Vroeger, toen je nog relatief goede deals kon scoren bij je telefoonabonnement en hier nog geen BKR-registratie bij kwam kijken, waren er veel mensen die jaarlijks steevast voor het nieuwe vlaggenschip gingen. Zelfs al deed hun smartphone het nog prima. Nu waren er in die tijd ook wel veel spannende nieuwe mogelijkheden op smartphones te vinden. Inmiddels is alles anders en kom je met een midrange vaak heel ver. Maar op een gegeven moment ben je misschien wel weer toe aan een nieuwe smartphone: wat kies je dan? Met deze tips kies jij de telefoon die bij je past.
De fotograaf
Heb je geen zin om elke keer een flinke spiegelreflex-camera mee te nemen, maar wil je wel mooie kiekjes schieten, dan zoek je naar een smartphone die goed beslagen ten ijs komt qua camera’s, maar ook qua fotografiesoftware. Bedenk je goed wanneer je vaak of graag fotografeert. Ben je een echte foodie, dan heb je baat bij een smartphone die goed kan fotograferen in schemerlicht en die misschien zelfs een voedselmodus heeft ingebouwd. De een houdt van een camera die heel levendige foto’s maakt en ze misschien wel wat oppoetst met kunstmatige intelligentie, terwijl een ander het liever wat rustiger en realistischer houdt. Kijk dus ook goed online naar reviews van toestellen, want hierin worden vaak veel foto’s getoond. Dat helpt je een smartphone vinden die foto’s maakt naar jouw smaakt. Wel is het aan te raden om voor een ‘pro’-toestel te gaan. Die hebben namelijk vaak ook pro-opties in de camera, waardoor je zelf de ISO kunt aanpassen of de sluitertijd. Dat is onder andere essentieel wanneer je bijvoorbeeld noorderlichtfoto’s wil maken. Staar je bovendien niet blind op het aantal megapixels, maar ga liever voor een smartphone met een grote sensor (groter dan 1/1,7 inch).
De altijd-onderweg-persoon
Misschien reis je graag op plekken waar je lang geen stopcontact tot je beschikking hebt, of pak je wel eens een meerdaags festival waarbij je powerbank inmiddels niet meer volstaat. Of misschien TikTok je gewoon de hele dag. Er zijn veel redenen om een smartphone te willen met een lange batterijduur. Vroeger was dat heel normaal, dan ging een telefoon soms wel een week mee, maar met de grote schermen die we tegenwoordig verwachten is dat onmogelijk. Als je de dag doorkomt is dat een plus, al zijn er zeker uitschieters die anderhalf tot twee dagen meegaan. Ben je op zoek naar een smartphone met een flinke batterij, kijk dan naar een exemplaar van minimaal 5.000 mAh. Kies daarnaast voor een telefoon met een 1080p OLED-scherm en zorg dat je je telefoon in donkere modus gebruikt. Een variabele verversingssnelheid van het scherm kan ook flink schelen, dus zoek ook naar die specificaties als je je nieuwe smartphone kiest.
De gamer
Hoewel een lange batterijduur handig kan zijn als je veel gamet op je smartphone, is er toch echt iets wat nog belangrijker is: de processor. Een telefoon met een stevige processor is in staat om hard te rekenen en dat is precies wat nodig is om een game te draaien. Er gebeurt veel: er moet vanalles worden weergegeven in het scherm, maar je geeft ook met je vingers input die moet worden verwerkt. Een simpel spelletje als Wordfeud, Angry Birds of Candy Crush kun je op bijna elke telefoon goed spelen, maar kijk je naar de PUBG Mobiles, Apex Legends en Call of Duty’s van deze wereld, dan heb je meer nodig. Zoek dus naar een toestel met een Qualcomm Snapdragon 8-serie processor, een MediaTek Dimensity 9000 of een Samsung Exynos 2200. Kijk ook naar toestellen met een hoge framerate (120Hz) en tenminste 8 GB werkgeheugen. Als het even kan, kijk dan ook naar een toestel met een aanraaksnelheid die vrij hoog is, dus meer dan 240Hz: dit heeft alles te maken met hoe snel de informatie over je aanraking van het scherm wordt doorgegeven. Er zijn telefoons die speciale koelingen hebben ingebouwd: als je écht heel fanatiek bent, dan is het de moeite waard om daar naar te kijken.
