Heb je een visuele beperking, dan zijn vanzelfsprekende dingen ineens veel minder makkelijk om te doen. Hoe maak je bijvoorbeeld een goede selfie? Je kunt jezelf op een gegeven moment wel de perfecte houding aanmeten (dat doen mensen zonder visuele beperking immers ook), maar dat moet toch makkelijker kunnen. Google dacht dat ook en komt daarom met ‘Guided Frame’.
Guided Frame
Guided Frame (vrij vertaald ‘Gegidst kader’) is een nieuwe mogelijkheid die op Pixel 7 en Pixel 7 Pro te vinden is. Hierbij word je bij het maken van een selfie gegidst, want de telefoon kijkt mee of je goed in beeld bent. De telefoon geeft je via audio-instructies in hoe je je telefoon het beste kunt vasthouden, maar biedt ook haptische feedback om je snel bij het perfecte plaatje te brengen. Denk aan je telefoon dichterbij houden, of iets meer naar rechts of links moet bewegen. Guided Frame neemt zelfs de foto al voor je, zodat je zelf bij het foto maken niet je hand verplaatst en je weer uit het kiekje verdwijnt.
Dit heeft Google kunnen maken dankzij TalkBack, de schermleestechnologie waarbij tekst en afbeeldingen hardop worden uitgesproken. Het voordeel is dat dit bovendien niet alleen voor blinden of slechtzienden een goede mogelijkheid is: ook als je bijvoorbeeld in de felle zon een selfie wil maken en je telefoon amper ziet, dan kun je voordeel halen uit deze mogelijkheid. En, eerlijk is eerlijk, als je selfievaardigheden niet fantastisch zijn, dan is het ook niet slecht. Ook een goede tip dus voor mensen die er meer als Ursula de Zeekheks uitzien op de gemiddelde selfie.
Toegankelijkheidsopties van Google
Het is nog onbekend of Guided Frame ook naar andere Android-toestellen komt. Google schijnt de mogelijkheid wel te onderzoeken. Sowieso zet Google hoger dan de gemiddelde gadgetmaker in op toegankelijkheid. Het kwam al met Lookout, een app waarmee mensen met een visuele beperking makkelijker etiketten op etenswaren kunnen lezen of objecten in een kamer kunnen vinden. Ook is er Project Relate, waarmee mensen met spraakproblematiek makkelijker kunnen communiceren met hun medemens.
Zou jij wel wat Guided Frame-hulp kunnen gebruiken, of vind je bijvoorbeeld dat Google andere toegankelijkheidsopties zou moeten implementeren? Laat het nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
@Claudia: als u de pixel7 of p7pro reviewt, zou ik willen weten of deze guided frame functie ook werkt zonder talkback: als dat enkel werkt als talkback actief is, gaat de bedenking van @Laura niet op dat ook zienden dit kunnen gebruiken wanneer ze hun smartphone door b.v. te felle zon niet zien.
Ik ben niet zo met selfies nemen bezig, maar dat idee van guided frame spreekt me in die zin wel aan, dat ik het ook bij het nemen van andere foto’s zou willen hebben. Als ik b.v. nu lookout gebruik, benoemt de app wel wat de camera ziet, maar niet waar het object staat: links in beeld, rechts in beeld, … Soms wil je dat soort info en soms is dat niet nodig, maar ik wil zelf als gebruiker kunnen bepalen wanneer ik welke info nodig heb.
Als ik Google lens probeer te gebruiken, lukt me dat nu niet: de camera-app van nokia zelf vind ik niet toegankelijk, ik heb geen idee wat ik aan het doen ben. Ook een qr-code scannen, lijkt me een hels karwei als je de code niet ziet en de camera die niet voor je kan vinden of info geven hoe je de camera moet houden om die code te zoeken.
Ik probeer soms foto’s te nemen voor “smart camera” van crowdsource. Maar ook daarbij weet ik niet of ik een object al dan niet goed in beeld neem.
Mij lijkt het handig mocht lookout een soort trainingsmodus hebben, waarbij je dan als gebruiker kan bepalen wat je met google wil delen en wat niet, wat je met welke app deelt en wat niet. Nu blijft lookout steeds hetzelfde werken en moet je wachten op updates, je kan niet helpen als je dat zou willen.
Wat me ook handig lijkt, is een optie binnen lifetranscribe (app voor mensen met auditieve problemen), waarbij je als gebruiker kan aangeven wat voor jou op de voorgrond =eerste plaats moet komen. Stel je staat in een drukke ruimte met 4 mensen aan een tafel en jij praat met de persoon die recht tegenover je staat, dan zou je die persoon toch getranscribeerd willen hebben zodat je het gesprek vlot kan voeren? Nu denk ik niet dat je als gebruiker aan de app kan aangeven welke stem of persoon voor jou prioriteit moet krijgen of welk geluid belangrijk is. Je zou kunnen argumenteren dat een doof persoon dit moeilijk kan bepalen, maar stel dat een dove moeder haar baby niet kan zien en wel wil weten of die al dan niet huilt, dan zou het volgens mij handig kunnen zijn als de app de geluiden of stem van baby kan leren kennen en deze oppikt uit een warboel van geluiden.
Volgens mij kan artificiële intelligentie daar wel bij helpen, maar de modellen moeten eerst gemaakt en dan getraind worden.
@Appie: je moet de audio-instructies volgen, maar krijg je die ook zonder talkback? Er staat nergens in het artikel dat talkback aan moet staan of juist niet.
Bij lookout b.v. weet ik dat ik talkback kan uitzetten en mama zo kan laten ervaren wat lookout doet, want als ik talkback laat werken, reageert de telefoon anders dan zij gewend is. Maar ik kan b.v. geen knoppen vinden zonder talkback.
Vandaar dat ik @Claudia vroeg om daar eens naar te kijken tijdens het reviewen.
Wat u beschrijft op de pixel6 ervoer m’n klasgenoot ook al met z’n nexus5 en google camera app. Dit is nog geen guided frame.
Update (pixel 6 pro) als talkback aanstaat wordt er in de selfi modes gezegd waar het gezicht zich bevind.(in procenten.)
Goede vraag:
Zoals het er naar uitziet hoeft talkback niet geactiveerd te zijn. zie https://www.google.com/search?q=How+to+activate+Guided+Frame&rlz=1C1VDKB_nlNL932NL932&oq=How+to+activate+Guided+Frame&aqs=chrome..69i57j33i22i29i30l3.11379j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Over het laatste wat je schrijft. Dat kan straks met 2!) personen Google kan de audio omzetten naar tekst met herkenning van personen. die spreken (vooralsnog werkt dit alleen in het Ebngels)