Antivirusapps kunnen je extra bescherming geven tegen malware en identiteitsdiefstal. Daarnaast komen heel wat apps met handige extra’s zoals een vpn, bescherming van je pc, bescherming tegen ongewenste bellers en diefstal. We bespreken de beste apps
Heb je antivirus nodig?
“Nee”, is volgens ons nog steeds het antwoord dat past bij de meeste Android-gebruikers. Als je alleen apps uit de Play Store installeert, je gezond verstand gebruikt bij ontvangen e-mails en sms’en en je beperkt tot betrouwbare websites, loop je weinig risico.
Automatisch word je beschermd door Google Play Protect dat dagelijkse alle apps in de Play Store scant op bedreigingen. Play Protect werkt niet feilloos, zoals bij elke beveiliging, maar ze houdt de meeste bedreigingen keurig uit de Play Store. Volgens de testen die de beveiligingsonderzoekers van AV Comparatives hebben uitgevoerd, kan Google Play Protect al 87,9 procent van de bedreigingen detecteren. De de overgrote meerderheid van onze lezers zijn dan ook op hun telefoon nooit het slachtoffer geworden van malware.
Voor- en nadelen van antivirusapps
En toch zijn er nog steeds voordelen verbonden aan bepaalde antivirusapps. Als je dan toch in de krochten van het wereldwijde web de onbetrouwbare websites en fora gaat opzoeken, dan kunnen ze je beschermen tegen meerdere soorten van bedreigingen. Daar tegenover staat dat voor de meeste functies een abonnement is vereist, en dat de apps wegen op de prestaties en het energieverbruik van je telefoon.
Toch bieden veel van de beste antivirusapps ook heel wat andere nuttige tools. Sommige apps maken een foto van de dief als je telefoon wordt gestolen. Soms kan je een abonnement ook combineren met bescherming voor je pc, en ze komen vaak ook met een vpn-dienst en bescherming tegen ongewenste bellers.
Om de beste antvirusapps te selecteren, moet je naar deze extra functies kijken, maar ook naar de bescherming. De onderzoekers van MRG Effitas testen antivirusapps op verschillende soorten van bedreigingen. Je kan hier hun rapport lezen met hun test die in het tweede kwartaal van 2022 zijn uitgevoerd. Hieronder ontdek je de beste antivirusapps voor je telefoon.
ESET Mobile Security
Prijs: gratis, 9,99 euro per jaar
ESET heeft een van de apps die een perfect rapport kreeg van MRG Effitas. De app weegt iets meer door op de prestaties van je systeem dan andere apps. Daarnaast bevat de app: Anti-diefstalbescherming, bescherming tegen onbetrouwbare websites, appvergrendeling, controle van de routerbeveiliging, extra controle voor bankapps, bescherming tegen ongewenste bellers.
ESET heeft een gratis versie van zijn app die alleen een antivirusscanner bevat. Om alle functies te ontgrendelen is er de betaalde variant. Naast de antivirusapp heeft ESET nog afzonderlijke apps voor wachtwoordbeheer en ouderlijk toezicht voor kinderen, en hiermee kan de dienst onderscheiden ten opzichte van enkele concurreren. ESET mist wel een vpn-functie.
Bitdefender
Prijs: 9,99 euro per jaar, apart vpn-abonnement kost 5,99 euro per jaar
Bitdefender is een van de populairste antivirusapps, en daar zijn een aantal redenen voor. De app combineert een uitstekende bescherming met een lage impact op de prestaties en de accuduur van je telefoon. Verder beschermt Bitdefender tegen diefstal, sms-scams, malware en onbetrouwbarte websites.
Een nadeel van Bitdefender is dat de app geen gratis versie heeft met beperkte functies, en enkel een proefperiode van 14 dagen. Als je de betaalde versie neemt, heb je nog steeds een tweede abonnement nodig om de volledige functionaliteiten van de aparte vpn-app te ontgrendelen.
Avira
Prijs: gratis, 7,95 euro per jaar, 24,99 euro per jaar (met wachtwoordmanager en alle vpn-functies)
Avira is een meer recente speler dan de andere apps in deze lijst, maar ze wist de laatste jaren aan populariteit te winnen. Niet alleen biedt Avira volgens testen een goede beveiliging op smartphones, maar ze bevat ook een compleet pakket aan functies: waarschuwing voor onbetrouwbare websites, ongewenste bellers blokkeren, controle over het gebruik van de microfoon van je telefoon, en tools als bescherming tegen diefstal.
