Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

6 dingen die ik meteen heb aangepast op de Samsung Galaxy S9+

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
31 maart 2018, 13:00
3 min leestijd
6 dingen die ik meteen heb aangepast op de Samsung Galaxy S9+

Lees verder na de advertentie.

Tips voor Samsung Galaxy S9

De Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9+ beschikken over heel veel mogelijkheden die natuurlijk ook aangepast kunnen worden. Ik heb de S9+ in de reviewperiode gebruikt met de ‘standaard instellingen’ en de review afgerond. Inmiddels heb ik het toestel helemaal naar eigen wens ingesteld en in dit artikel vermeld ik welke zaken ik heb aangepast, uitgezet of veranderd. Deze tips en tricks hebben te maken met instellingen, maar ook apps en zijn wellicht ook van toepassing zijn op andere Samsungtoestellen die draaien op Samsung Experience 9.0.

Wil je meer weten over dit toestel, de verschillen ten opzichte van de Galaxy S8 en de beschikbare hoesjes en covers? Check dan onze eerste indrukkenGalaxy S8 tegenover de Galaxy S9 en de beste Galaxy S9-hoesjes.

1. Andere launcher

Een reviewtoestel test ik altijd met de standaard launcher die de fabrikant levert op het toestel. Na de reviewperiode ga ik meestal meteen over op Action Launcher. Dit doe ik vooral omdat de set-up van een vorige smartphone via een back-up meteen teruggezet kan worden. Alle mapjes met bijbehorende apps en instellingen zijn in een seconde teruggezet. Daarnaast biedt deze launcher een vrij standaard Android-ervaring aan die op vele manieren in te stellen is.

2. Navigatieknoppen onder aan scherm

Het is fijn om te zien dat Samsung naar vele jaren is overgestapt op onscreen-knoppen. Helaas zitten deze (voor mij) niet op de juiste positie maar dit kun je gelukkig aanpassen.

> Ga naar Instellingen > Display > Navigatiebalk > Knoplay-out

Kies hier de volgorde die je het fijnst vindt om te gebruiken.

3. Always On Display ingeschakeld

Het Always On Display op de S9 staat standaard uitgeschakeld maar ik vind het fijn om notificaties op het lockscreen te kunnen bekijken zonder hiervoor het toestel te hoeven ontgrendelen. Een nadeel is wel dat je op deze manier altijd zicht heb op binnenkomende notificaties en je levert iets van je accuduur in. Dat heb ik er dan wel voor over.

> Ga naar Instellingen > Schermvergrendeling en beveiliging > Always On Display

Hier kun je de functie aanzetten en ook aanpassen naar eigen wens zoals de informatie en de klok die worden getoond. Er is ook een planning die ervoor kan zorgen dat het Always On Display ’s nachts automatisch uitgeschakeld worden.

4. Intelligente Scan ingeschakeld

Naast de irisscanner, vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning is er op de S9 ook Intelligente Scan te vinden. Intelligente Scan combineert de irisscanner en gezichtsherkenning om zo het ontgrendelen nog veiliger te maken. Deze ontgrendeling werkt prima bij daglicht maar als het wat donkerder wordt, moet ik toch snel uitwijken naar de vingerafdrukscanner.

> Ga naar Instellingen > Schermvergrendeling en beveiliging > Type schermvergrendeling > Intelligente scan

5. Niet te verwijderen apps uitschakelen en verbergen

Bij het instellen van de Samsung Galaxy S9 kun je ervoor kiezen om een aantal Samsung-apps niet te installeren. Toch komen er een aantal apps mee waar je misschien niet op zit te wachten zoals de Facebook-app. Deze kun je uitschakelen en verbergen in de appdrawer.

