Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Dit zijn de risico’s van het inschakelen van Android-ontwikkelaarsopties

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
12 maart 2024, 15:00
4 min leestijd
Dit zijn de risico’s van het inschakelen van Android-ontwikkelaarsopties

Lees verder na de advertentie.

Het is niet voor niets dat Google de Android-ontwikkelaarsopties verstopt voor gewone gebruikers. In heel veel gevallen hebben die namelijk dergelijke opties niet nodig, maar soms kan het toch handig zijn die te activeren. Maar zitten daar risico’s aan verbonden?

Android-ontwikkelaarsopties

De naam doet het al een beetje vermoeden. Maar de Android-ontwikkelaarsopties zijn natuurlijk met name voor de mensen die daadwerkelijk applicaties voor Android ontwikkelen. Dit verborgen onderdeel stelt je als developer namelijk in staat een aantal dingen te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld het scherm van je smartphone aan laten staan, terwijl je hem continu aan het opladen bent. Het doel daarvan: checken wat er gebeurt als jouw app voor langere periode gebruikt wordt. Zo kunnen eventuele problemen vroegtijdig opgespoord worden.

De lijst met functies is behoorlijk lang. Dit artikel gaat niet al die opties benoemen, maar we kunnen het ons voorstellen dat je je afvraagt waarom je als normale gebruiker toch ervoor zou kiezen de ontwikkelaarsopties te activeren. In de meeste gevallen doen veel mensen dat om bijvoorbeeld een custom rom te flashen op het systeem. Ook kan het soms handig zijn voor het installeren van een Android-app via een pc en een usb-kabel. In beide gevallen moet je daarvoor usb-foutopsporing activeren – en die optie is onderdeel van de developer tools.

Android-ontwikkelaarsopties activeren kan prima

Stel, je hebt de ontwikkelaarsopties ingeschakeld. Op zich kunnen er niet heel veel dingen gebeuren wanneer je de Android-ontwikkelaarsopties activeert. Helemaal wanneer je al een ietwat gevorderde gebruiker bent die weet wat die doet en hoe die de problemen met zijn of haar smartphone of tablet kan fixen. En als je tegen een hardnekkig probleem aanloopt, dan voldoet een volledige systeemherstel. Wat voor type gebruiker je ook bent: zorg ervoor dat je een back-up hebt aangemaakt van je contacten, foto’s en andere belangrijke zaken. Dat kan in de cloud of op je computer.

Het is niet zo dat je meer vatbaar bent voor allerlei soorten aanvallen wanneer je de ontwikkelaarsopties inschakelt. Malware, aanvallen op afstand, virussen en meer van dat soort nare dingen checken doorgaans niet of je het aan hebt staan. Kwaadwillenden hebben immers meestal een zo groot mogelijke groep mensen op het oog, zodat ze veel meer buit kunnen maken of schade kunnen toebrengen. Ze letten echt niet op knutselaars die verborgen opties geactiveerd hebben, want dat zou een hoop werk voor niets zijn. Maar het betekent ook niet dat je veiliger bent.

Kortom: het aanzetten van de Android-ontwikkelaarsopties verandert niets aan je persoonlijke risicoanalyse. Zorg ervoor dat je alleen Android-apps downloadt en overzet die je vertrouwt en houd je systeem up-to-date om problemen te voorkomen. Maar die tips gelden voor alle Android-gebruikers. En als je usb-foutopsporing gebruikt, dan zijn de regels niet anders. Zorg ervoor dat je alleen verbindingen goedkeurt die je zelf geïnitieerd hebt en dat je alleen software overzet waar je in vertrouwt. De opties zijn onderaan de streep zo veilig als de gebruiker ermee omgaat.

Wat kan er misgaan?

Daarmee heb je eigenlijk meteen de crux van het activeren van de ontwikkelaarsopties te pakken. Of het gebruik van Android in het algemeen. Als je zelf niet oplet of gewoon lukraak dingen downloadt, dan kun je erop wachten dat er dingen misgaan. Maar goed, stel dat je de opties aanzet, wat kan er dan echt gebeuren? Er kunnen situaties ontstaan waarin je toestel anders reageert dan je zelf gewend bent. Meestal heb je dan ergens een schuifregelaar omzet. Door diezelfde regelaar weer uit te schakelen, los je het probleem in veel gevallen op.

We geven ook wat concrete voorbeelden mee, zodat je weet waar je op moet letten. Het kan zijn dat de accu sneller leegloopt, omdat het scherm langer aanstaat of omdat je gelijktijdig gebruikmaakt van zowel wifi als het mobiele netwerk. Het kan ook gebeuren dat je toestel traag lijkt door het rommelen met appanimaties of dat bepaalde animaties helemaal niet meer te zien zijn. Verder kan audio te zacht of te luid klinken of juist stotteren. Ook kun je bepaalde videocodecs uitschakelen, waardoor bepaalde applicaties niet meer (goed) werken.

android ontwikkelaarsopties 1

Hoe te activeren

Dit is slechts een handjevol voorbeelden. Er kan natuurlijk nog veel meer misgaan. Nog niet afgeschrikt? Dan leggen we hieronder uit hoe je de ontwikkelaarsopties activeert:

  1. Ga naar de instellingen.
  2. Tap op Over de telefoon / tablet.
  3. Tap zeven keer op het buildnummer.
  4. Je krijgt nu de melding dat de opties aanstaan.
  5. Ga terug naar het vorige venster; daar staan de opties onderaan (of onder Systeem).

We geven je als laatste tip mee dat je alleen experimenteert met de opties die je enigszins herkent of die een probleem voor je kunnen oplossen als je weet waar je naar zoekt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde gamecontrollers alleen of beter werken wanneer je binnen de ontwikkelaarsopties de usb-foutopsporing geactiveerd hebt, maar dat is dan wel een zeldzaam geval. Zet dan alleen die functie aan en negeer de rest – dan kan er verder weinig misgaan.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

12 maart 2024, 21:24

Vind het altijd erg fijn om animaties uit te zetten

12 maart 2024, 16:47

Goed je verstand gebruiken dus. Geen domme dingen doen. Eigenlijk zoals met alles.