IP Webcam
Alle laptops komen vandaag met een webcam, maar de kans is groot dat de beeldkwaliteit van dergelijke camerasensors sterk te wensen over laat, en al zeker in onderbelichte omstandigheden. Misschien zoek je in de eerste plaats wel een voordelige manier om een oogje in het zeil te houden als je op vakantie gaat?
Voor al deze situaties is IP Webcam de ideale, gratis oplossing voor je probleem. Toegegeven het uiterlijk van de app doet in de eerste plaats denken aan het oude Android 4.0 Ice Cream Sandwich, maar de functionaliteit van deze app compenseert daar ruimschoots voor. In de video hieronder over Google Stadia zie je hoe ik de Xiaomi Mi 9T Pro gebruik als webcam voor een livestream op YouTube. In dit artikel leggen we je uit hoe de app werkt en welke mogelijkheden ze biedt.
Kan je de video niet bekijken? Tik dan hierboven op ‘Bekijk deze video op YouTube’
Kies de juiste instellingen
Je gebruikt om te beginnen een telefoon die minstens werkt met Android 4.0 en je verbindt die met je wifi-netwerk dat je ook gebruikt op je pc of smartphone, afhankelijk waarmee je wil verbinden. Je installeert IP Webcam op de telefoon waarmee je beelden gaat opnemen via de Play Store of de knop onderaan dit artikel. Vervolgens kan je in de app belangrijke instellingen aanpassen. Als eerste heb je ‘Video preferences’ en daar bepaal je de kwaliteit van je videostream. Je kan de kwaliteit van video-opnames aanpassen, de resolutie van opnames en foto’s en nog veel meer.
Neem alle instellingen door alvorens je start met streamen
Een belangrijk menu met instellingen is ook ‘Power management’, want standaard blijft het scherm van je telefoon aan tijdens het opnemen en streamen. Als je je camera vanop afstand gebruikt of als webcam heeft dat weinig zin. Je kan hier instellen dat je blijft opnemen op de achtergrond ook als je scherm inactief is.
Verbinden met je pc
Als je instellingen helemaal goed zijn, kies je ‘Start server’ onderaan de app. Je ziet vervolgens camerabeelden op het scherm van je telefoon verschijnen, en de volgende stap is de stream bekijken op een pc. Tik vanuit je telefoon linksboven op ‘How do I connect’, ‘Connect directly’ en ‘I’m using a Wi-Fi router’. In een venster krijg je je IP-adres te zien, vergelijkbaar met: “https://10.42.43.89:8080”. Dat is het unieke adres waarmee je pc met je telefoon communiceert. Typ het integraal over in de adresbalk van je browser en druk op ‘Enter’.
IP Webcam helpt je met verbinden
Je ziet nu een eenvoudige website-interface. Tik bij ‘Video renderer’ op ‘Browser’ of ‘Fullscreen’ om meteen de beelden van je telefoons te zien. Je kan de videostream hier ook bijvoorbeeld verwerken in een embedcode. Voor geluidsopnames kies je ‘HTML5 Wav’. Je kan vanuit deze interface nog simpele aanpassingen maken aan je beeld door in te zoomen, beeld de ‘croppen’ of de kwaliteit aan te passen. Je ziet ook knoppen waarmee je foto’s kan nemen.
Maak de nodige aanpassingen in de eenvoudige webinterface
Wil je je beeld nu ook als een volwaardige webcam gebruiken, dan installeer je hier de IP Webcam-drivers voor Windows waarmee je telefooncamera verschijnt als een video-invoermogelijkheid via tools als Skype of Hangouts. Wil je je beeld eerder gebruiken in de populaire VLC Media Player? Click dan op ‘Other viewing options’ in de browser-interface en selecteer ‘VLC Media Player’.
Verbinden met je telefoon
Heb je een oude smartphone een tweede leven gegeven als beveiligingscamera? In dat geval kan je ook op je huidige telefoon je camerabeelden oproepen. Installeer daarvoor IP Cam Viewer Basic in de Google Play Store of via de knop onderaan dit artikel. Deze app kent een vergelijkbaar oud design – ook al is ze door een andere ontwikkelaar gemaakt – maar ook hier geldt dat functionaliteit primeert.
Kies de juiste opties in de dropdown-menu’s van IP Cam Viewer Basic
Je kan met deze app gemakkelijk verbinden met je telefoon. Als je ze geïnstalleerd hebt, tik je op de plusknop en kies je ‘IP Camera, DVR, NVR’. Je kan een naam naar keuze invullen bij ‘Naam’, maar bij het slecht vertaalde ‘Maak’ kies je ‘Android’ uit een dropdown-menu. Bij ‘Model’ kies je vervolgens ‘IP Webcam for Android’ uit een menu. Als het goed is word het juiste IP-adres nu automatisch ingevuld, en anders zoek je het adres volgens de methode die hierboven onder ‘Verbinden met je pc’ wordt omschreven.
Als alles is ingesteld, tik je op de ‘Test’-knop en vervolgens zou je het beeld van je oude telefoon moeten zien verschijnen. Als je beeldopname foutief is gedraaid, kan je het ook draaien in IP Cam Viewer Basic door op ‘Meer opties’ te tikken. Als alles correct is, tik je ‘Opslaan’. Je kan nu altijd op je telefoon de beelden volgen van je oude toestel als IP Webcam actief is.
IP-camera op afstand
In bovenstaande stappen leer je hoe je de camerabeelden van je oude telefoon kan volgen op een pc of je huidige telefoon als je verbonden bent met hetzelfde netwerk. De kans is groot dat je ze ook vanop afstand wil volgen en daarvoor dient de ‘Ivideon’-clouddienst die je kan activeren in de instellingen van IP Webcam door te tikken op ‘Cloud streaming’. Daarmee kan je je beelden livestreamen vanop afstand, waar je ook bent. Ivideon heeft een gratis versie waarmee je twee telefoons kan laten livestreamen, en wie meer toestellen wil verbinden zal voor een betalende formule moeten kiezen.
Handige plug-ins
Het loont ook de moeite om te kijken naar ‘Plug-ins’ in de instellingen van IP Webcam. Je kan extra extensies installeren in de app die extra functionaliteiten ontgrendelen. Zo kan je bijvoorbeeld een e-mail laten verzenden als je camera beweging detecteert of je kan je camera in één klap laten omschakelen naar ‘nachtmodus’ als het donker wordt. IP Webcam werkt ook met de Tasker-app die je slimme apparaten laat automatiseren.
Als laatste willen we de ‘Motion and sound detection’-instelling onderstrepen. Je kan hiermee instellen hoe je camera omgaat met het detecteren van geluid of beweging in de live-opnames. Waar wil jij IP Webcam voor gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
niet aan te raden ivm te oude en niet meer bijgewerkte software dus makkelijker te hacken bijvoorbeeld en dat terwijl je niet weet dat er iemand mee kan kijken
Oud of nieuw – de smartphones zijn niet gemaakt om zo lang aan te staan. Brandgevaar!