> Ga naar Instellingen > Apps

Zoek hier de app en klik op ‘Uitschakelen’. Om de app te verbergen in de appdrawer, volg je onderstaande stappen:

> Houdt het homescreen lang ingedrukt > Klik op Instellingen startscherm > Klik op Apps verbergen

6. Gboard installeren

Het Samsung Toetsenbord werkt wellicht voor veel mensen prima. Het bevat emoji, stickers, gif’jes, AR Emoji en nog veel meer maar ik hou van Gboard dus na de reviewperiode komt deze altijd weer tevoorschijn. Via onderstaande stappen kun je van toetsenbord wisselen:

> Ga naar Instellingen > Algemeen beheer > Taal en invoer > Standaard toetsenbord

Via een extra stap kom je in de instellingen van de app en daar kun je een en ander naar wens aanpassen:

> Ga naar Instellingen > Algemeen beheer > Taal en invoer > Schermtoetsenbord

En jullie?

Dit waren mijn aanpassingen tot zover. Ik ben ook benieuwd naar de aanpassingen die jullie aan de S9(+) of een andere smartphone gedaan hebben om het naar eigen wens in te richten. Laat het weten in de comments!

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

17 maart 2021, 21:15

Nou om te beginnen heb ik de standaard recovery vervangen voor twrp. Als volgens heb ik via twrp magisk. zip geïnstalleerd waardoor ik root access had. Hierdoor kon ik OEM vergrendeling onder andere uitzetten. Hierdoor kan ik namelijk het complete Android pakket van Samsung eraf gooien en vervangen voor een veel uitgebreidere veiliger en betere Android 10 os. Nu hoef ik geen apps uit te schakelen maar bepaal ik zelf wat er wel of niet op geïnstalleerd wordt. Mijn accu gaat ook drie dagen langer mee. En ik ken zo enorm voor customizen dat je er bijna bang van wordt.

Skip

16 december 2019, 15:38

Als de galaxy in het dock staat hoe krijg je dan de tijd erop (en eventueel het weer)?

1 juni 2019, 16:54

Hoi! Ik heb drie vragen over mijn S9:

1. Is het mogelijk om het automatisch opstarten van de camera bij het twee keer achter elkaar indrukken van de vergrendelingsknop uit te schakelen?

2. Tip 2 van dit artikel. Ik zie op de screenshot dat je een vaste achtergrondskleur zou kunnen instellen voor de navigatieknoppen. Echter krijg ik deze kleuropties niet te zien als ik naar die instellingen toe ga zoals aangegeven. Waar zou ik dit kunnen vinden?

3. Is het mogelijk om het tijdstip dat continu linksboven wordt weergegeven (daar waar de logo’s van meldingen ook komen te staan) te verplaatsen naar de rechterkant of te verwijderen?

Hopelijk kunnen jullie mij hiermee helpen 🙂

Groetjes Simon

18 juni 2018, 3:12

Sinds een aantal jaar big fan van Samsung omdat ( zeker met mijn leeftijd) dit nogal een makkelijk toestel is.
Alleen wordt ik tureluurs van alle extra geïnstalleerde programma’s waar ik niets aan heb en niet eens weet te gebruiken. Dit lijdt tot erg veel irritaties. En dan krijg ik ook nog eens een hoop extra meldingen om bijv Vodafone Start te installeren terwijl ik dat helemaal niet wil…. toch de verkeerde mobiel gekozen of kan iemand mij helpen….
Een 50 jarige onhandige dame

11 juni 2018, 12:12

Op zich prima toestel, maar ik word gek van gametools en gamelauncher. Ik zet ze telkens uit en op blokkeren en ze zetten zichzelf telkens weer aan… Verwijderen kan niet…. Dondersirritant

1 april 2018, 20:41

Mijn Galaxy S9+ heeft vandaag een update binnen gekregen.. geen grap. 317mb groot!

1 april 2018, 14:47

Apps verbergen en SwiftKey downloaden! En met Amoled natuurlijk zwart toetsenbord plus zwart thema

31 maart 2018, 20:27

Brand het “always on display” niet in dan?

31 maart 2018, 20:22

Ik kan mij alleen vinden in punt 5 en 6, verder heb ik de animaties uitgeschakeld waardoor ik het toestel veel sneller vind aanvoelen. En heb SABS geinstaleerd, en top ad-blocker met ontwikkelaars mogelijkheden om systeem apps enz compleet te blokken.