Avira komt met verschillende abonnementen, maar de gratis versie scant alvast je apps en het komt met een eenvoudige vpn. Voor de meer geavanceerde functies heb je de abonnementen nodig. Het abonnement van 24,99 euro per jaar ontgrendelt alle functies van de VPN en het bevat ook een wachtwoordbeheerder. Er is als laatste ook een prijzige bundel die ook je pc beveiligt.
AVG
Prijs: gratis, 11,99 euro per jaar, 23,99 euro (met vpn)
AVG wist alle testen van MRG Effitas succesvol te doorstaan, en sterk is ook dat de app sneller gevaren detecteert dan de meeste van zijn concurrenten. Daar staat wel iets tegenover, want AVG’s bescherming belast je telefoon iets meer dan de andere beveiligingsapps. Daarnaast geeft de app heel soms ook valse positieve resultaten volgens AV Comparatives.
Met AVG krijg je ook antidiefstalbescherming die een foto maakt van de dief, een fotokluis, appvergrendeling, waarschuwingen over gelekte wachtwoorden, beveiligingscontrole van wifi, een opschoontool tegen ongewenste bestanden en een wifi-snelheidstest.
AVG heeft een gratis versie met alleen de antivirus. Daarnaast is er een abonnement met nog meer bescherming en een tweede formule met vpn. Nadat je de abonnementsopties hebt bekeken en vervolgens genegeerd, komt AVG aankloppen met een voordelige deal. Je betaalt dan 9,99 euro voor het eerste jaar en na die periode gaat de prijs omhoog.
Uit een recente AW Poll blijkt dat antivirusapps erg populair zijn bij lezers van Androidworld, en meer dan de helft heeft zo’n app op hun telefoon. Welke gebruik jij? Laat het ons weten in de reacties.
Heb je tips of ideeën?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Google play protect is een lachertje. Hij geeft bij diverse apps die niet uit de store komen een melding en die apps zijn gewoon veilig (ik gooi alles door virus totaal heen en heb ook nog ESET) Daarnaast staat er geregeld gewoon troep in de Play Store.
Even al oud nieuws ondertussen, AVG, opgekocht door AVAST, betrapt op doorverkopen van persoonlijke gegevens, daarvoor alleen al geen top100 plaats. Als je de mensen iets aanraad stop dan met informatie te vergeten. Bitdefender heeft wel degelijk gratis versie en heeft jaren de volledige versie voor 3 of 6 maand proef en gewoon fake mail aanmaken en je kon opnieuw beginnen…
Bitdefender heeft wel degelijk een gratis versie voor de smartphone: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bitdefender.antivirus
Helder stuk. De vraag wordt vaak door mensen om mij heen gesteld, of ze nog wel veilig zijn op het Internet
In de hectiek worden zij ook wel eens bestookt met ongevraagde pop-ups en als zij daar per abuis op klikken, zijn ze dan zonder anti virus programma dan niet de sigaar of maakt het in dit geval dan niks meer uit?
Ik heb android mobiel dat is met Google gewoon goed verder altijd updaten is belangrijk dan heb je niks nodig. En geen onzin apps er op ook geen games. En op mijn pc laptop zit windows dat is ook goed dus extra beveiliging is niet nodig. Hoe minder er op apparaten staat hoe veiliger ook.
Wat een reinste onzin… Afhankelijk zijn van google? Really? Hebben ondertussen 6 zero day lekken, passwoord manager van google chrome is op 1-2-3 omzeild en android heeft geen verdediging… Als je nog maar even per ongeluk op een link klikt heb je geen schijn van kans en apps die goedgekeurd zijn door google playstore maar toch malware bevatten zijn er 100den en Microsoft doet de 1ne update na de andere, omdat windows 11 een soep is. Printer probleem is nog altijd niet opgelost, dus ja hoor, zeer veilig, maar voor alleen hartenjagen en dan nog kan je gehacked worden, wat velen ook nog steeds niet beseffen is dat er malware bestaat dat nog niet of zelfs nooit zullen ontdekt worden, heb Antivirus op router en al 2 maal voor gehad dat hij malware geweerd heeft en geen melding op toestel
Gebruik Eset op de computer al sinds dat het nog Nod32 hete, sinds ze de App. hebben ook op de telefoon.
Op allebei merk ik niets van performance verlies ( en die zal er heus wel zijn ).
De App. geeft ook aan welke apps je indentiteit, locatie, scherm kunnen lezen en tal van dit soort dingen.
Als je erop klikt zit je direct bij de machtigingen waar je het uit kunt zetten.
In het mapje veilig bankieren kun je elke App zetten die je wil het scant dan eerst je verbinding voordat bank het internet op gaat.
Zeker het proberen waard, nodig of niet mag je voor jezelf uitmaken.
Ps. Wie rente punten heeft van ING kan hem in de ING winkel halen voor € 5.00 pj.