Android traag? Dit kan helpen!

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
6 juni 2025, 11:56
4 min leestijd

Soms kun je zelfs met de nieuwste of snelste smartphones of tablets merken dat je Android traag is of werkt. Dat heeft vaak weinig met de specificaties te maken en meer met de manier waarop je het apparaat instelde.

Lees verder na de advertentie.

Android traag?

Mocht je dus het idee hebben dat jouw Android traag is, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel belichten we namelijk een aantal functies en onderdelen die ervoor kunnen zorgen dat je smartphone of tablet minder snel is dan je zou verwachten of willen. In sommige gevallen weet je mogelijk niet eens dat de optie geactiveerd is en in een ander geval is het zo dat het apparaat in kwestie automatisch iets op bepaalde momenten activeert. Hoe het ook precies zit, in dit overzicht komt een hoop aan bod dat je op weg kan helpen.

Aangepast batterijgebruik

De functie Aangepast batterijgebruik is een mooi voorbeeld van een onderdeel dat automatisch en achter de schermen werkt. Het stelt het systeem in staat te leren van je gedrag: welke apps gebruik je en wanneer doe je dat? Vervolgens bepaalt Android welke achtergrondprocessen die moet beperken om meer uit de accu te halen. Het kan zijn dat je daardoor – op sommige momenten – merkt dat bepaalde apps of diensten trager zijn dan gebruikelijk. Dat is dan ook zo, aangezien Android ze mogelijk in de beperkte stand plaatste.

Lees verder na de advertentie.

Achtergrondactiviteit

In het verlengde hiervan moet je überhaupt rekening houden met achtergrondactiviteit. Het kan namelijk zijn dat er een hoop apps actief zijn: omdat je ze gebruikt, omdat ze controleren op notificaties of omdat ze gegevens synchroniseren. Hoe meer apps je open hebt staan, hoe groter de kans dat Android traag wordt. Onder Batterijgebruik kun je snel achterhalen welke apps de boosdoeners zijn en veel van het systeem vragen. Door op een app te tappen kun je de achtergrondprocessen beperken (schuifregelaar omzetten naar Achtergrondgerbruik toestaan).

Pas de processorsnelheid aan

Als de bovenstaande voorbeelden geen soelaas bieden na het aanpassen, dan is het wellicht handig de processorsnelheid aan te passen. Dat kan lang niet bij elke Android-smartphone, maar bij sommige apparaten, zoals Android-handhelds, lukt dat wel. De kans is groot dat je hiervoor een regelaar aantreft in het snelmenu en anders kun je hiervoor terecht in de instellingen. Mocht je niets kunnen vinden, typ dan in de zoekbalk een term in als ‘processorsnelheid’ of ‘prestatie’. Komt er ook dan niets in beeld? Dan heb je helaas pech.

RAM Plus, RAM Boost et cetera

Daarnaast is het zo dat functies als RAM Boost of RAM Plus je Android traag kunnen maken. Op papier klinkt dit onderdeel veelbelovend en heel fijn: een deel van de interne opslag wordt vrijgehouden voor het werkgeheugen, zodat dat meer ruimte krijgt voor apps en andere functies. Echter, omdat het interne opslagmedium veel trager is dan het werkgeheugen, merk je soms weinig van die snelheids- of ruimtewinst. Op Android-apparaten met 8 GB of meer doet zo’n booster veel meer kwaad dan goed, dus zet hem vooral uit als de prestatie klappen oploopt.

Animaties uitvoeren

Een Android-apparaat doet vrijwel niets zonder overgangseffecten. Die geven het idee dat alle verschillende apps en onderdelen naadloos op elkaar aansluiten, wat het gevoel van snelheid ten goede komt. Maar hier zit ook een keerzijde aan. Als je Android traag is van nature, vanwege de chipset bijvoorbeeld, dan zorgen die effecten voor nodeloze spanning op het systeem. Via de ontwikkelaarsopties kun je de overgangseffecten en dergelijke uitschakelen. Zoek onder die instellingen op termen als ‘animation’ of ‘animaties’ om ze te verwijderen.

Lees verder na de advertentie.

Achtergrondprocessen

En nu we het toch over de ontwikkelaarsopties hebben, en je die mogelijk geactiveerd hebt, is het handig om nog even de optie Achtergrondproceslimiet uit te lichten. Zoals gezegd draaien er een hoop apps en functies op de achtergrond, maar met deze ontwikkelaarsoptie kun je dat flink beperken. Je krijgt dan minder notificaties, gegevens synchroniseren minder vaak en apps werken wellicht minder goed dan voorheen, maar je toestel is dan wel lekker snel en de accu gaat eveneens langer mee. Een afweging die het voor veel mensen best waard kan maken.

Dikgedrukte woorden

In dit artikel staat een aantal dikgedrukte woorden. Dat hebben we bewust gedaan. Je kunt die termen namelijk invoeren in de zoekbalk binnen de instellingen (of ontwikkelaarsopties) en ze zodoende sneller vinden. Hier past nog wel een beetje context bij: de termen die we gebruiken, komen we tegen op een Pixel 9 Pro XL. Het kan zijn dat Samsung, Motorola, OnePlus of een andere aanbieder net even andere termen gebruikt, maar de kans is groot dat je de functies zo toch sneller vindt. En anders kun je altijd hieronder vragen om meer informatie.

Hoe zorg jij ervoor dat je Android snel blijft? Deel je tips in de comments.

Bron afbeelding: Google/Android Show

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
6 juni 2025, 14:54

Even een reactie aangaande: Zoek onder die instellingen op termen als ‘animation’ of ‘animaties’ om ze te verwijderen.
Voor zover ik weet kan je deze niet verwijderen wel verlagen, standaard staan deze (ik dacht 3 opties) op 1x, ikzelf heb ze op 0,5 gezet, maar 0 kan ook natuurlijk…