31 maart 2018, 19:01

Ow trouwens een reden waarom action launcher beter of fijner is dan nova?

31 maart 2018, 18:53

Ik gebruik momenteel alles stock op mijn s8 en bevalt mij eigenlijk heel goed. Weinig mis met de standaard launcher tegenwoordig.

31 maart 2018, 18:46

Planning voor always on screen mis ik in de standaard android.

31 maart 2018, 17:40

Dit is wat vele reviewers over de S9 en S9+ te zeggen hebben!

Van buiten ziet de Galaxy S9 er verdacht veel uit als zijn voorganger. Bieden de cameravernieuwingen genoeg reden om de nieuwste Samsung-telefoon toch te kopen?
De designveranderingen in de Galaxy S9 zijn minimaal. De schermranden zijn ietsje dunner, maar het verschil is alleen merkbaar als je er een Galaxy S8 naast legt. Je zult een S9 vooral in het wild herkennen aan de kleur paars, die Samsung voor het eerst bij dit model aanbiedt.

Het is lastig om Samsung de minimale designupdate te verwijten: met de S8 maakte het bedrijf een grote sprong, door als één van de eerste bedrijven te kiezen voor dunne schermranden. En hoewel het ontwerp weinig is veranderd, oogt de telefoon alsnog vrij gelikt en modern.

De randen van het scherm zijn aan de linker- en rechterkant nog steeds afgerond. De wat gladde achterkant zorgt ervoor dat de gehele telefoon aanvoelt als een minimalistisch stuk glas, waarbij geen enkel onderdeel van het design afleidt van het beeldscherm.

De vingerafdrukscanner achterop de telefoon zit niet langer naast de cameralens, maar eronder. Hierdoor is hij vooral op het grotere plusmodel van de telefoon makkelijker om met een vinger aan te raken. Ook is de kans kleiner dat je hem per ongeluk met de camera verwart en je vinger op de lens legt.

Review: de Galaxy S9 moet het vooral van de camera hebben Review: de Galaxy S9 moet het vooral van de camera hebben
Slowmotion
De grootste vernieuwing zit in de camera van de S9. Hoewel die nog steeds dezelfde twaalf megapixels als de S8 gebruikt, is hij op een aantal bijzondere manieren verbeterd.

Zo heeft de telefoonmaker bijvoorbeeld werkgeheugen rechtstreeks aan de sensor verbonden, dat weer wordt gebruikt voor een nieuwe slowmotionfunctie. Een video wordt opgenomen met een snelheid van 960 beelden per seconde. Speel je die af, dan wordt een fragment van 0,2 seconde opgerekt naar zes seconden.

Omdat de camera ook maar echt maximaal 0,2 seconde kan filmen, gebruikt de S9 een bewegingssensor om op het juiste moment beelden vast te leggen. Je ziet in de camera-app een vierkantje op het scherm waarbinnen naar beweging wordt gezocht. Zodra hier bijvoorbeeld een hond doorheen rent, zal de slowmotioncamera automatisch activeren.

Resoluties
De slowmotionbeelden zien er indrukwekkend uit, maar er is een keerzijde. De beelden worden slechts in een resolutie van 1280 bij 720 pixels opgenomen, waardoor ze er wat wazig uit kunnen zien als je ze op bijvoorbeeld een 4K-scherm terugkijkt.

Het is mogelijk om ‘gewone’ slowmotion op te nemen in full HD, maar dan filmt de telefoon met ‘slechts’ 240 beelden per seconde, net als de slowmotionfunctie in veel bestaande telefoons. De telefoon kan ook 4K-video’s vastleggen, maar doet dit alleen in 30 of 60 beelden per seconde.

De camera heeft voor het eerst een mechanisch diafragma. Hiermee kan de camera-opening door de telefoon worden aangepast, om te bepalen hoeveel licht er wordt doorgelaten en de scherptediepte een klein beetje aan te passen.

