Heel wat studenten en leerlingen bereiden zich voor op het nieuwe schooljaar. Daarbij hoort niet alleen een shiny nieuwe laptop of telefoon, maar ook de juiste apps die je helpen om de perfecte notities te maken. Hier ontdek je onze favorieten van het moment.
De beste notitie-apps
Het lijkt misschien op het eerste gezicht onbelangrijk om een bewuste keuze te maken voor de juiste notitie-app aan het begin van het schooljaar, maar schijn bedriegt. De beste apps synchroniseren je notities op al je apparaten, ze komen met de opmaakfuncties die ertoe doen, brengen handige manieren om notities te categoriseren en andere handige trucs.
Er zijn onderling ook heel wat verschillen tussen onderstaande lijst van Notitie-apps, en elk app heeft wel zijn eigen pakket aan voordelen. Alle apps uit onderstaande lijst zijn dus het overwegen waard, afhankelijk van de kenmerken die jij zoekt in een notitie-app. Toch is volgens de Androidworld-redactie Google Keep de beste app voor de meeste gevallen. Google Keep komt met een waaier aan functies en een prettige interface.
1. Google Keep
Keep is voor velen geen onbekende, want het is de notitie-app van Google die volledig gratis is en op veel telefoons staat voorgeïnstalleerd. Toch neemt dat niet weg dat niet iedereen op de hoogte is van de vele voordelen en functies van deze app.
De app werkt op alle platformen en synchroniseert je noties op zowel je telefoon als je pc via de browser. Het is daarnaast mogelijk om notities op te stellen als je offline bent, en je kan makkelijk afbeeldingen, eigen tekeningen of audiobestanden toevoegen. Daarnaast kies je uit een tekstdocument of een lijst met selectievakjes. Keep laat je verder handige labels koppelen aan notities. Zo maak je bijvoorbeeld het vak ‘Frans’ als label en dan kan je per hoofdstuk een nieuwe tekstnotitie toevoegen waaraan dat label is gekoppeld. Wil je je notities delen met vrienden, dan kan je makkelijk een bijdrager toevoegen.
Google komt regelmatig met sterke verbeteringen voor Keep en recent werd het daarom mogelijk om tal van achtergronden te kiezen voor je notities. Een andere handigheid die recent kwam is de rechtstreekse integratie van Keep in Google Chat en Gmail. De app werkt ook met herinneringen van Google Agenda, en je kan zo’n herinneringen met bepaalde tijdsaanduiding aan je notities koppelen.
Een nadeel dat je deze app kan verwijten zijn de beperkte mogelijkheden voor de opmaak van teksten. We zeiden al dat vast niet iedereen alle trucs van keep onder de knie heeft. Lees daarom onze 8 ultieme tips voor Keep.
2. WeNote
De interface van WeNote lijkt ietwat op Google Keep en de app neemt heel wat functies over; waaronder de mogelijkheid om bijlagen toe te voegen aan notities en met labels en kleuren te werken. Toch komt WeNote met een aantal troeven ten opzichte van de app van Google.
Allereerst brengt WeNote meer mogelijkheden voor de opmaak van tekst. Er zijn twee lettertypen en vijf lettergroottes. Daarnaast heeft de app verschillende thema’s en weergaveopties voor het overzicht van je notities. Je kan een kopie maken van je noties of een notitie bovenaan vastzetten in de meldingen van je telefoon. Bijzonder is daarnaast dat je je notities kan vergrendelen met behulp van de vingerafdrukscanner. De app kan je notities in Google Drive synchroniseren.
WeNote is gratis, maar wie toegang wil tot onder andere alle thema’s en een widget moet voor de betaalde versie kiezen. Dat werkt via een eenmalige aankoop waarbij je functies apart aanschaft of een zogenaamde combi-deal, al is die best prijzig. Mogelijk volstaat de gratis variant al voor jou.
