We hebben allemaal gezien hoe blinde mensen betere selfies kunnen maken met hun Pixel, maar hoe is het eigenlijk om als blind persoon een telefoon te gebruiken? Als je net als ik geen visuele uitdagingen kent, dan is het vaak moeilijk om te bedenken wat er allemaal op het toestel zit om mensen die dat wel hebben te helpen. Lees en leer: dit zijn 7 toegankelijkheidsopties binnen Android die het leven van heel veel mensen aanzienlijk makkelijker kunnen maken.
1. Uitgebreide stemaansturing
We kennen allemaal Google Assistent wel, maar Android heeft veel meer stembesturingsmogelijkheden. Je kunt gebruikmaken van Voice Access. Hierbij kun je ongeveer alles op je telefoon voor elkaar krijgen door hem simpelweg te vertellen wat je wil. Wanneer je het voor het eerst gebruikt, word je door het hele proces meegenomen. Zo leer je hoe het werkt. Wel zal je merken dat de uitleg in het Engels is. Gelukkig hoef je niet zelf alles te bedenken, want als je binnen de instellingen voor Voice Access bent, dan kun je de Voice Access commands vinden (of zeggen: All Commands) en zie je wat je precies moet zeggen om je telefoon precies te laten doen wat jij wil. Omhoog scrollen, naar beneden scrollen, het snelle instellingenmenu erbij halen, recente apps openen, en ga zo maar door.
Waar je het vindt? Onder Instellingen -> Toegankelijkheid -> Voice Access
Heb je die optie niet, download de Voice Access-app dan los uit de Play Store via de knop hieronder.
2. Live ondertiteling
Iemand stuurt je een YouTube-video om een punt te maken, maar jij zit net in een overvolle trein zonder oordopjes. Zeker als je een erg nieuwsgierig aagje bent, kan dat enorm irritant zijn. Je wil snel reageren, je wil het horen en ineens voelt die trein als een gevangenis. Gelukkig hoeft dat niet. Je kunt namelijk ondertiteling aanzetten. Je kunt dat onder andere doen door de volumeknoppen te gebruiken als je de video start: er verschijnt daarbij namelijk een vierkantje met streepjes erin. Tik daarop en je zet live ondertiteling aan. Het is nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar wel in het Engels. We raden je aan het ook alleen te gebruiken bij het Engels gesproken video’s (of één van de andere ondersteunde talen, zoals Duits en Spaans), want anders maakt hij er complete onzin van. Ik hoop dat de Nederlandse ondersteuning snel komt, maar we spreken maar een kleine taal natuurlijk.
Waar je het vindt? Waar ik net beschreef, maar ook via Instellingen -> Toegankelijkheid -> Live ondertiteling
3. Gezichtsaansturing
Wil je het heel modern aanpakken, dan kun je je telefoon zelfs met je gezicht aansturen. Zeer praktisch als je geen handen vrij hebt, of überhaupt geen handen hebt. Het werkt ongeveer zoals de gebaren met de hand boven je toestel, maar dan met je hoofd. Kijk je naar links, dan zal de telefoon het zien als ‘terug’, kijk je omhoog, dan ga je naar de meldingen. Trek je even je wenkbrauwen op, dan ben je niet verbaasd, dan wil je gewoon naar je homescherm. Wil je dat je snelle instellingenmenu wordt geopend wanneer jij je mond opendoet, dan kan dat. Deze optie heet Toegang via Schakelaar.
Waar je het vindt? Ga naar Instellingen -> Toegankelijkheid -> Toegang via schakelaar
4. Slimme geluidsmeldingen
Waar de bovenstaande opties heel handig zijn, zijn ze niet bepaald levensreddend. De slimme geluidsmeldingen zijn dat wel. Hiermee luistert je telefoon mee naar omgevingsgeluiden. Hoort het een baby huilen of gaat er een brandalarm af, dan begint de telefoon te trillen en met de flitser te flitsen, naast dat er een melding in beeld komt over wat er klinkt. Een echte levensredder, want misschien heb je de brand anders helemaal niet op tijd door. Er is een demo beschikbaar, dus je kunt het ook zonder nood uitproberen. Het gaat trouwens veel verder dan brandalarmen, het kan ook geblaf, de deurbel, geklop, geschreeuw en lopend water waarnemen en je waarschuwen.
