Back to School. Je kan van alles van ons verwachten op het gebied van Android en onderwijs. Van apps tot Chromebooks, van tips tot nuttige vergelijkingen. In het zijmenu aan de rechterzijde en ook op deze pagina op Androidworld vind je alle artikelen van deze themaweek. Zo heb je alle tips eenvoudig bij de hand.

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op FacebookInstagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!