WeNote:Notities Agenda Planner
Notes Notepad Notebook
3. Evernote
Deze notitie-app gaat al jarenlang mee, en ze was de onbetwistbare favoriet van onze redactie voordat Google Keep is uitgebracht. Evernote heeft een aantal opvallende voordelen. Je kan heel veel soorten van bijlagen toevoegen aan notities: documenten, pdf’s, schetsen, foto’s, audio, webknipsels en meer. Verder kan je makkelijk webpagina’s of delen ervan uitknippen om ze later te gebruiken. Leuk zijn ook de drie widgets die je aan het startscherm kan toevoegen.
Toch heeft Evernote beperkingen, tenminste voor wie de app gratis gebruikt. De dienst komt met twee abonnementsformules: een voor persoonlijk gebruik en een voor bedrijven. Die laten je toe om je notities op oneindig veel apparaten te synchroniseren, en ze breiden de maximale bestandsgrootte van notities en bijlages uit.
Je kan anderzijds met het persoonlijk abonnement je Google-account verbinden voor de handige integratie met Google Agenda. Het bedrijfsabonnement laat gebruikers ook hun werk-account van Google toevoegen, en je kan de dienst dan ook integreren in Slack of Microsoft Teams.
Evernote - Notitie Ordner
Evernote Corporation
4. MS OneNote
Net als Google Keep is ook OneNote volledig gratis en het is te gebruiken op Android, iOS of Windows. De interface is aangepast voor telefoons, tablets of pc’s. Verder kan je notities synchroniseren in de clouddienst Microsoft OneDrive en je kan ook samen met anderen tegelijk aan eenzelfde notitie werken.
Interessant aan deze app is dan gebruikers in een notitie tekst kunnen typen om die dan eventueel te markeren of in datzelfde document aan te vullen met eigen tekeningen. De app focust sterk op een prettige structuur voor je notities dankzij een onderverdeling van de tekst in secties. Je wisselt dan snel tussen de verschillende inhoudsdelen. Daarnaast is er de OneNote-badge die je op je telefoon gebruikt om vanuit elk scherm snel iets in een notitie te zetten.
OneNote is ongetwijfeld een van de sterkste en meest complete concurrenten voor Keep. Welke van de twee voor jou het prettigste is, zal grotendeels afhangen van de andere software die je gebruikt en de interface die je verkiest. Werk je veelal met Microsoft Office of eerder met Google Documenten, Spreadsheets en Gmail? Anderzijds ziet OneNote er duidelijker wat zakelijker uit dan Keep.
Microsoft OneNote: Save Notes
Microsoft Corporation
5. SilentNotes
SilentNotes is de notitie-app die beloofd om de privacy van haar gebruikers te respecteren en de app werkt met end-to-end-versleuteling van notities. Dat wil zeggen dat je teksten onleesbaar zijn voor anderen als ze worden onderschept. Verder is de app open-source, en dat wil zeggen dat iedereen de werking van de software kan controleren op het ontwikkelaarsplatform GitHub.
Interessant aan deze app is dat ze ook met een beperkte tekstverwerker komt, en je kan dus een leuke stijl en structuur aan teksten geven. Daarnaast kan je back-ups maken van je notities via een eigen NAS-server of een clouddienst naar keuze.
SilentNotes is op bepaalde vlakken wel minder uitgebreid dan de meeste van zijn concurrenten. Je kan enkel tekstnotities maken en er zijn minder manieren om je notities makkelijk te ordenen. De app is beschikbaar op zowel Android-apparaten als Windows-pc’s en ze is volledig gratis. Wie SilentNotes wil steunen, kan wel geld doneren aan de ontwikkelaar.
6. Notion
Notion is als een notie-app op steroïden. Het is een app die zich in het bijzonder focust op het ordenen van informatie aan de hand van aparte databases. Je kan in je teksten links maken naar andere pagina’s alsof het je een soort van eigen Wikipedia beheert.
Je kan je notities in Notion synchroniseren op alle soorten van apparaten en de app werkt met handige labels en een eigen kalenderfunctie. Werk je in team samen, dan kan je ook samenwerken in Notion en vermeldingen in de tekst naar elkaar sturen met het ‘@’-teken. Notion bevat verder bladwijzers en er is de mogelijkheid om offline notities te bewerken.