Waar je het vindt? Ga naar Instellingen -> Toegankelijkheid -> Geluidsmeldingen
5. Geluidsversterker
Sommige mensen zijn een beetje discodoof, of echt doof, of hebben gewoon moeite om zich te concentreren op een specifiek geluid in een kamer vol met kakelende mensen. Het blijft ongemakkelijk om maar op de gok ‘ja’ te knikken wanneer iemand iets tegen je zegt op een luidruchtig verjaardagsfeest. Met de geluidsversterker binnen Android is dat hopelijk verleden tijd, al zit het er wel wat asociaal uit: het maakt namelijk gebruik van je hoofdtelefoon om de audio zo aan te passen dat het achtergrondgeluid wordt weggefilterd en je meer focus hebt op dat wat je wel wil horen. Dat praat toch een stuk comfortabeler.
Waar je het vindt? Ga naar Instellingen -> Toegankelijkheid -> Geluidsversterker
6. Sneller je telefoon ophangen
Het is soms niet mogelijk om snel bij je telefoon te zijn -of het juiste knopje op je telefoon- en een gesprek op te hangen. Doet de andere persoon dat ook niet, dan laat je ten eerste de lijn onnodig open en zit je bovendien allebei ietwat ongemakkelijk te wachten tot de ander tot actie overgaat. Dat is hetzelfde als wanneer je na een meeting al gedag hebt gezegd, maar blijkt dat je allebei dezelfde kant oploopt. Wil je er als de kippen bij zijn om op dat rode telefoon te drukken? Dat hoeft niet eens, je kunt dat ook anders aanpakken. Je kunt zorgen dat de aan/uit-knop indrukken een oproep beëindigt.
Waar je het vindt? Ga naar Instellingen -> Toegankelijkheid -> Systeemopties -> Aan/uit-knop beëindigt gesprek
7. Grotere tekst
Je kunt heel veel tekst op je scherm weergeven als je dat wil, maar dan kijk je wel tegen een heel krap font aan. Je ogen zijn je dankbaar als je kiest voor een lekkere dikke letter. Let op, want met grote letters is het ook makkelijker voor anderen om mee te lezen, maar als dat ervoor zorgt dat je ogen iets makkelijker kunnen lezen (of überhaupt kunnen lezen), dan nemen we dat graag voor lief. Je kunt je font groter zetten (Instellingen -> Scherm -> Weergavegrootte en tekst -> Lettergrootte. Binnen toegankelijkheid vind je daarnaast ook de optie Vergroting, waarmee je makkelijker iets snel groot maakt door even in te zoomen.
Waar je het vindt? Ga naar Instellingen -> Toegankelijkheid -> Vergroting
Bedankt voor de tip, Katty!
Ken jij nog andere mogelijkheden die je telefoon aanzienlijk toegankelijker maken? Laat het nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Bedankt voor dit fijne artikel het is gedeeld met de doelgroepen. (die ik ken)
Is ook niet op alle mobiele licht baan welk model je heeft en android
Nog een tipje: in “toegankelijkheid” kan je vergroter gebruiken, maar je kan ook contrasten vergroten of omkeren. Soms is het nuttig om eens wat te spelen, maar verander niet alles tegelijk, zodat je ook weer terug kunt naar vorige instellingen als die nieuwe instellingen toch niet bevallen.
Welke Android versie gebruik jij hier voor? Android13 heeft bij mij geen Systeemopties onder toegankelijkheid.
Hi tbm69, ik gebruik Android 13 op Pixel 7a.