Dat diafragma is voor professionals en hobbyfotografen een stap in de goede richting. De gemiddelde telefoongebruiker zal het verschil vooral merken bij lage lichtomstandigheden, waarin de camera aanzienlijk mooiere beelden schiet.

Samsung Galaxy S9

1 / 5
AR Emoji
De selfiecamera kan nu worden gebruikt om zogeheten ‘AR Emoji’ te maken. Daarbij wordt het gezicht van de telefoongebruiker gescand om een 3D-poppetje te maken, die als geanimeerde emoji in filmpjes kan opduiken. Daarbij worden gezichtsuitdrukkingen en mondbewegingen vastgelegd, net als bij de Animoji op de concurrerende iPhone X.

Waar de iPhone X meerdere sensoren gebruikt voor de emoji, moet de S9 het alleen doen met een enkele camera. Het zorgt ervoor dat bewegingen en uitdrukkingen vaak langzaam of foutief worden geregistreerd, waardoor de emoji er vooral wat onwenning uitzien.

Ze zijn wel makkelijker deelbaar dan bij de Apple-concurrent. De S9 maakt van je zelfgemaakte emoji een reeks simpele plaatjes, die vanuit een Android-toetsenbord snel geplaatst kunnen worden in apps zoals WhatsApp.

Even snel?
En dan is er nog het dilemma van de processor. Nieuwe smartphones zijn doorgaans sneller dan hun voorgangers, maar bij de Galaxy S9 is daar in de praktijk niet heel veel van te merken. De smartphone is ‘gewoon’ snel, maar dat was de S8 afgelopen jaar ook al.

Bij strikte tests ontstaat een verwarrender verhaal. Bij het uitvoeren van een benchmark – waarbij de processorsnelheid wordt teruggebracht naar een meetbaar cijfer – lijkt de S9 ongeveer gelijk of zelfs iets slechter dan de S8 te presteren.

De verschillen zijn zodanig klein dat je er bij dagelijks gebruik niks van merkt. En laten we duidelijk zijn: zelfs de S8 is in 2018 nog een best snelle telefoon. Het is desalniettemin opmerkelijk dat er geen aanzienlijke prestatiesprong te zien is – en dat daarmee de groei in snelheid bij Samsung iets is vertraagd.

31 maart 2018, 17:06

“De Samsung Galaxy S9 en S9+ zijn populaire smartphones”

strookt niet helemaal met een ander artikel op AW

https://androidworld.nl/nieuws/samsung-galaxy-note-9-lancering-vervroegd/
‘Samsung Galaxy Note 9 wordt eerder aangekondigd vanwege tegenvallende S9-verkopen’

Ik weet ook wel dat jullie de sponsor moeten pleasen, maar zo opzichtig is het niet meer geloofwaardig.

31 maart 2018, 16:09

Heb sinds kort tijdelijk een galaxy note 4.
Vind de interface van Samsung afgrijselijk. Heb zonder te rooten de interface, apps en toetsenbord van HTC geïnstalleerd. Me happy

31 maart 2018, 16:03

De meeste zaken zijn heel erg standaard:
– voorkeur launcher installeren
– voorkeur keyboard installeren
– settings induiken en voorkeuren instellen

Dat geldt voor elk merk toestel

31 maart 2018, 15:25

Waarom zou je bij een review de always on Display functie en de intelligente scan uitlaten? Toch twee belangrijke onderdelen van de telefoon die je ook betreft de batterij moet testen.

En notificaties binnen zien komen is geen nadeel, dan kan je led lampjes ook standaard als nadelig beschouwen.

31 maart 2018, 15:24

Mijn setup:
1. Apex launcher
2. BK Disabler Pro (Samsung apps uitschakelen)
3. Adhell2 (add blocker)
4. Gboard
5. Zwarte thema (Minu Black_Edition)
6. Navbar (zwarte navigatie balk)
7. Zooper widget (S8/S9 look widget)
8. Greenify

31 maart 2018, 15:10

Eerste wat ik zou doen als ik de Samsung S9 zou hebben, is deze te koop zetten op Marktplaats.