Vanwege de focus op databases en de interface die er wat zakelijk uitziet, kan het wel even wennen zijn als je de app wil gebruiken. Maar eens je ze begint te gebruiken, merk je wel dat een aantal zaken best intuïtief werken, zoals de mogelijkheid om tekst te verslepen en de volgorde van opsommingen te wijzigen.
Notion: notities, taken, AI
Notion Labs, Inc.
7. Simplenote
De naam zegt het al. Deze app zet in op simpliciteit, en dat merk je aan de interface van Simplenote. Je kan eenvoudige tekstnotities maken en opsommingen en je krijgt daarbij de mogelijkheid om tags te gebruiken en je notities te ordenen. De belangrijkste notities kan je bovenaan vastpinnen. Notities worden gesynchroniseerd op al je apparaten via aparte apps of de browserversie. Simpel toch?
Ondanks dat het opzet van deze app eerst erg eenvoudig lijkt, zijn er toch een aantal geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om samen te werken in deze app. Je kan verder makkelijk in de tijd teruggaan om de notities van vorige week of vorige maand in een oogopslag te zien.
Een ander opmerkelijk kenmerk is de samenwerking van deze app met WordPress, het bekende platform waarmee je online content publiceert. Je kan op Simplenote met je WordPress-account inloggen en je kan de content uit notities snel in een blogbericht plaatsen. De app is volledig gratis.
8. Notebook – Notities maken (Zoho)
De Notebook-app, vroeger bekend als Zoho Notebook, zet in op veelzijdigheid. Je kan een heleboel soorten bestanden toevoegen als bijlage aan notities, maar de app laat je ook documenten scannen. Bovendien zijn er heel wat sorteeropties, en manieren om notities te groeperen.
Net als in WeNote kan ook deze app notities beveiligen met behulp van de vingerafdrukscanner en je kan je notities in de cloud synchroniseren op verschillende apparaten. De app biedt langs de ander kant de mogelijkheid om notities te exporteren met verschillende soorten bestandstypes.
Individuele notities kan je ook aan het startscherm vastmaken als een snelkoppeling voor snelle toegang. en de app is ook klaar om op foldables te werken of grote schermen, want ze is geoptimaliseerd voor multi-window gebruik. De Notebook-app pakt tot slot uit met een eigen widget. De app is volledig gratis en komt zonder advertenties.
Notebook - Notities maken
Zoho Corporation
Nog meer notitie-apps?
Er zijn tal van uitstekende notite-apps in de Play Store, en dat is erg goed nieuws, want dat wil zeggen dat er voor ieder wat wils is. Voor sommige gebruikers hoeft een notitie-app ook niet zo veel te kunnen, en er bestaat zelfs een manier om WhatsApp hiervoor te gebruiken. Als je daarnaast weet dat je ook het lettertype en de tekststijl in WhatsApp kan aanpassen, dan wordt het best een interessante methode. Welke notitie-app gebruik jij? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Meer apps!
Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zondag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.
Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!
Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Voor mijn persoonlijk leven gebruik ik Simplenote. Meer heb ik niet nodig. Toen ik student was aan de hoge school gebruikte ik OneNote wat ik een zeer goede applicatie vond. Eigenlijk zowat de enige bekende Microsoft app die ik met plezier gebruikte. Was in combinatie met een Office 365 abonnement van de hogeschool.
Helaas maken studenten geen (of veel te weinig) notities, laat staan dat ze een app daarvoor gebruiken…?
Ik ben ooit van Colornote over gegaan op Google keep, vanwege sync mogelijkheid toendertijd en verder nooit meer terug gekeken.
Ik gebruik Joplin, werkt op Android, IOS, en linux en is open source.
En het allerbelangrijkste is dat het synchroniseert met Nextcloud.
Ik heb nog Carnet overwogen, maar dat werkt weer niet op de Ipad.