Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Andromeda!

Substratum op Android 8.0 Oreo: zo gebruik je thema's zonder root

· 12 september 2017

Vanaf het prille begin van Android is het al mogelijk om het systeem aan te passen om bijvoorbeeld uiterlijke zaken aan te passen. Het is nu in standaard Android ook mogelijk om thema's te gebruiken.

From Sony with love

Veel fabrikanten bieden tegenwoordig de mogelijkheid om het uiterlijk van het Android-systeem aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om andere icoontjes voor apps, om de kleuren van statusbalk of om de gebruikte lettertypes. Standaard was hier in Android nog geen ondersteuning voor: elke fabrikant kwam met zijn eigen oplossing. Google wil echter steeds meer toe naar een gezamenlijke basisversie van Android, waarbij fabrikanten hun eigen aanpassingen bieden in de vorm van apps in plaats van aanpassingen van het systeem. Thema-mogelijkheden in de standaardversie van Android kunnen daarbij helpen.

Google heeft daarom nu thema-mogelijkheden toegevoegd aan Android. Deze zijn gebaseerd op het thema-systeem van Sony, dat de code van zijn zelfontwikkelde Runtime Resource Overlay (RRO) aan het Android Open Source Project ter beschikking heeft gesteld. In recente Android-versies vanaf Android 6.0 Marshmallow is dit ingebouwde thema-systeem verstopt en heeft het de naam Overlay Manager Service (OMS) gekregen. Deze versie was het systeem nog niet bruikbaar voor eindgebruikers zonder root-toegang.

Vanaf Android 8.0 Oreo blijkt het mogelijk om thema's toe te passen op standaard Android, zonder ingrijpende wijzigingen aan het systeem aan te brengen.

Substratum en Andromeda

De naam Substratum heeft binnen relatief korte tijd grote bekendheid in de wereld van Android-thema's weten te vergaren. Deze tool, die werkt met de Overlay Manager Service, maakt het mogelijk om thema's toe te passen op Android in zijn geheel, maar ook op losse applicaties. Tot deze week was het noodzakelijk om op de meeste toestellen root-toegang te hebben bij het toepassen van thema's, maar met een nieuw systeem genaamd Andromeda hebben de makers van Substratum het voor elkaar gekregen, via een omweg, om Substratum zonder root-toegang te gebruiken. Op Samsung-toestellen met Android Nougat was het al mogelijk om Substratum-thema's te gebruiken zonder root in combinatie met deze add-on.

Het toepassen van thema's via Substratum gaat zonder root-toegang nog niet zo eenvoudig als de thema-mogelijkheden van de verschillende Android-fabrikanten en daarom hebben we de gebruiksinstructies voor je op een rijtje gezet.

Android-thema's via Substratum

Zo werkt Substratum zonder root

De rechten die Substratum nodig heeft, zijn normaal gesproken kort door de bocht alleen voorbehouden aan systeem-applicaties. Bij root-toegang is het mogelijk deze aan Substratum te verlenen. Wanneer er geen root-toegang is, is er vanaf Android 8.0 Oreo de mogelijkheid om deze rechten via ontwikkelaarstools te verlenen.

Screenshot van een Substratum-thema
Doorzichtig thema voor instellingen op Pixel XL zonder root

Het verlenen van de rechten gebeurt vanaf een computer en moet helaas herhaald worden wanneer het toestel uitgeschakeld is geweest of wanneer het toestel opnieuw opgestart is. Dit is een beveiligingsmaatregel die er voor zorgt dat apps verhoogde rechten niet zomaar behouden.

Om Substratum werkend te krijgen zonder root-toegang, dien je twee apps te installeren. De eerste app is de normale Substratum-app en de tweede is een betaalde add-on (€ 2,49) die werkt op Oreo-toestellen die de Overlay Manager Service hebben, zoals de Google Pixel en Pixel XL. Op Samsung-toestellen is het installeren van deze add-on naast Substratum vanaf Android 7.0 Nougat voldoende.

Stappenplan

1) Installeer de Substratum-app op je toestel.

2) Koop en installeer de 'Andromeda'-add-on (€ 2,49) voor Substratum op je toestel.

3) Schakel ontwikkelaarsopties in op je toestel. Dat doe je bij Instellingen--> Over de telefoon--> 8 keer achter elkaar drukken op 'Build-nummer'.

4) Schakel USB-foutopsporing in. Dat doe je bij Instellingen--> Opties voor ontwikkelaars--> USB-foutopsporing. Verbind je computer met je smartphone en accepteer eventueel de verbinding.

5) Download de desktop-app voor Andromeda voor Windows, Mac OS of Linux. Start de desktop-app en volg de instructies om Andromeda op je toestel extra rechten te geven. Open vervolgens de Andromeda-app op je toestel om te kijken of het verbinding maken gelukt is.

Android-thema's via Substratum

6) Start Substratum en installeer thema's. Sommige van deze thema's zijn betaald, anderen zijn gratis te downloaden en gebruiken. Kies vervolgens een thema naar keuze en selecteer welke onderdelen en apps je wilt voorzien van een thema. Druk vervolgens op het verfrollericoontje onderaan en kies 'Bouwen & inschakelen'.

Android-thema's via Substratum

7) In de Substratum-app zijn via het zijmenu en de optie 'Overlay lijst' alle overlays weer uit te schakelen. Wanneer je smartphone opnieuw opgestart is, dien je de Andromeda-app op de computer weer te draaien om wijzigingen aan te kunnen brengen. De gekozen thema's blijven wel ingeschakeld na een herstart.

In ontwikkeling

Substratum en voornamelijk deze 'Andromeda'-add-on zijn nog volop in ontwikkeling. Dat houdt in dat mogelijk niet alles vlekkeloos werkt en daarnaast zullen niet alle thema's er even goed uitzien op bijvoorbeeld Pixel-toestellen. 

Via: XDA Developers

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...