De videomaker
Misschien maak jij zelf cursussen voor collega’s en moet je daardoor video’s van jezelf maken, of probeer je het te maken als influencer op social media: als je videografie belangrijk vindt, dan heb je een telefoon nodig die het je nog makkelijker maakt om een perfecte cameraman te zijn. Je hebt een toestel nodig met een goede OIS en een dual-pixel PDAF zodat er snel wordt gefocust wanneer je opneemt. Er is immers niet zo vervelend als een heel verhaal afsteken, om er vervolgens achter te komen dat je telefoon alleen maar scherp stelde op het bosje tulpen achter je. Het is bijvoorbeeld ook handig om voor een toestel te kiezen dat tijdens het filmen kan wisselen tussen de lenzen, zodat je niet dingen dubbel hoeft te filmen met de verschillende camera’s die de telefoon rijk is. Er zijn zelfs toestellen die met alle lenzen tegelijk filmt, waarbij je later nog kunt kiezen voor welk shot je kiest op welk moment van de video dan ook.
De planeetbeschermer
Wil je graag zo lang mogelijk doen met je smartphone, omdat je duurzaam wil leven? Dan moet je goed controleren hoe lang een telefoon wordt ondersteund. We hebben het dan over beveiligingsupdates en besturingssysteemupdates. Beide zijn belangrijk en er zijn smartphonemakers die een updatebeleid hebben van 5 jaar. Check goed wat er voor de telefoon die jij op het oog hebt wordt beloofd aan updates en hoe lang geleden die telefoon verscheen. Vier jaar aan besturingssysteemupdates is heel fijn, maar als die telefoon al twee jaar geleden verscheen, dan is die updatetijd al door de helft. Samsung, Google en Nokia worden vaak genoemd als Android-bedrijven die een redelijk in orde updatebeleid hebben, al moeten we nog de eerste Android-fabrikant tegenkomen die 7 jaar blijft updaten (iets wat de concurrentie met het fruitlogo wel belooft).
De reiziger
Ben je dol op reizen, dan heb je er voordeel bij om een smartphone te kiezen die veel verschillende netwerkbanden ondersteunt. 2G en 3G is in veel banden beschikbaar, maar zoek naar een quad-band toestel als je er echt goed mee wilt kunnen reizen. Hoe beter de ondersteuning is van de verschillende connecties, hoe groter de kans dat je overal kunt bellen, sms’en en misschien zelfs internetten. Je zou eventueel ook een telefoon kunnen kiezen waarop je een virtuele simkaart kunt gebruiken. Zeker als je een tijdje in een bepaald land verblijft, kun je dan beter voor dat verblijf investeren in een virtuele simkaart die in dat land geldig is.
De één-handige
Misschien gebruik je je smartphone met één hand omdat je ondertussen een ijsje wil eten, of misschien doe je het omdat je geen tweede hand hebt: wat je reden ook is om je toestel met één hand te gebruiken, het is best even zoeken naar een smartphone die prettig in gebruik is. Elk toestel biedt wel een manier om het scherm wat kleiner te maken voor één-handsgebruik, maar het is nog beter om te kiezen voor een kleiner, handzamer toestel. Kijk daarbij niet alleen naar de inches: een 5,9 inch-scherm kan alsnog erg breed zijn, kijk dus liever naar de afmetingen. En naar de aspect ratio, want die zegt meer over de beeldverhouding.
De mensen met een lichamelijke uitdaging
Ben je blind? Dan heb je waarschijnlijk net even andere wensen in een toestel dan mensen die hun zicht kunnen inzetten om de smartphone te gebruiken. Hetzelfde geldt voor mensen die niet of nauwelijks kunnen horen. Er zijn gelukkig binnen Android steeds meer toegankelijkheidsopties, maar smartphonemakers zelf kunnen daar natuurlijk op voortborduren of zelf met goede oplossingen komen om hun telefoons zo breed bruikbaar mogelijk te maken. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van Android Support for Hearing Aids (ASHA), dan heb je een Google-telefoon nodig die op Android 10 en hoger draait. Kijk wat een smartphone te bieden heeft en in hoeverre dit samenwerkt met technologie die jij gebruikt, zoals een gehoorapparaat of een brailleleesregel.
Wat voor type ben jij, en hoe kies je daar je smartphone op uit? Deel het nu in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten