Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Wat we kunnen het niet (altijd) zien

Wat is er precies veranderd aan de Samsung Galaxy S9?

· 06 maart 2018

De afgelopen week hebben we de presentatie gezien van de Samsung Galaxy S9. De buitenzijde van de smartphone is niet zo heel veel veranderd ten opzichte van de Samsung Galaxy S8 van een jaar geleden, maar wat dan wel?

Samsung Galaxy S9

Elke jaar is het het toestel waar we op zitten te wachten. Op de redactie noemen we vaak de lancering van de nieuwe Samsung Galaxy 'het Apple-moment van Android'. Alle aandacht van de wereld gaat uit naar dit moment dat doorgaans tijdens het Mobile World Congress plaats vindt. Iedere consument kijkt bij het tonen van het nieuwe toestel gelijk naar de uiterlijke veranderingen die wel of niet hebben plaatsgevonden. Het word voor de merken steeds moeilijker om iets onderscheidend op de markt te brengen, want in hoeverre kun je een rechthoek nog opnieuw uitvinden.

Samsung Galaxy S9

Uiterlijk

Het formaat van het toestel is iets veranderd en daarmee bedoelen we dat het formaat iets groter is geworden. De dikte van het toestel is met 0.5 mm toegenomen en de lengte is met een millimeter afgenomen. Dat kunnen we niet zeggen over het gewicht want de Samsung Galaxy S8 woog 155 gram maar de Samsung Galaxy S9 weegt 163 gram. Dat is wel 13 gram meer en dat zul je waarschijnlijk niet merken wanneer je hem bij je hebt. Deze toename van het formaat en het gewicht is niet toe te wijzen aan een groter scherm. Dat scherm is bij de Samsung Galaxy S8 en de Samsung Galaxy S9 exact hetzelfde.

Aan de achterzijde zit een grote en zeer welkome verandering. Bij de Samsung Galaxy S8 was de vingerafdrukscanner niet in het midden geplaatst maar naast de camera. Dat hebben ze gelukkig snel weer teruggedraaid op de Samsung Galaxy S9, daar zit hij weer netjes onder de camera.

KPN Banner S9

Prestaties

Waar in de Samsung Galaxy S8 nog de Exynos 8895 werd gebruikt ligt in de Samsung Galaxy S9 de nieuwe Exynos 9810-chipset. Deze nieuwe chipset uit de eigen fabriek van Samsung moet de Samsung Galaxy S9 nog krachtiger en zuiniger maken dan zijn voorganger. Samsung claimt dat deze nieuwe processor bij het gebruik van een enkele kern, twee keer zo snel is als de Exynos 8895 en dat bij gebruik van meerdere kernen een winst van 40  procent in snelheid te behalen zal zijn.  Aan deze chipset is een sneller modem toegevoegd die LTE categorie 18 aan kan.  Deze kan hogere snelheden aan en dat biedt weer voordelen bij het downloaden en het streamen van 4K-beeldmateriaal en 360 graden-video's. Heb je veel interne opslag nodig dan zit je met de Samsung Galaxy S9 ook beter. Met een SDkaart kon je op zijn voorganger nog maximaal 256GB  kwijt, dat is nu 400GB geworden. 

Samsung Galaxy S9

Camera

De grootste verandering van de Samsung Galaxy S9 zit hem misschien wel in de camera. De hardware is grotendeels hetzelfde gebleven met de 12 megapixelcamera maar in het diafragma is een grote verandering aangebracht. De Samsung Galaxy S8 heeft een diafragma van f/1.7 wat op zich al prima was. De S9 heeft daarentegen een variabel diafragma van f/1.5 en f/2,4. Dit is iets wat we nog nooit gezien hebben op een smartphone. De camera van de Samsung Galaxy S9 kan het diafragma van de camera aanpassen aan het licht van dat moment. Op deze manier wil Samsung garanderen dat je, wat licht betreft, altijd de perfecte plaatjes schiet.

Geluid

Op het gebied van geluid zijn er ook twee veranderingen in vergelijking tot de Samsung Galaxy S8. Het huidige vlaggenschip bevat nu stereo-speakers die het afspelen van muziek zonder hoofdtelefoon prettiger moeten maken. Deze speakers zijn gemaakt met behulp van AKG en we vinden ook Dolby Atmos terug op deze smartphone. Daarnaast zien we ook de terugkeer van de FM-radio, blijkbaar wordt dit (ouderwetse?) medium nog steeds door veel gebruikers gebruikt.

Afbeelding van vermoedelijke Samsung Galaxy S9

Software

De Samsung Galaxy S9 heeft een nieuwe software-laag over Android gekregen. Daarin is de landschapsmodus toegevoegd voor het thuisscherm Daarnaast zien we updates voor de eigen SmartThings-app en Bixby. Samsung Experience 9.0 draait op Android Oreo. Deze Androidversie rolt momenteel ook uit naar de Samsung Galaxy S8.

Conclusie

Het is menselijk om iets of iemand op het uiterlijk te beoordelen, dat mag zodra je maar ook verder kijkt naar het innerlijk. Dat moet je ook doen bij de Samsung Galaxy S9 ook al zie je de veranderingen niet direct. Het zou heel goed kunnen dat Samsung dit toestel zo heeft weten te optimaliseren dat de ervaring nog beter wordt dan met de Samsung Galaxy S8. Of dat ook echt zo is weten we pas na onze uitgebreide review over twee weken. De Samsung Galaxy S9 is onder andere bij KPN te pre-orderen.

KPN banner S9

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...